A zománcozott legtöbbször egy vékony falú lemez, amint zománc réteg véd a korróziótól, egyéb hatásoktól.
A hátránya, hogy a többnyire vékony fal miatt hamarabb átég az anyag, illetve leég benne az étel, ha túl nagy a tűz alatta, de szakszerű, és óvatosabb használat mellett ez kiküszöbölhető.
A nagyobb hátrány, hogy az edény pont addig jó, amíg a zománc el nem kezd (mechanikai sérülések miatt) lepattogni róla.
Utána kuka.
A vas, az általában vastagabb öntöttvas, sokkal egyenletesebben oszlatja el a hőt, és mivel nincs rajta külön védőréteg, ami tönkremehet, így értelem szerűen örök életű.
A rozsdásodásra figyelni kell, kívülről általában védi a rárakódott korom, belülről ha használaton kívül van, alaposan át kell dörzsölni füstölt szalonnával, jó vastagon.
Még egy opció, a rozsdamentes bogrács, ami nem megy tönkre, nem rozsdál, örök életű.
Viszont megint csak valamivel vékonyabb anyag, (ami nem rettentő nagy baj) és drágább, mint a másik kettő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!