Bevált bejglireceptet irnátok nekem?
Oké, oké, csak azt kéne tudni, hogy mi a lényeg számodra:
-szép legyen, ne repedjen meg...
-vagy nagyon finom legyen, mindegy, hogy reped-e...
?
Mert ugye vannak az élesztő nélkül készültek, azok nagyszerűen formázhatók, nem repednek úgy... De ezek nem olyan puhák és omlósak, nem olyan fincsik...
És vannak a kelt tésztás bejglik, azok nagyon finomak, és annál finomabbak, minél több tej van a tésztájukban, és egyben a töltelékükben is... Viszont minél több a tej, annál inkább szétrepednek sütés közben....! :)
Mérföldekkel jobb a helyzet, ha kevés a tej a tésztában, a töltelék pedig nincs főzve, csak simán összekeverve a mák+cukor+citromhéj+aszalt gyümik, illetve a diós is hasonlóan. Ezek nem nagyon repednek szét, viszont nem is lesznek olyan finomak, és sokszor el sem olvad bennük a cukor, és szétszóródik a töltelék... Én ezt nem szeretem, de csomóan így csinálják.
No tehát mi a célod, milyen a TE ízlésed? mert eszerint lenne célszerű ajánlani bármit is... :)
Bejgli
(Farkas Vilmostól, a Zila Kávéház cukrászától)
Ezért repedhet ki a sütemény, erre érdemes odafigyelni:
nem szabad sem túl szorosan, sem túl lazán feltekerni, a töltelék pedig ne legyen se túl nedves, se száraz. A tekercseket nem szabad túl közel tenni egymáshoz, kettesével süssük a bejgliket. A hozzávalókat pontosan mérjük ki.
Hozzávalók 4 rúd bejglihez (arányosan növelhető másfélszeres, vagy dupla adagra):
A tésztához: 1 dl tej, 2 db tojássárgája, 10 g élesztő, 52 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 csipet só, 16 dkg vaj (nem margarin!), 10 dkg mangalica sertészsír, 1 db vaníliarúd kikapart belseje, 1 db citrom reszelt héja, 1 db narancs reszelt héja.
A töltelékhez: 120 ml víz, 12,5 dkg cukor, 1 db citrom reszelt héja, 1 db narancs reszelt héja, 1 db vaníliarúd kikapart belseje, 1 csipet őrölt fahéj (ízlés szerint lehet többet is tenni + akár őrölt szegfűszeget is), 1 maroknyi mazsola, 21 dkg darált dió, illetve darált mák, 3 dkg édesmorzsa (helyette: háztartási keksz ledarálva)
Kenéshez: 3 db tojás
A tészta elkészítése: Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt. A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük (az élesztőt nem kell felfuttatnunk). A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyorsan, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, és ez árt a tészta szerkezetének. Ez egy omlós, élesztős tészta, amit nem szabad sokáig gyúrni. Amint a tészta összeállt, osszuk 4 db 245 grammos részre, majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.
Töltelékek elkészítése: Keverjük össze az édesmorzsával a mákot/diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák/dió + morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után mérjünk belőle 240 grammos darabokat.
A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki körülbelül 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a bejgliket buborékmentesen. Kenjük le a bejgliket 2 db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös, száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajtuk a tojás. Ekkor kenjük meg vékonyan tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt, villával szurkáljuk meg, és 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat. A hűvös, száraz helyen tárolt bejgli 30 napig eltartható.
tudom, már nem aktuális a kérdés, de legközelebb próbáld ki az alábbi receptet:
a létező legjobb bejglirecept! gyönyörű és isteni finom! :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!