Milyen alalpanyagok kellenek a lángoshoz? Hogyan kell elkésziteni, mármint miből mennyi kell?
Én egy nagyon egyszerű receptet ismerek és használok is rendszeresen, mert pillanatok alatt össze lehet állítani, nem igényel semmilyen előkészületet és finom is, nekünk bejött.
60 dkg liszt, ehhez megfelelő mennyiségű élesztő (ha kockát veszel, akkor kb egy kocka, én instant élesztőt használok, arra pedig fajtánként rá van írva, hogy egy csomag mennyi liszthez elég), 2-3 dl langyos tej, nagyon kevés langyos víz, egy evőkanál olaj és 2 kávéskanál só kell hozzá.
Ha instant élesztőm van, akkor azt először összekeverem a liszttel és a sóval, ehhez folyamatosan adagolom a langyos tejet és annyi vizet, hogy viszonylag lágy tésztát kapjak. Pár percig dagasztom és hozzágyúrok végül egy evőkanálnyi olajat, lisztezett edénybe rakom az egészet és kelesztem (jó, ha meleg helyre rakod, akkor hamarabb megkel). Egy óra is elég, de van, hogy én csak másnap használom el a tésztát, mindig csak keveset sütünk ki és a tészta szó szerint újratermelődik. Persze ilyenkor már hűtőbe kell rakni.
Ha kocka élesztőm van, akkor kb a langyos tej felébe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok egy jó csipetnyi cukrot, elkevergetem ujjal és megvárom amíg felfut (habos lesz a teteje, nőni fog), ezt öt-tíz perc. A lisztet összekeverem a sóval, ehhez adagolom a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és annyi vizet, amennyi szükséges, ugyanúgy dagasztom és olajat adok hozzá, ahogy az előbb leírtam. A dagasztás lehet, hogy nem lesz annyira egyszerű, ha először csinálod, tudom, nekem első alkalommal még a hajamban is tészta volt, kemény lett, mint a kő, összeállt és azt is megbántam, hogy valaha próbálkoztam.
A fontos az, hogy szinte csöpögtesd a folyékony dolgokat a liszthez, közben az egyik kezeddel keverd a lisztet, figyelj arra, hogy folyamatosan puha és szép legyen a keverék, ne nyomkodd nagyon össze még ekkor, mert akkor kemény lesz a tészta "magja" és ahhoz már hiába adsz több tejet, vizet, csak ragacsos masszád lesz, lágy tésztád nem.
Jah, ha az egész megkelt, akkor picit kilapítom a tésztát (olyan 3-4 cm magasra) és nagyobb csészével vágok ki darabokat, azokat kézzel kihúzom, fontos, hogy ne legyen nagyon vékony, különben kemény lesz a lángos. Tűzforró olajba beledobod és egy pillanatra sem hagyod magára, mert nagyon hamar meg is kell fordítani, nagyon gyorsan sül.
Egyébként ezen kívül még rengeteg fajta lángos van, nézd meg pl. mindmegette.hu-n a receptkeresőben. Nagyon sokan szeretik a krumplis lángost, nekem ahhoz azért nincs türelmem, mert általában azonnal túl akarok lenni az egészen és semmi kedvem krumplit főzni. Meg persze nem is nagyon van bennem vágy új fajta kipróbálására, mert nekem ez az egyszerű megoldás is bejött és még nem untuk meg.
Jó étvágyat és sok sikert hozzá, bármelyiket is választod!
Én kefíres lángost szoktam sütni, nagyon finom mert nem szívja magába az olajat, és egy hétig a nyers tészta a hűtőben eláll!
1 kg liszt
3 kefírí(1,5 dl-es)
1 ek só
5 dkg élesztő
3 tojás
pici tej.
Az élesztőt 1 dl tejben, cukorral felfuttatod, de lehet szárított élesztőt is használni, az is jó.
A hozzávalókat egy nagyobb tálba teszed (nekem van kelesztő tálam annak van teteje)és addig dagasztod amíg a tészta a kezedtől el nem válik. Ezután 12 órára hűtőszekrénybe kell tenni( ha nincs fedele a tlnak akkor folpack-kal takard le, hogy ne keményedjen meg a teteje), majd (nem túl) vizes kézzel, hogy ne ragadjon a tészta a kezedhez tojásnagyságú tésztát széthúzogatsz és forró olajban kisütöd. Mivel a tészta 1 hétig jó én mindig annyit szoktam kisütni amennyit megeszünk, így mindig frisset tudok a családomnak adni. Nagyon szeretjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!