Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a titka a jó birkapörköltne...

Mi a titka a jó birkapörköltnek? Ti hogyan főzitek?

Figyelt kérdés
2014. júl. 16. 08:45
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

mi pontosan úgy csináljuk,mint a pöriket ,

-sok hagyma zsírban megsárgítva,

-majd bele a husika

-rotyogtatjuk míg puhára nem fő,

és nagyon fini

2014. júl. 16. 09:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
+ a vége felé egy kis vörösbor rá, amit aztán még lefőzöl róla.
2014. júl. 16. 09:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
50%
A titka az,hogy jó le kell faggyúzni a húst.
2014. júl. 16. 09:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
Vizet egyáltalán nem kell alá önteni? Hány óra, mire megfő? Paprika, pradicsom menjen bele? Gondolom a jó pörkölt cspíős is, ugye?
2014. júl. 16. 09:38
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Vizet kell alá önteni, fedő alatt főzni, különben nem puhul és leég, de annyit, hogy épp ellepje. Időnként elfő a lé és ha szükséges öntesz még rá menet közben. Az utolsó fázisban szoktam rá bort önteni, amikor még igényelne egy kis lét, de a hús már puha, olyankor már nem vizet öntök, hanem vörösbort, és még hagyom kicsit lefőni, lényeg, hogy szaftos maradjon. A jó szaft alapja, lényege a sok hagyma, amit az elején üvegesre pirítasz, erre dobod rá a pirospaprikát, de azt már nem pirítod tovább, mert megkeseredik a paprika. A húskockákat rádobod és először víz nélkül elkezded a hagymával pirítani, ennek az a lényege, hogy a hirtelen lepirítás során a hús kívülről kérges lesz, így nem engedi ki annyira a levét, nem lesz száraz, puha marad. Ha már nagyjából átpörkölődött a hús minden oldaláról, ekkor mehet rá a víz. Természetesen tehetsz bele egy kis paradicsomot, paprikát, attól csak finomabb lesz :-) Sőt, én vörös húsokhoz, vadhúsokhoz egy kevés őrölt köményt is szoktam szórni, ugyanúgy illik a birkához is. Nem lényeges, hogy csípős legyen, nem attól jó a pörkölt, hogy csíp. Nálunk aki akar, utólag nyomkod a tányérjába egy kis hegyes erőset.
2014. júl. 16. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Ja még arra nem válaszoltam, hogy hány óra: Ez nagyon függ attól ,hogy menyi idős volta jószág. alapból egy jó 2 óra kell neki, de amikor már nagyjából megfőtt, nyugodtan kóstolgathatod, vagy próbálsz a villa élével elvágni egy darabot. Ha egy életlen cucc, mint villa, vagy kanál éle elviszi, akkor már tuti, hogy jó. Én gyakran kóstolgatom inkább, ha még ruganyos várok vele. Ha hosszú idő múlva is ruganyos, akkor öreg volt az állat :-) Igyekezz ne túl nagyokra vágni.
2014. júl. 16. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Kiló húshoz két közepes hagyma, ami kb 20 deka.

zsiradékon kezdeni pirítani/dinsztelni /a hagymát, kevés sóval.

mindig pici vízzel pépesre főzni, hogy a kész pörköltben még véletlenül se találkozzon senki egy körömnyi hagymával.

Ha a hagyma visszasül zsírjára beletenni a húsdarabokat, és még egy kicsit sózni. Fehéredésig keverhetni, majd fedő alatt hagyni, hogy kiadja a saját levét.

ha ezt elfőtte, akkor megszórni minőségi pirospaprikával,

fűszerezni ízlés szerint (bors,őröltkömény, majoranna fokhagyma),

és mindig annyi vízzel (vagy más húsalaplével ) felönteni,hogy éppen ellepje.Fedő alatt puhára főzzük, időnként ellenőrizve a minőséget :)nyáridőben a paprika, paradicsom sem maradhat ki egy finom pörköltalapból.

A borral való felöntés egy opció, nem mindenki szereti, mert elviszi egy más irányba a pörköltízt, de a faggyús birkánál ez jótékony is lehet.

Abszolút ízlés kérdése.

Mi nem teszünk bele bort :)

2014. júl. 16. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek, azt hisze bort én sem fogok tenni bele, mert nem lenne aki megigya a maradékot, nálunk mindenki antialkoholista. :)
2014. júl. 16. 12:44
 9/10 zolidobos ***** válasza:
7-es, respect!!
2014. júl. 17. 05:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
Köszönöm :D)-tki-
2014. júl. 17. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!