Mi a különbség a kijevi jércemell és a rántott csirkemell között? Mert én olyan nagy különbséget nem találok.
Nem vita indítónak szántam hogy leírtam a töltelékét (az eredeti, és elfogadott, mai napig hivatalosan is tanított, és minimum 50 éve nem változó sajtos-vajas tölteléket)
egyszerűen csak tényt közöltem.
Picit magasabb szintem űzöm ezt a dolgot, úgyhogy elhihetitek, hogy a csak vajas változat legfeljebb a gazdasági válság miatt jöhetett létre, hogy kispórolják belőle a sajtot.
Vagy Gipsz Rozália egyszer evett egy kijevit egy étteremben, rosszul analizálta a tölteléket, és elkezdte terjeszteni.
De ezek a dolgok távolról sem jelentik az, hogy ez igaz lenne.
A sima fűszervaj az a házmesterre kell.
? mi az hogy a házmesterre kell?
Ja és ha már itt tartunk mi a története, ki találta ki ezt az ételt? Tud valaki valamit?
A Házmester egy módozat. A jelleget adó anyaga, hogy a sült húsra (natúr, nem bundázott) fűszervajat tesznek.
Jellemzően hátszínre, vagy T-bone steak-re.
Hogy a Kijevit ki találta ki, vagy mikor, azt nem lehet tudni.
Még azt sem, hogy melyik nemzet, bár a legvalószínűbb az, hogy francia eredetű.
Ha már az eredetiségnél tartunk, akkor azt még hozzáteszem, hogy ez nem egy szeletelt, begöngyölt töltött hús volt, hanem a cs.mell filé egyben volt felszúrva, (szétvágás, klopfolás nélkül) és úgy volt megtöltve. Ezt a részét pl éttermekben se így csinálják.
Itt a kijevi jércemellröl egy cikk, de csak németül sikerült megtalálni.
Röviden a lényege, hogy a Szentpétervári Grand Hotel szakácsai találtak ki (1910 és 1917 között létezett ez a hotel), és eredetileg új-mihály-kotlett volt a neve, valószínüleg a Mihály-palotáról lett elnevezve. A jelenlegi nevét 1947 után kapta, miután egy kijevi étteremben újra felvették az étlapra. Azóta standard orosz ételként mindenhol kapható.
Az elkészítése: a csirkemellet vajjal vagy füszervajjal töltik, panírozzák, lehütik, majd forró zsiradékban sütik.
Hát utánanéztem ennek a HÁzmester módra elkészítési módnak neten, de egyinkél sem a fűszervajas megoldást találtam:
Bélszín szelet Házmester módra
(sonkás, gombás, zöldborsós tojásos raguval)
Burgonya házmester módra
20 dkg apró szemű burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk. 2 cikkekre vágott paradicsomot kevés olajon megpárolunk. Hozzáadjuk a burgonyát, összepirítjuk, sóval, zöldfűszerekkel megszórjuk. 2 szelet (8 dkg) pulykasonkát teflonserpenyőben megpirítunk, és a paradicsomos burgonyával körítjük. Salátával kínáljuk. (340 kcal)
mustafa33 nevű felhasználó válasza:
1-es, a csirke a gyerek, a jérce a kamasz, a tyúk a felnőtt ☺.
Elég érdekesen fogalmaztad meg.
Vendéglátó szakon vagyok.
A csirke önmagában csirke... de kor és nem szerint is megkülönböztethetjük őket. A tyúk részben a felnőtt,de az csak a tojóra igaz (Nőstény). A csibe a "gyerek" és a jérce a növendék "kamasz"
Kedves musztafa, kissé le vagy maradva, majd egy évvel:))
Azért örülök, hogy újra olvashatlak.Remélem jól voltál, míg távol voltál.
üdv:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!