Hogyan csináljátok a gulyást?
Én így szoktam : Nálam a gulyás csak marhahúsbol van.
Hozzávalók: 80dkg marha apró hús, egy evőkanál zsír, egy fej vöröshagyma, 2
gerezd fokhagyma, egy csapott evőkanál pirospaprika, egy késhegynyi köménymag,
egy-két zöldpaprika és paradicsom vagy 2 evőkanál lecsó, 50 dkg burgonya, só.
A csipetkéhez: egy tojás, 5-6 csapott evőkanál liszt.
A marhahúst valamivel kisebb kockákra vágjuk, mint a pörkölthöz szoktuk,
megmossuk és lecsorgatjuk. Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk a zsírban,
megszórjuk pirospaprikával, gyorsan elkeverjük és egy kevés vízzel
föleresztjük. Ha zsírjára pirult, beletesszük a húst, megsózzuk, és egy kevés
vizet öntve alá, gyakori keverés közben pároljuk. Ha zsírjára sült,
belekeverjük az összezúzott köménymagot, az apróra vágott fokhagymát, a
kicsumázott zöldpaprikát és a meghámozott paradicsomot vagy a lecsót, és
szükség szerint egy kevés vizet öntve alá - hogy le ne süljön - tovább
pároljuk. Ha a hús már majdnem puha, felöntjük 1,5 l vízzel, beletesszük az
apró kockára vágott burgonyát, és mielőtt a burgonya is egészen megfőne,
beletesszük a gyúrt csipetkét.
Mi az elsőhöz képest (ami jó ) még a hús és krumpli között, zöldségeket is teszünk, kb fél kilónyit, vegyesen fehér és sárgarépa, és egy darabka zeller elengedhetetlen, a mi ízlésünk szerint.
Tetejére is vágunk friss petrezselyemzöldet.
Nálunk is csipetke a szokásos betét.
A gulyás nálam is zöldséges, és olyan a leve, hogy még éppen nem "kiált" villa után.
Lehetőleg marhából (autentikusan) készül, de társaságtól, lehetőségtől függően már őzből(!) is készítettem.
Jómagam a húst meg szoktam kapatni(pörkölni) paprika nélkül, mint a klasszikus pörköltnél.
Fontosnak tartom bele a részben csontos húst, felöntéshez a feles, vagy teli csontlét. (ami nálam mindig rendelkezésre áll.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!