A Szekeres Nórinak a csokivulkán nevü édességét hogyan kell elkészíteni?
A kívül szilárd tészta, folyékony csoki belsővel hivatalos neve moelleux, de néha hibásan soufflénak, azaz felfújtnak nevezik.
Csokoládé soufflé
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
9 dkg vaj
2 tojássárgája
2 egész tojás
20 dkg porcukor
8 dkg liszt
Gőz fölött olvaszd meg a csokoládét a vajjal, majd a gőzről levéve hagyd kézmelegre hűlni, mielőtt bármit hozzákeversz. A tojásokat és a sárgákat keverd össze a cukorral, add hozzá a csokoládét, majd szitáld bele a lisztet. Az így kapott tésztát adagold szét 5-6 előre kivajazott formába, legalább 1 cm-t hagyva a szélétől, és tedd őket hűtőbe 1 órára vagy a sütésig. A sütőt melegítsd fel 230 ˚C-ra, és amikor elérte a kívánt hőfokot, 12 percre helyezd be a tortácskákat. A sütőből kivéve egy kés segítségével csúsztasd ki a formából, és máris tálalható. Vaníliafagylalt, eper, málna vagy körtebefőtt illik hozzá. Hogy mennyire lesz belül folyékony a csokoládé, azt a sütési idő határozza meg. A jó időzítés minden. Sütőmelegen az igazi (akkor folyós a belseje) így ha véletlenül nem fogy el, akkor a következő tálaláskor nyugodtan felmelegítheted mikróban.
(Minimum 70% kakaótartalmú keserűcsokival készítem a porcukor édességének ellensúlyozásáért. A 90%-os egyértelműen jobb. Azért porcukor, hogy a lisztet is helyettesitse, ezért nem csökkenthető a receptben írt mennyiség.)
Másik recept:
Moelleux au chocolat 6 före
180 g olvadós étcsoki
115 g vaj
6 tojás
150 g porcukor
100 g liszt
csipet só
Elkészítés:
200 C fokra elömelegítjük a sütőt. A kis formákat, kivajazzuk és kilisztezzük. Megolvasztjuk a csokit és a vajat egy tálban jól kikeverjük a tojásokat a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, majd a megolvasztott csokit és vajat. Jól összekeverjük, de lassan, hogy ne legyen
buborékos. Beleöntjük a kis, előkészített formákba (muffin formák vagy hasonló). Ezután beledugunk 1 kocka olvadós csokit a közepébe, mikor már a formában van. Így tesszük be a sütőbe. Kb. 10 percig sütjük, de közben ne nyitogassuk a sütőt. Ne legyen túl kiszáradt, mert akkor a közepe nem lesz folyékony!
Lehet tálalni vaníliafagyival, gyümölcsöntettel...stb.
A profik így csinálják:
(A hal a tortán-os leírás nem leírás, hanem egy nagy 0.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!