"Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. " Ez pontosan mit takar?
langyos tejbe beleszórod az élesztőt(ha száraz, ha a hűtött fajta, akkor belemorzsolod) és hagyod olyan 10-15 percre.
El fog benne szaporodni meglátod.
fél perc az nem felfuttatás, hanem csak összekutyulás.
a lényeg, hogy elszaporodjanak benne az élesztő gombák, erre vajmi kevés az a fél perc.
írd be a google-ba, hogy élesztő felfuttatása és meglátod 5 percnél rövidebb időt nem nagyon ajánlanak sehol sem.
nagyobb bögrében (kb.3 dl), kevés langyos tejjel és cukorral elkevered az élesztőt (nem kell simának lennie, én csak belemorzsolom és teáskanállal kicsit elkeverem) és langyos vagy kellemesen meleg helyre téve kb.5-10 perc alatt "felfut" nagyjából a bögre pereméig.
Vigyázz, ha nem figyelsz, kifut és takaríthatsz! :) Én a bögrét egy mélytányérba szoktam állítani, így nem érhet baleset.
23.39! Neked ki tanította, hogy só kell a kovászba?? Már több, mint 10éve tanultam a pék-cukrász szakmát, azóta benne is dolgozom, de soha sehol nem tettünk sót a kovászba! A só megöli az élesztőgombákat!!!
Kevés cukros langyos tej v. víz, bele az élesztő, kicsi liszt a tetejére, letakarni, majd huzatmentes helyen 5-10perc alatt felfut.
maszatka
hello
én se hallottam még hogy az élesztőhöz sót rakhatunk,
de pék cukrász kollegának üzenem hogy próbáld ki hogy a sót rászórod az élesztőre, rá a cukor , langy tej majd liszt ..
ugyanaz lesz az eredmény :) semmit nem csinál a zélesztővel...
cuk
Sok receptben az éleszöt csak sóval és tejjel futtatják fel, cukor és liszt nélkül - sokkal jobban keleszt, mint a hagyományos.
Az, hogy a só megöli az éleszöt, csak egy tévhit, valaki kitalálta és a sok buta meg utánna szajkózza. (Kivéve azt az esetet, ha az élesztöre száraon vastagon szórod a sót - de az már nagyfokú hülyeség lenne)!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!