Pörköltet csinálok, másfél kiló sertés combból . Mennyi hagymát, paradicsomot, paprikát tegyek bele, hogy jó szaftos pörköltet kapjak?















A másfél kg. húshoz max. kb. 20 dekányi vöröshagymát, és 1-2 db (nagyságtól függő) zöldpaprikát tennék.
Ízlés dolga ugyan, mi nem szeretjük, ha a vöröshagymától édes ízű lesz a pörkölt, inkább a zöldpaprika, és a husi alapos átdinsztelése adja a sűrű szaftot!
De mondom, ez szokás és ízlés kérdése. Majd te is kitapasztalod, hogy nálatok melyik lesz "nyerő"!





3 közepes fej (4-5 cm átm) hagyma, semmi több. tévhit, hogy attól lesz sűrű a szaft. csak a gyomrunkkal babrálunk ki egy kiló hagymával...
a hagymát a zsiradékon el kell főzni, majd visszasütni zsírjára, erre a kockázott hús és együtt pirítani tovább. a hús is levet fog engedni, abban párolni. ha elfőtte akkor pótolni felöntölével, vagy kis vízzel. mindig csak annyival, amennyi éppen ellepi. a jóféle pirospaprika is elengedhetetlen.
1-1 szem paprika-paradicsom (hámozva, kockázva )finom alapanyaga a jó szaftnak.
Az utolsó felöntéskor szabályozhatod a pörkölt "hosszát ", de ne higítsd fel.





Minél több a hagyma annál szaftosabb a pörkölt, habár igaz édeskés is lesz tőle kicsit.
Én másfél kg húshoz másfél kg hagymát rakok...





Az 5-ös válaszoló szívemből szólt..!
Ne a hagyma határozza meg a pörkölt ízét, hanem a jóféle édes-nemes paprika.
A hagymát visszasütni kötelező, akár kétszer is!
Ha nagyon bő, és vastag szaftot akarsz, akkor a comb mllé tegyél némi ketté vágott fehér csontot.(100 forinton belül van kilója)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!