Segítséget kérnék, hogy a megfőtt gulyás leves túl híg lett! Hiába tejfölözöm nem sűrűsödik be! Mit tudok tenni, hogy finom sűrűbb legyen a leves? Köszönöm! Ha tudtok hamar kérném a segítő választ mert nagyon éhesek vagyunk. Addig is fő a csúsza. üdv
Nem akarok kötekedni, de a staubolás hosszú lével nem fog menni szerintem.
Akkor már inkább egy kevés melegített paprikás zsírral keverjen ki egy kevéske lisztet és hőkiegyenlítéssel tegye a gulyásba.
De már mindegy, nem tudom milyen gulyás lesz ez, de talán egy húsos-tejfölös krumplilevesnek még elmegy.
Előző!
Nem tudom ki ez a zolidobos, de nem hiszem, hogy az eredeti doboszoli lenne, mert az nem írna ilyen hülyeséget. (remélem...)
Szóval csak nyugodtan kötekedj, egy levest nem lehet staubolni. Ez nem is vita tárgya.
Sima lisztes kötéssel be lehet húzni, vagy egy kis étkezési keményítőt vízben elkeverni, és azzal besűríteni.
Az nem viszi el se az ízét, se a színét.
De alapvetően semmiféle sűrítés meg tejfölözés nem kell bele.
1 adagra lehet számolni, kb 7 dkg húst, 5 dkg burgonyát, 2 dkg vegyes zöldséget, 1 dkg csipetkét, (házi tarhonyát, szárazon) .
Ebből adagonként 6 dl sűrű tartalmas gulyás lesz. (persze nyilván tartalmas gazdag pörköltalapon, de ez gondolom alap.)
"zsírral keverjen ki egy kevéske lisztet és hőkiegyenlítéssel tegye ..."
Na jó, ha már így bele jöttem a kötekedésbe, akkor azért ebbe is bele lehet kötni.
Egyrészt egy ilyen módszernél nem kell hőkiegyenlítés, másrészt az extra zsiradékkal túl zsíros lesz a leves.
Ez a módszer úgy működne, hogy lemeri a levesről a zsiradékot, (lé nélkül!) elkever benne lisztet, visszaönti a levesbe, és összefőzi.
Vannak itt azért értelmes emberek is, a 10-es pl.
Annak a kanállal szaggatott galuskának pedig nem kell sok pár perc alat meg is föl, és a levét is csökkenti. Igy nem kell kenyér hozzá.
A leveseket lehet staubolni, nagyon sokféle így is készül, de nem a gulyás speciel.
Én úgy ismerem a leszórásos módszert, hogy a lepárolt alapanyagokat szórjuk le liszttel, kissé átpirítjuk vele. ha illik bele, fűszerpaprikát is ekkor kerül bele. Majd vízzel fokozatosan felengedve, lassú, óvatos kevergetéssel
oszlatjuk el a lisztes adalékot, hogy ne törjük össze pl a zöldségféléket. ha a leve homogén, csomómentes, akkor lehet a leves végleges hosszát beállítani.
Ez nálam kb egy vékony rántásnak felel meg, de sokkal egyszerűbb és gyorsabb .
Amikor ezt a "módszert" megtanította édesanyám még véletlenül sem tudtam, hogy ez a staubolás, mert nem használtunk szaknyelvet, csak mezei konyhanyelvet.
#15
Önmagadnak mondasz ellent.
"a staubolás hosszú lével nem fog menni "
"A leveseket lehet staubolni, "
" a lepárolt alapanyagokat szórjuk le liszttel, "
Ha lepirított anyagokat szórsz meg liszttel, akkor nem a levest staubolod, hanem a lepirított anyagokat.
Nekem a leves, az a kész, felengedett leves. Nem egy kezdeti stádiumú alap.
Tehát ilyen értelemben egyetlen levest sem lehet staubolni.
Leves készülhet staubolással, (fr.hagyma leves) de bestaubolni egy levest, lehetetlen.
Most már tényleg légy szíves hagy abba a kötekedést!
Aki akarja érti, amit írtam, aki nem, azt sajnálom.Téged is !
De, az "eredeti doboszoli" vagyok, csak gépcsere miatt jelszót kért a rendszer, amit jól elfelejtettem, viszont a korábban regisztrált "doboszoli"-val nem engedett újra regisztrálni. Szóval értitek...
Lehet, hogy szakmailag barbárság a lisztes sűrítés,(vagy nevezzük akárhogy)de mentettünk már meg vizes pörköltet is ezzel a módszerrel.(nem én kezdtem főzni..) Hangsúlyozom, "válságintézkedés" volt. Itt is hasonló helyzetet sejtettem.
Amúgy nem vagyok szakmabéli, csak érdekel a dolog, ám amit leírok azt megtapasztaltam már, nem találgatok..
Na figyeljetek hogyan történik a staubolás:
Veszel 2-3 kanál tejszint abba belehabarsz 1 kanál lisztet, lehetõleg símára, ezt pedig belehabarod az ételbe, majd fözöd még 5 percet.
Minden másik módszer is valamire jó, csk az nem staubolás.
Veszel 2-3-4 féle kemény sajtot lerszsled dobsz rá 1 kanál lisztet/keményítõt úgy szárazon összekevered majd felfõzöd fehér borral és kész a sajtfondü.
Ez nem lett staubolva.
A staubolás liszttel beszórást jeletn, semmiféle tejföl nem kerül bele, akkor ugyanis már habarás.
Amit még lehetne, hogy a levét nagyrészt átszedni másik edénybe és elforralni, majd amikor már elég sürü, akkor tölteni vissza a sürüjére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!