Hogyan kell olyan karamellát készíteni ami nem keményedik meg, nyúlós marad, nem kristályosodik meg miközben kihül?
sűrített tejjel szokták általában (condensed milk), esetleg tejszínnel.
ha tudsz angolul, érdemesebb angol receptek között is keresgélni, hátha megtalálod az igazit - csak a hozzávalók beszerzésével lehet probléma.
Én dulche de leccét szoktam csinálni, amjdnem ugyanaz:
1 liter tejbe beleöntesz fél kiló cukrot, és addig kavargatod alacsony lángon, amíg be nem sűrűsödik a megfelelő állapotba (kb. 1 óra)
Ahogy a kettes írja, nekem is kb egy óra. Fél liter tej, negyed kiló cukor. NEM KELL KEVERNI. Nem ég le, de vigyázni kell hogy ki ne fusson. A tej víztartalmát el kell főzni, ezért tart elég sokáig, minél jobban lobog, annál hamarabb elfő, de annál nagyobb esélyed van hogy kifut (és mivel cukros ragadni is fog :p ). Össze lehet főzni olyasmi sűrűségűre mint a Toffifee széle, csak mikor kihűl beleköt a fazékba. Azaz rettenetesen ragad. Amikor már kicsit barnásabb vagy vegyél vissza a hőfokból vagy akkor már kevergesd kicsit (addigra elfőtte a vizet és akkor már az alja jobban barnul). Annyi előnye lehet a tejszínnek vagy a sűrített tejnek hogy abban eleve kevesebb a víz.
Ha a kész de még forró ragacshoz a tűzről levéve vajat adsz (ehhez a mennyiséghez 5 dkgt kb) akkor egyáltalán nem fog ragadni és omlós lesz mint a Krowka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!