Tényleg nem kell előre megfőzni a lazányjának szánt tésztalapokat?
Én amikor először csináltam nagyanyámnál meg akartam főzni de ő azt mondta felesleges, mert úgy is megpuhul ...
Hát a fenéket! -.-
Jó a közepe meg is puhult de a széle megmaradt ropogósnak és keménynek :S
Lasagne tészta volt egy kis dobozban azt nem tudom már mi volt a neve, de szerintem inkább főzd meg ha nem akarsz csalódást..
Én nem főzöm. Így csinálom:
Kivajazott tepsibe egy vékony réteg besamel mártás, rá a lasagne lapok, erre kerül a paradicsomos darálthúsos ragu, erre ismét besamel, ismét a lapok, ezt még egyszer ismétlem, a tetejére besamel+reszelt sajt, be a sütőbe. A besamelt magába szívja és teljesen puha lesz tőle (legalábbis az enyém mindig az lett). Kb 30-40 percig sütöm, az elején letakarom, h a sajt ne égjem meg, a végén leveszem és pirosra pirítom a sajtot.
A ragut és a besamelt össze is keverheted. Én ezt a receptet szoktam csinálni:
Hozzávalók:
* 1-1,50 kg darált hús,
* 4 gerezd fokhagyma,
* 1 közepes fej vöröshagyma,
* bazsalikom,
* paradicsomszósz (kb. 1,5 liter),
* kb. 1/2 liter tej,
* 3-4 evőkanál liszt,
* kb. 8 dkg vaj,
* só,
* olaj,
* 1 csomag (50 dkg) lasagne tészta
Elkészítés
Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinsztelem, majd ráteszem a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig párolom, míg kifehéredik a hús. Sóval, borssal ízesítem. Ezután pici vizet teszek alá, és fedő alatt megpárolom. Amikor már majdnem készen van, felengedem a másfél liternyi paradicsomszósszal, bazsalikommal ízesítem és jól összefőzöm. Közben a vajat felmelegítem, beleteszem a lisztet, és addig hevítem, míg kezd kifehéredni. Felengedem tejjel, sózom és felfőzöm, nem túl sűrű szósszá (besamel). Ha sűrűsödne, tejjel lehet hígítani. Amikor mindkét massza készen van, összekeverem. Egy közepes méretű tepsit vékonyan kiolajazok, erre teszek ragut, majd jön a tészta, ragu és tészta, a lényeg, hogy a tetejére kerüljön az utolsó adag ragu. Teszek rá jócskán sajtot, alufóliával letakarva középmeleg sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm (amíg a tészta megpuhul).
forrás: www.mindmegette.hu
A száraz tésztát 3-4 percre forró vízbe kell tenni, úgy még megmarad a tartása, hogy könnyen lerétegezd, de már garantáltan elég lesz neki a szósz, hogy teljesen megpuhuljon.
Egyébként, ha elég sok szósszal készíted, eleinte lefedve és nem túl magas hőmérsékleten sütöd, tényleg megpuhul a teljesen száraz tészta is. De ha először készíted, jobban jársz, ha kicsit előfőzöd,úgy biztosan nem csalódsz :)
Én soha nem főztem még, mégis megpuhult.
Viszont egy ideje nem lasagne tésztából csinálom, mert találtam sokkal finomabbat: réteslap. Nyamm.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!