Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől finom a palacsinta? Mi...

Mitől finom a palacsinta? Mi a titok? És az emberek 99%a miért nem tud finomat csinálni?

Figyelt kérdés

Egyszer ettem nagyon finom palacsintát haverom szüleinél, de fogalmam sincs hogy mitől lett olyan finom.

Azóta vagy 1000x ettem palacsintát, cukrászdában, étteremben, palacsintázóban, Balatonon, Büfében, rokonoknál, de sehol nem volt olyan finom, mint a haverom szüleinél. Valahogy a tésztája olyan finom volt, nem édes volt, nem azon van a hangsúly, hogy cukros, édes, hanem, hogy valahogy a tésztájának olyan igazi finom íze volt, nem ilyen "semmilyen" íze. A másik, hogy tök olajos mindegyik, az a palacsinta meg olyan pont jó volt!


Mi a titka? Valamit kispórolnak belőle a vendéglátóhelyek?



2013. okt. 27. 17:17
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem:

1. tejjel kell kavarni, a víz csak szükségből, vagy a vendéglátósok spórolásából kerül bele

2. amikor az elején a tojásos tejbe a lisztet belekavarod símára, ott kell annyira kidolgozni a tésztát, hogy valóban ne legyen benne semmi csomó, másrészt pedig addig kavarni, míg szinte habos-könnyű tésztamasszát nem kapsz. Ha ez megvan, akkor szabad fokozatosan hozzáadagolni a többi tejet, míg a sütésre kész állapotot megkapod. Még akkor is hagyni kell kb. 10 percet, hogy a liszt "bedolgozza" magát, vagyis azok után még egy kicsit sűrűsödni fog, és még egy kis tejet el fog bírni.


Én így tanultam!

2013. okt. 27. 17:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/24 anonim ***** válasza:
61%
Nálunk a szóda a titok. És kell olaj a tésztába, de nem szabad túl sokat rakni bele.
2013. okt. 27. 17:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/24 anonim ***** válasza:
71%

Az olajosságnál a jó sütő is fontos, jó teflonban teljesen száraznak hat a felülete, annyira kevés olajban meg lehet sütni, de egy öntöttvas palacsintasütőben ez nem olyan egyszerű.

A másik a só. Sokan nem raknak bele, lévén hogy édesség, de egy minimális akkor is kell, nem annyi, mint a sós palába, csak hogy ne legyen az a hülye üres íze.

Aztán a tej. Ha csak abból van, víz nélkül, akkor is teljesen más, mert a laktóz (tejcukor) ahogy megsül, (nem megég :)) az karamellizálódik, és teljesen más ízt ad neki, mint ha vizes lenne.

Egyszerű étel, de még egy rakás dologtól lehet más íre.

2013. okt. 27. 18:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/24 anonim ***** válasza:
100%
*íze
2013. okt. 27. 18:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/24 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy ha van egy bevált receptjük, és mindig ugyanúgy készítik, akkor egyszerűbb elkérni a pontos receptet.

Ezt így látatlanban, körülírva , elég nehéz kitalálni, mitől lehetett más.

2013. okt. 27. 18:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/24 anonim ***** válasza:
59%
Mi is csak tejjel csináljuk. Se szóda, se víz. A tésztájába teszek olajat, de a (teflonos) serpenyőbe nem. Ezen kívül van aki a tojás fehérjét felverve adja a tésztához.
2013. okt. 27. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/24 anonim ***** válasza:
71%

Ja, meg mondjuk a vendéglátó helyeken 99%-ban a töltelék ízesítésére mennek rá, a tésztába nem, vagy csak minimális mértékben raknak tejet, és cukrot.

Nem a spórolás miatt, illetve de, az idő spórolás miatt. 100-szor egyszerűbb úgy sütni. Nem ragad, nem tapad, nem ég, neki lehet állni 4-5-6 sütővel sütni, és tolni mint az állat. Nem igazán van idő cukros-tejes tésztával tökölni.

2013. okt. 27. 18:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/24 anonim ***** válasza:
79%
Azért,mert a vendéglátóhelyen szutyok, attól még az emberek tudnak jó palacsintát készíteni, csak a vendéglátók amit lehet, kisporolnak. Pl. tuti nem csak tejből csinálják, hanem hígitják. Én mindig csak tejet rakok bele, minimális cukrot, kicsi sót, annyi lisztet, hogy sűrű legyen. Sose volt rá panasz.
2013. okt. 27. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/24 anonim ***** válasza:
41%

Pici só és 1 csomag vaniliáscukor jó ízt ad neki.

Könnyű finom akkor lesz, ha a tojásfehérjét a végén tesszük bele, amit kemény habbá felverjük. Olajt is keverünk a tésztájába.

2013. okt. 27. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/24 schocko ***** válasza:
66%
Az emberek (a palacsintát készítő emberek) 99%-a tud nagyon finom palacsintát csinálni, akkor egyszerűen jobban ízlett valamiért (éhes voltál), ha minden nap azt kellett volna enned, akkor az sem ízlett volna már másnap sem annyira...
2013. okt. 27. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!