Hogy kell elkészíteni a tarhonyát? Úgy mint a pergős rizst?
Így van, mint a rizst. Zsíron megpirítod hagymával, lehúzod, megszórod pirospaprikával, ráöntöd a paradicsom, paprikát, összefőzöd, majd a húst hozzáadod, kicsi vizet hozzáöntesz, szaftosra főzöd.
De van aki úgy szereti, ha külön főz egy pörköltet, és megfőzi a tarhonyát, és a végén elkeveri, ki hogy szereti.
Nagyjából úgy, csak több víz kell bele.
Le kell pirítani kevés(!) zsiradékon.
(azért kevés, mert a pöriben is van, ne legyen a végeredmény túl zsíros)
Pirítás közben tegyél bele sót. Kilónként kb 1 evőkanállal.
De 1 kilóból sok lesz. 1 adagra kb 10 dkg tarhonya elég! (szárazon)
Jól le kell pirítani, jó sötétre.
Közben melegíts vizet. 2.7-2-8 -szoros vizet vesz fel!!!
Ne aggódj, simán fel veszi, nem lesz túl vizes! (ha értelmes minőségű a tarhonya. Ha gagyibb, akkor is mehet 2,5-szörös víz)
Mielőtt felöntöd, megszórhatod fűszerpaprikával, de akár el is hagyhatod.
Vedd le a tűzről, óvatosan öntsd fel, keverd el, ha abbahagyta a nagy lobogást, fedd le, tedd vissza takarékra, és hagyd ott addig, amíg fel nem veszi a vizet.
Ha nem látsz rajta vizet, akkor zárd el a lángot, és pihentesd legalább negyed óráig.
Ha be akarod keverni pörkölttel, akkor ha nem látsz a tetején vizet, keverd össze a pörivel, és úgy pihentesd legalább negyed óráig.
A tarhonyás hús az nem ugyan az mint a tarhonya köretként a pörkölt mellé !!!!
Mire gondoltál köretként mellé ,vagy a tarhonyás húsra ??
Véleményem:
A tarhonyás hús lényege, a rizses húshoz hasonlóan, hogy a pirított tarhonya a majdnem kész pörkölt levét vegye magába, azon puhuljon meg.
Tehát pörköltet készítek kissé túl fűszerezve, hosszabb lével a szokásosnál, és a majdnem kész húshoz adom a megpirított tarhonyát. Ha elméreteztem a lét, (általában alá, tehát kevés) feles csontlével pótolom menet közben.
A kész étel, egy szaftos, de mégis sűrű, laktató egytálétel, amihez úgy pászol a csípős savanyú, meg a mátrai rizling, mint az imádsághoz a keresztvetés.))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!