Ti egyetértetek azzal, hogy ha egy háziasszonynak van egy jól bevált receptje, akkor ne adja oda másnak?
Ma esett meg velem ez az eset, hogy egy partin nagyon finom süti volt. Az egyik lány anyukája sütötte. A lányt megkérdem, hogy legyen szíves elkérni a receptet, mert egyszerűen isteni, szeretném én is megcsinálni! Ő el is kérte, vagyis próbálta elkérni a receptet, de az anyukája nem nagyon akarja odaadni.
Ti egyetértetek ezzel, hogy ha van egy jól bevált/csodás recepted, amit csak te tudsz úgy elkészíteni, azt nem adjátok oda másnak?
maximálisan :-) tudom, gonosz dolognak tűnik, de a feltalálók sem szokták kiadni a találmányuk részleteit, és a híres festők sem szignóztatják a festményüket az épp arrajárókkal, vagy pl. a nagy divattervezők sem közlik a szabásmintájukat a Burdában
egy igazán ügyes háziasszony le tud "másolni" egy kóstolt sütit recept nélkül is
a többiek meg találjanak ki maguknak valami mást
A feltalálós analógia teljesen helytelen, ugyanis a találmányok szabadalmaztatása során a legapróbb részletekig menően ismertetni kell az alkotóelemeket és a működési elvet. Csak ez alapján kaphat jogi oltalmat. Mindez pedig hozzáférhető hivatalosan.
Aki a süteménye receptjét titkolja, annak a lelkében súlyos defekt lehet. Mert ez a titkolózás nem más, mint hogy "nehogy már más is élvezze, nehogy másnak is jó legyen anélkül, hogy én söpörném be az elismerést"
Szóval aki alkot az élet bármely területén, legyen az művészet, tudomány, gasztronómia, csak akkor nyer értelmet a tevékenysége, ha annak eredményét közkinccsé teszi. Ha valaki nem képes osztozni szellemi javakban, akkor azt csak szánni lehet.
De, a feltalálós analógia teljesen helytálló, mert mint írod is, a szabadalmaztatás során ismertetik a részleteket - és ezzel az esetek döntő többségében a feltaláló jogi védelmet kap. Szabadalmaztatás előtt viszont egy feltaláló sem közli a helyi lapban a kutatását és a találmányát pontról pontra...
És szerintem meg az a szánalmas, aki más tollával kíván ékeskedni.
tarhonyabokor, te még sosem hallottál híres cukrászokról vagy séfekről, akik saját, titkos receptek alapján dolgoztak/dolgoznak?
Így már mindjárt más, persze, hisz ezek szerint nem sokat konyítasz ezekhez a dolgokhoz...
" az alapanyagok száma és azok kombinációja véges, tehát bármit csinálsz, az hasonlitani fog valami másra" - ez a világ minden dolgára igaz, ez alapján akkor nem kéne léteznie szerzői jognak sem...
Köszönöm a válaszokat.
Az miért más tollával ékeskedés, ha néha szeretném itthon megcsinálni magamnak azt a sütit mert nagyon ízlett?
Én önző dolognak tartom ha nem adják oda. Meg is dícsérem őket, áradozok hogy jajj de finom, elkérem szépen illedelmesen, erre nem a válasz. Miért jó ez? Hogy más ne ehessen belőle?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!