Melyik pizzatészta recept vált be Nektek a legjobban?
Itt a google-ben találtam jópár receptet, 3-at ki is próbáltam, de nem nyerték el a tetszésemet! Nektek van valami bevált, kipróbált receptetek? Valamint még a házi pizzakrém is érdekelne!
Köszi szépen!
A jamie Olivéré a tökéletes.
Csak kenyértészta, Nincs jobb nála!!
szórj alá búzadarát sütéskor! Rendes élesztővel még jobb!
A legegyszerűbb. Liszt víz élesztő olaj, só.
Ha sokfélét kipróbáltál, akkor lehet, hogy a sütéssel van baj. A pizzatészták nem kimondottan alkalmasak háztartási sütőben sütéshez, mert kéne nekik vagy 350 fok minimum, egy kis otthoni sütőből meg jó ha ki tudsz csikarni 250 fokot.
Valószínűleg lassan sütöd, (nem is tudnád gyorsabban, amit rendelsz 400 fokon sül) és rosszul nyújtod ki.
Ha nem húzod (vagy dobálod:)) hanem felülről összenyomva nyújtófával nyújtod, akkor mielőtt rátennéd a feltéteket, hagyd egy kicsit kelni! Ha megkelt a tepsiben, akkor pakold rá a feltéteket, és forró sütőben süsd. És ne vidd túlzásba a feltéteket, inkább vékonyabb legyen a tészta kevesebb feltéttel, és ha kevés, akkor süss még egy tepsivel.
Nekem a Stahl Judit féle nagyon bevált, csak nem kell annyira túlbonyolítani.
2 pizzához kell 1/2 kg liszt, 1-1 ek. só + őrölt bors + morzsolt oregáno, 1 cs. porélesztő, 1/4 ek. cukor, 3 dl langyos víz, 1/4 dl olívaolaj.
Elkeverjük a lisztet, a sót, a borsot és az oregánót, egy másik edényben pedig a vizet, az élesztőt, a cukrot és az olajat, majd simán összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, tehát nem kell dagasztani! Letakarva 45 percig kelesztjük és kész. Mármint sütésre kész :)
Pizzaszósz: 1 hámozott paradicsom konzervet összeturmixolunk egy kis olívaolajjal, 2 gerezd fokhagymával és sóval, borssal, oregánóval ízesítjük.
Vagy esetleg, ha szeretitek, akkor nagyon ajánlom a juhtúrót is, azt csak tejföllel és fokhagymával kell jól kikeverni.
Budapest egyik legjobb olasz éttermében, az olasz pizza szakács eredeti nápolyi (mert a pizza ugye onnan származik) receptje:
1 kg liszt (olasz liszt a legjobb a pizzához)
1/2 liter víz
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 dkg élesztő
1 evőkanál tengeri só
Ez a mennyiség kb. 4 darab 30 cm átmérőjű pizzához elég.
Elkészítés:
Kevés langyos vízben keverjük el az élesztőt.
Tegyük a lisztet egy tálba, legyen hegy alakja, amibe vájjunk egy krátert. Ebbe öntsük bele az elkevert élesztőt.
Futtassuk fel, majd keverjük el a liszttel, olívaolajjal, sóval és vízzel.
Tömör, homogén, az átlag kelt tésztáknál kicsit keményebb tésztát kapunk. Ez a tészta rugalmas és nem fog kilyukadni.
Eztán kezdődik a kettős keltetés.
Meleg, 24-26 C°-os helyen, konyharuhával letakarva megkelesztjük. Ez kb. 4 óráig tart.
Utána cipókra osztjuk, és egy-egy cipót lisztezett deszkán, a közepéről indulva megformázunk. Forgatva nyújtjuk kézzel tovább a tésztát. Hogy ne szakadjon el, sima és tiszta felületen kell nyújtani. Kb. fél cm vastagságúra nyújtsuk.
A második keltetés már csak 1-2 óra, és a tészta kb. 1-1,5 cm-re dagad.
A házi pizza tészta mindig vastagabb, mint a fatüzelésű kemencében sütött. Ez azért van, mert az otthoni sütőt nem lehet olyan forróra (300 C°-ra) felhevíteni. Ezért tovább tart a sütés is. A vékony tészta viszont kiszárad a hosszabb sütési idő alatt, olyan lesz, mint a keksz.
A sütőt tehát a legmagasabb hőmérsékletre előmelegítjük.
A tepsit kiolajozzuk. Beletesszük a tésztát.
Megkenjük paradicsomszósszal, és betesszük a sütőbe.
A felénél (kb. 8 perc) kivesszük és rátesszük a feltéteket, sajtot. Visszatesszük és még kb. 7 percig sütjük.
Buon appetito!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!