Cékla salátát hogyan kell készíteni?
5-6 db cékla
cukor
só
ecet
őrölt kömény
bors
Elkészítés:
A céklákat alaposan megmosom, bő sós vízben megfőztem (kb. 1 óra alatt). Amikor kihűlt, levágtam a két végét, lehámozom a héját, és hullámos szeletelővel felszelem. Cukros-ecetes salátalével leöntöttem, őrölt köménnyel és kevés borssal ízesítettem.
Hasonlóan , mint az első, de én a főzővízbe is teszek fűszereket. 2-3 babérlevél, egy kisebb fej hagyma, pár szem bors, egész kömény.kb 10 közepes cékla fér a fazekamba a hagymával együtt. ehhez egy evőkanál sót teszek. Puhára főzöm, majd lehűtöm és cukros ecetes lébe teszem ,recés késsel felszeletelve.Ha kell még ebbe is teszek pici sót. ezt már őröltköménnyel szórom meg.
Szerintem sokkal ízletesebb így, mint simán megfőzve.
Ha kész átpakolom csavaros üvegekbe és a hűtőben tartom.
hamar el kell fogyasztani, mert a cukortól valószínű, kb egy hét után már pezsegni kezd, és akkor már nem finom.
A boltiban nyilván van tartósítószer is...
Az ecetes lé ugyan az nálam is mint az elsőnél.
Én nem főzöm a céklát hanem sütöm.
Alufoliába becsomagolom . tepsibe teszem . kb 40-50perc alatt 170C -on megsütöm amig puha nem lesz.
Ha kihült meghámozom: majd lereszelem a nyagy lyukú reszelön.
Üvegekbe töltöm jól lenyomokdva majd felöntöm a lével.
Ha tartositani szeretném akkor mindegyik tetejére teszek kevés szalicilt ,így hetekig nem lesz baja.
az a tapasztalatom ha sütöm akkor sokkal édesebb lesz a cékla mint főzve.
nem kell reszelni karikázhatod is.
A főtt nálunk is hasonlóan készül, jó köményesen. miután egyszerre nagyobb dózis készül, kis Na-benzoáttal tartósítva két hétig is fogyasztható a hűtőből.
Javasolnám kipróbálni nyersen, reszelve (mint a káposztát) és ecetes, cukros sós ízesítéssel tuningolva. Finom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!