Nagyon egyszerű pizzatészta recept? Sőt, ha még le is írnátok hogy kell csinálni? .
40 dkg liszt
3/4 élesztő (nem instant)
1 dl tej
kevés olaj
csipet cukor
só
szükség esetén meleg víz
A tejben felfuttatod az élesztőt (kicsit meglangyosítod a tejet, belemorzsolod az élesztőt és hagyod 2-3 percig). A lisztet egy nagy tálba teszed, hozzáöntöd a felfuttatott élesztőt, kevés olajat, sót és szépen összegyúrod. Hogyha ragad, akkor adsz még hozzá lisztet, ha pedig túl kemény, akkor meleg vízzel lazítod. Ha összegyúrtad, akkor hagyod egy órát kelni, majd olajozott tepsibe rakod a tésztát és abban olyan vastagságúra hagyod, hogy beterítse a tepsit.
Teszel rá olyan szószt, amilyet akarsz, feltétet amit akarsz, sajtot és be a sütőbe. 20 perc után megnézed és, ha még nem jó, akkor hagyod tovább, ha jó, akkor kiveszed.
Jó étvágyat!
na figyu:
én mindig sima élesztőt használok (az a kocka, tudod)
3 dl meleg nem hideg de nem is forró vízbe (! és nem tejbe mert a pizzának kenyér alapú a tésztája) belemorzsolod az élesztőt (1 egészet) és pici cukrot kb. 1 mokkáskanálnyit teszel be, szórd el. ez tudod azért kell, hogy a cukortól beinduljanak az élesztőgombák. ezt hagyod 10-15 percig és magától felfut, azaz feljön a tetejére és olyan habos féle lesz. mindig friss élesztőt használj és semmi ördöngösség nincs benne.
a tészta.
fél kg liszthez hozzáteszel 1 evőkanál sót, 1/2 dl olajat, oliva vagy sima. 1 evőkanál oregánót (igen én a tésztába is teszek egy kis oregánót és nem fogod megbánni, mert olyan fincsi lesz a tészta is tőle)
pici borsot, én sokszor ezt elhagyom. ha felfutott az élesztő csak hozzáöntöd ehhez a lisztes alaphoz, és gyúrod gyúrod. ha van géped azzal a legegyszerűbb. aztán amikor már jó, azaz a tészta elválik az edény falától, és inkább saját magához ragaszkodik mint a tálhoz és a kezedhez (én csak így szoktam megfogalmazni) akkor lefeded egy konyha ruhával és félreteszed, lehetőleg meleg helyre pl. radiátor közelébe de ne rá, lehetőleg ne legyen huzatban. és akkor vársz kb .45 percet, aztán meglesed, ha jól feldagadt akkor tuti vagy.
a nyújtódeszkát belisztezed, kiöntöd rá a tésztát, tenyérrel kicsit eltapicskolod, majd a lisztezett nyújtófával kinyújtod. a tepsid kevés olajjal kikened, megy rá a tészta és ennyi.
a szósz:
otthoni paradicsomlé, vagy boltban vásárolt, felteszed a gázra és reszelsz bele 1-2 gerezd fokhagymát, teszel bele borsot, oregánót, kevés olajat és összefőzöd. de itt a fantáziádat is használhatod, mehet bele még pl bazsalikom stb.
a feltét pedig abszolút ízlés, amit szeretsz.
ezt nem lehet elrontani, olyan egyszerű.
majd írj milyen lett.
Én is nagyon sokat kipróbáltam mire megtaláltam a legjobbat:
Ez vált be, azóta csak ezt csinálom, mást ki sem próbálok, mert ennél jobb úgyse lesz :)
A víz helyett viszont tejet használok, és az instant helyett friss élesztőt.
Ezt a receptet több év alatt finomítottam, de ne várj pizzériai minőséget, mivel kemence nélkül képtelenség azt elérni. Tehát az arányok 1 db pizzához:
liszt 230 g (külön lehet kapni pizzalisztet, olyat vegyél)
víz 80 g
olaj 27 g
tej 24 ml = 2,5 evők
só 4 g = 1 mokkásk
cukor 2 db kockacukor = 2 teásk
élesztő 17 g
mielőtt felraknád rá a feltéteket, kicsit előpiríthatod külön a tésztát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!