Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » "Az élesztőt a tejben a...

"Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. " Ez pontosan mit takar?

Figyelt kérdés
2009. dec. 16. 23:33
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

langyos tejbe beleszórod az élesztőt(ha száraz, ha a hűtött fajta, akkor belemorzsolod) és hagyod olyan 10-15 percre.

El fog benne szaporodni meglátod.

2009. dec. 16. 23:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
jah persze a cukrot se felejtsed el belőle, nem kell sok bele, 1 teáskanálnyi max. (olyan 1 bögrényi tejhez)
2009. dec. 16. 23:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/18 anonim ***** válasza:
14%
Meglangyosítod a tejet, olyan langyosra, hogy bele dugod az ujjadat és kellemes, leveszed a tűzről, pici cukor, pici só, én pici lisztet is teszek bele.belemorzsolod az élesztőt, békén hagyod egy kicsit, nem kell kevergetni!Mikor látod, hogy az élesztődarabkák jönnek fel a tej tetejére, és már nagyon sok fel jött, akkor jó! Beleöntheted a lisztbe az egészet :D.Nem kell sok tej, olyan 1.5 dl, vagy amennyit a recept ír :)
2009. dec. 16. 23:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/18 anonim ***** válasza:
15%
10-15 perc??? Én kb.fél percig szoktam, mert nem kell több neki!
2009. dec. 16. 23:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/18 anonim ***** válasza:
78%

fél perc az nem felfuttatás, hanem csak összekutyulás.

a lényeg, hogy elszaporodjanak benne az élesztő gombák, erre vajmi kevés az a fél perc.


írd be a google-ba, hogy élesztő felfuttatása és meglátod 5 percnél rövidebb időt nem nagyon ajánlanak sehol sem.

2009. dec. 16. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

nagyobb bögrében (kb.3 dl), kevés langyos tejjel és cukorral elkevered az élesztőt (nem kell simának lennie, én csak belemorzsolom és teáskanállal kicsit elkeverem) és langyos vagy kellemesen meleg helyre téve kb.5-10 perc alatt "felfut" nagyjából a bögre pereméig.

Vigyázz, ha nem figyelsz, kifut és takaríthatsz! :) Én a bögrét egy mélytányérba szoktam állítani, így nem érhet baleset.

2009. dec. 16. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

23.39! Neked ki tanította, hogy só kell a kovászba?? Már több, mint 10éve tanultam a pék-cukrász szakmát, azóta benne is dolgozom, de soha sehol nem tettünk sót a kovászba! A só megöli az élesztőgombákat!!!

Kevés cukros langyos tej v. víz, bele az élesztő, kicsi liszt a tetejére, letakarni, majd huzatmentes helyen 5-10perc alatt felfut.


maszatka

2009. dec. 17. 04:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/18 anonim ***** válasza:
46%

hello


én se hallottam még hogy az élesztőhöz sót rakhatunk,

de pék cukrász kollegának üzenem hogy próbáld ki hogy a sót rászórod az élesztőre, rá a cukor , langy tej majd liszt ..

ugyanaz lesz az eredmény :) semmit nem csinál a zélesztővel...


cuk

2009. dec. 17. 06:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/18 anonim ***** válasza:
46%

Sok receptben az éleszöt csak sóval és tejjel futtatják fel, cukor és liszt nélkül - sokkal jobban keleszt, mint a hagyományos.

Az, hogy a só megöli az éleszöt, csak egy tévhit, valaki kitalálta és a sok buta meg utánna szajkózza. (Kivéve azt az esetet, ha az élesztöre száraon vastagon szórod a sót - de az már nagyfokú hülyeség lenne)!

2009. dec. 17. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
Kedves utolsó! Linkelj már be egy receptet, amiben az élesztőt sóval futtatják! Mert én nem találtam még ilyet. A nagyon régi szakácskönyvek is cukrot írnak, a sót pedig keverd el a lisztben, amíg kel a kovász...
2009. dec. 17. 12:24
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!