Milyen a tökéletes pörkölt? Ti hogy csináljátok?
Gondolok itt:
-kisláng vagy nagyláng
-fedővel vagy fedő nélkül
-a pirospaprikát mikor teszitek rá? A hagymára vagy a húsra?
Köszi a válaszokat!
Én jó sok, sűrű szafttal szeretem.
Ezért először rengeteg hagymát megpirítok, ettől lesz sűrű.
Ha ez meg van, akkor rárakom a husit, és fehéredésig pirítom.
Ezután sózom, durvára őrölt színes bors (a feketét nem szeretem), paradicsom, paprika, és pirospaprika, fokhagyma. Ez így enged annyi levet, hogy a pirospaprika ne égjen oda, és ne legyen keserű.
(Azért nem előtte sózóm, mert a só hatására levet ereszt a hús, és akkor nem pörkölődik, hanem fő.)
Innentől már csak fő. Én fedő nélkül szoktam, a vizet pótolva.
Az Erős Pista vagy valami csípős nekem kihagyhatatlan belőle.
Nyami nyam :)
Ajánlom figyelmedben doboszolit... 10-es hsz., az enyém a 11.
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__egyeb-kerdesek_..
Én disznózsíron megpirítom a hagymát és paprikát (1 kiló húshoz általában 2 nagy fej hagymát, és 1 tv paprikát ), ehhez jön a hús, amit megpirítok, majd sózom, borsozom, és végül paradicsomot (kilónként kb 1 nagy paradicsom) hozzáaadom, és pirospaprikával megszórom. A paradicsomból és húsból jön annyi lé, hogy ne keseredjen meg a pirospaprika. Aztán pörkölttől függően fűszerezem
Marhapörkölt : borókabogyó, babérlevél, majoranna, vörösbor, szurokfű (oregánó)
Sertéspörkölt : majoranna, kömény, babérlevél
Csirkepörkölt: majoranna
Szarvaspörkölt: borókabogyó, babérlevél, vörösbor, áfonya (esetleg egy kortynyi szilvapálinka)
És ha esetleg kevés lenne rajta a lé, akkor mindig csak keveset adok hozzá, hogy szép sűrű szaftja legyen: )
A fokhagymát kihagytam, azt az összesbe szoktam tenni:)
Illetve a borókabogyót, babérlevelet, és vörösbort sose az elején rakom bele, hanem kevéssel azelőtt, hogy kész lenne a pörkölt..:) (kb fél órával előtte)
zsírban pirítom a hagymát, paprikát, paradicsomot apróra vágva, sózom, kis lángon fedővel... utána lehúzom, pirospaprikát teszek rá, elkeverem, rá a kockázott hús ( marha, vagy disznó) ezt átforgatom láng fölött kicsit (nem keseredik meg a pirospaprika) ezután felöntöm húsalaplével, fedővel kis lángon másfél órát főzöm.
a csirkepörit is így csinálom, csak a végén a tejfölhöz szedek egy kis szaftot, és visszaöntöm, forralom és kész.
Na igen, a babér levelet és borókabogyót kifelejtettem.
A borókabogyó nagyon jót tesz neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!