Jó pizzatészta és szósz recept?
Nekem ami nagyon jól bevált tészta terén:
liszt
élesztő (1 kg lisztig egy csomag)
egy kis cukor
só
bors
ételízesítő
olaj
és meleg/langyos víz, amennyi összefogja a tésztát
(nem írok pontos adatokat, mert mi nem szoktuk kimérni, de 1 kg lisztből kb 4-5 nagy pizza jön ki)
A szószhoz:
Egy kis olajon megpírítok hagymát, fokhagymát, majd erre öntök egy üveg sűrített paradicsomot (a sűrűbb fajtát szoktuk hasznélni) adok hozzá ízlés szerint sót, borsot, és egy kis cukrot, majd összeforralom és rákanalazom a már tepsiben lévő pizzatésztára :)
ezután ráteszem a feltéteket és berakom egy 220 fokos sütőbe és addig sütöm, amíg a pizza alja barna nem lez :)
Az "original" pizzatészta:
500g liszt(átszitálva!)
300ml víz
fél élesztő
só
3evőkanál olíva olaj
Ha igazán jót akarunk egy éjszakát pihentetjük hűtőben. De ami mindennél fontosabb, hogy a lehető legnagyobb hőfokon süssük már a sütés kezdetétől (egy fatüzeléses kemencében kb. 3 perc alatt készül el egy pizza)
A szósz:
paradicsomszósz, fokhagyma, só(cukor ha megköveteli az paradicsom vagy az ízlésünk), bazsalikom, oregánó.
Ezt a múlt héten találtam, nagyon egyszerű. Megsütöttük, és már elsőre, nulla gyakorlattal finom lett. (A szószt is írja hozzá, ha tovább kattintasz)
Láttam itt egy receptet, ami sokban hasonlít ahhoz, amit én használok:)
60dkg liszt
3 dl víz
5 dkg élesztő
1 dl olaj
só
Szósznak, vegyetek sima hámozott paradicsomot (konzervben lehet kapni), öntsétek egy tálba, adjatok hozzá annyi cukrot, hogy ne legyen túl savanyú, só,bors, oregánó, bazsalikom, és csak kézzel nyomkodjátok szét a paradicsomokat benne. Tökéletes pizzaszósz szerintem, ami nem uralja a pizza ízét (érzed a pizzaszószt a pizzán, de nem kizárólagos ízként), vannak benne paradicsomdarabkák, és 5 perc alatt kész van : )
A tésztát csak akkor kell elősütni, hogyha vastagtésztásat csinálsz. (1cm-nél vastagabbra gondolok)
Ha max 1 cm-es a tészta, én nem sütöm elő, de igazából, a pizza úgy finom ha max 2-3mm-es a tésztája.: ) Ilyenkor lehet alkalmazni a bevált szokást, hogy a lehető legnagyobb hőfokon süssük a pizzát. (otthon ez kb 220-250 fokot jelent:)) Vastag tésztásnál inkább süssük 180 fokon, picit tovább.: )
Szia.
Legegyszerűbb és legolcsóbb pizzatészta recept:
1 kg liszt, 1 nagy csipet só, 1 kevés cukor, 1 instant élesztő, langyos víz.
Az egészet jól bedagasztod, hagyod legalább 3-4 órát állni, kicipózod (3 nagy körpizza fog kijönni belőle), hagyod még állni kicipózva, majd kinyújtod, és rápakolsz mindent amit szeretnél.
Én pl, ha tarjásat csinálok, akkor egy fokhagymás-tejfölös alapot csinálok, de ha pl. szalámisat, akkor házi paradicsomlevet vagy bolti sűrített paradicsomot odateszed egy serpenyőbe, vágsz bele hagymát, fokhagymát, cukrot, bazsalikomot, oregánót, és jól összefőzöd.
Én ezeket a szószokat és ezt a tésztát csinálom mindig. Nagy sikere van :) A kenyérlángos tésztáját is így csinálom, csak arra kaporral kikevert tejfölt kenek, teszek rá szalonnát, lilahagymát, esetleg paradicsomot, paprikát, kukoricát, sajtot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!