Tudnatok nekem irni finom mezes kalacs receptet? Olyat ami nem kemenyedik meg, hogy a 2 eves lanyom is megtudja enni. Koszonom.
Én ezt a receptet szoktam mindig készíteni, és nagyon finom, puha, sokáig eláll. Ez a recept alapján csinálunk mézeskalácsot a fára is, de féladagból és sokkal több fahéjból és több lisztből, hogy kemény legyen és illatos. (ha sok benne a liszt kemény lesz ha kevesebb akkor puhább) De így ahogy a recept írja így is abszolút puha.
Mézeskalács
Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 dl porcukor, 2 kk szódabikarbóna, 2 kk őrölt fahéj, 2 kk őrölt szegfűszeg, csipetnyi só, 10 dkg zsír vagy margarin, 3 egész tojás, 2,5-3 dl méz.
Elkészítése:
A porszerű anyagokat összekeverjük. Ebbe belemorzsoljuk a zsiradékot. A halom közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet összegyúrjuk. Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért egy kis részét az elején félretesszük, és kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához. A tésztát lisztezett deszkán 1,5-2 mm (a nagyobb formákat 2-3 mm) vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. (Ha lágy a tészta, 1 órára pihentetni tegyük hűtőbe.)
Vékonyan kizsírozott, lisztezett tepsiben, vagy sütőpapírra rakva, közepesen meleg sütőben süssük! Gyorsan sül!
Máz: 1 tojásfehérjét egy csipet sóval felverünk. A kemény habhoz 6-7 közepes kanálnyi porcukrot keverünk. (Ételszínezővel lehet színezni.)
Máz helyett magokkal is díszíthetjük a tésztát. (Pl. napraforgó, mák, szezámmag, tökmag, stb…) A kiszaggatott formákat kenjük be jól elkevert egész tojással, azután úgy díszítsük, hogy a díszítő anyagok jól ráragadjanak
Mézes Kalács
Hozzávalók
15dkg ráma
3 evő kanál méz
1db tojás
1 zacskó mézes kalács fűszerkeverék
15dkg kristálycukor
Ezeket, habosra keverjük.
50 dkg liszt
1teás kanál szódabikarbóna
1csipet só
Ezt összegyúrjuk, majd hozzá adjuk a habos krémhez
Majd 2dl tejszínt teszünk hozzá. Tésztává gyúrjuk.
Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Nagyon vékonyra kell nyújtani.
Ebből a tésztából linzert is lehet csinálni, és mézes kalács házat.
Másnap ki sütjük: Sütni pedig úgy kell ,hogy még kicsit puha legyen a teteje amikor kiveszed a sütőböl : Mert még a méz miatt a levegőn szárad : Így biztos puha marad .
A sütés napján lehet enni, mert puha lesz.
Díszíteni a boltban kapható színes, dekor tollakkal szoktam.
Én ezt szoktam csinálni : [link]
Beszoktad tenni jól zárható dobozkába ? Attól puhul meg :)
1 vagyok: Eszembe jutott még néhány dolog.
- őrölt szegfűszeget is szoktunk beletenni, ha evésre szánjuk akkor kb. egy kés hegynyit , ha fára akkor mehet bele bőven, hogy legyen illata
- az is jó ötlet amit nem tudom hányas válaszoló írt, hogy süss "mézeskalács ízű" süteményt az egyik Vanilin cukor tasakon amin csillagok vannak van egy jó recept és abba tegyél pluszban fahéjat, szegfűszeget és egy kis darált diót (vagy mézeskalács fűszer keveréket, igaz én azt nem ismerem)
- amit fent írtam receptet az a fajta mézeskalács lezárt dobozban 1 hétig simán puha marad (annál tovább még sosem tároltuk mert általában 2 nap alatt megesszük :D)
- bármit is sütsz érdemes Nagyi Titka féle lisztből sütni mert tényleg sokat számít, hogy milyen lisztet használsz (alapból elég drága, de sokszor le van akciózva pl. Penny-ben, Sparban, Tescóban)
Ennek a fajta vanillin cukornak a hátoldalán (három csillag egymásra téve) van egy klassz süti recept, ehhez adj fahéjat, szegfűszeget, darált diót és puha "mézes kalács" utánzatot kapsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!