Hogyan csináljunk finom kocsonyát?
Ez az előző egy nagyon jó recept.
Én is kb. így szoktam csinálni. Csak egy picit több vízzel, mert mi szeretjük ha van bőven leve is a kocsonyának. És 2-3 óra alatt bőven párolog belőle.
Még annyit tennék hozzá, hogy a én a sárga és a fehér répát csak kb. 2 óra főzés után teszem bele, hiszen annak elég kevesebb idő is.
És még két tanács:
Mi szeretjük, ha főzök bele egy kis darab füstöltet is. (ez ízlések és pofonok kérdése)
Mielőtt rámered a levet a húsokra, előtte jól szedd le a tetejéről a zsírt. Sokkal gusztusosabb ha a tányérokon nem fehéredik vastagon a tetején a zsír.
Az eredeti kocsonya receptje a következő:
Kocsonya
• 4 sertésköröm vagy 2 hátsó sertés csülök
• 1 kg sertés bőrke
• cseresznyepaprika
• 30 dkg füstölt oldalas, füstölt csülök
• 3 db babérlevél
• egész bors, 15-20 szem
• só
• 12 gerezd nagyobb fokhagyma
A húst szőrtelenítem, megmosom, feldarabolva felteszem 4l hideg vízbe, de csak a húst. Legmagasabb fokozatra rakom forrni. Közben többször habozom. Amikor leszedtem a habját, belerakom a fokhagymát, paprikát, babérlevelet, borsot, sót. Ezután visszaveszem lassú tűzre, 1½ -2-re, és addig főzöm, amíg a hús meg nem puhul. Közben nem kell kevergetni, csak néha. Mikor megpuhult a hús, 1 órát hűlni hagyom. Mikor kihűlt szűrővel leszedem a tetejéről a zsírt. Először tálakba kiszűröm a levet, és utána a húst feldarabolva beleteszem a lébe. A fokhagymát, borsot, babérlevelet nem szabad beletenni. Ezután hűtőben lehűtöm.
Kocsonyába répát tenni nem kell mert az nem bele való. Akkor az nem kocsonya, hanem húsleves megdermedve.
én például sosem rakok bele körmöt, fület, meg hasonlókat, mert nem szeretem a kocsonyában a szőrös-börkés dolgokat.
úgy főzöm, hogy veszek bele másfél kilónyi börkét a hentesnél fillérekért, és mellé egy jó darab marhahúst, vagy sertészszívet, de nagyon jó bele a marhanyelv is. ebből főzöm a kocsonyát a szokásos fűszerezéssel, amikor készrefőtt, a bőrkék mennem a macskáknak, és a tányérokba csak a színhúst rakom a lé alá. a szívet-nyelvet nagyon szépen lehet szeletelni,...mellé pár szál sárgarépahasáb és keménytojás karikák. a zsírt leszedem a tetejéről, mert én sem szeretem ha fehér zsírkarimás a tányéron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!