Mitől finom a palacsinta? Mi a titok? És az emberek 99%a miért nem tud finomat csinálni?
Egyszer ettem nagyon finom palacsintát haverom szüleinél, de fogalmam sincs hogy mitől lett olyan finom.
Azóta vagy 1000x ettem palacsintát, cukrászdában, étteremben, palacsintázóban, Balatonon, Büfében, rokonoknál, de sehol nem volt olyan finom, mint a haverom szüleinél. Valahogy a tésztája olyan finom volt, nem édes volt, nem azon van a hangsúly, hogy cukros, édes, hanem, hogy valahogy a tésztájának olyan igazi finom íze volt, nem ilyen "semmilyen" íze. A másik, hogy tök olajos mindegyik, az a palacsinta meg olyan pont jó volt!
Mi a titka? Valamit kispórolnak belőle a vendéglátóhelyek?
Szerintem:
1. tejjel kell kavarni, a víz csak szükségből, vagy a vendéglátósok spórolásából kerül bele
2. amikor az elején a tojásos tejbe a lisztet belekavarod símára, ott kell annyira kidolgozni a tésztát, hogy valóban ne legyen benne semmi csomó, másrészt pedig addig kavarni, míg szinte habos-könnyű tésztamasszát nem kapsz. Ha ez megvan, akkor szabad fokozatosan hozzáadagolni a többi tejet, míg a sütésre kész állapotot megkapod. Még akkor is hagyni kell kb. 10 percet, hogy a liszt "bedolgozza" magát, vagyis azok után még egy kicsit sűrűsödni fog, és még egy kis tejet el fog bírni.
Én így tanultam!
Az olajosságnál a jó sütő is fontos, jó teflonban teljesen száraznak hat a felülete, annyira kevés olajban meg lehet sütni, de egy öntöttvas palacsintasütőben ez nem olyan egyszerű.
A másik a só. Sokan nem raknak bele, lévén hogy édesség, de egy minimális akkor is kell, nem annyi, mint a sós palába, csak hogy ne legyen az a hülye üres íze.
Aztán a tej. Ha csak abból van, víz nélkül, akkor is teljesen más, mert a laktóz (tejcukor) ahogy megsül, (nem megég :)) az karamellizálódik, és teljesen más ízt ad neki, mint ha vizes lenne.
Egyszerű étel, de még egy rakás dologtól lehet más íre.
Amúgy ha van egy bevált receptjük, és mindig ugyanúgy készítik, akkor egyszerűbb elkérni a pontos receptet.
Ezt így látatlanban, körülírva , elég nehéz kitalálni, mitől lehetett más.
Ja, meg mondjuk a vendéglátó helyeken 99%-ban a töltelék ízesítésére mennek rá, a tésztába nem, vagy csak minimális mértékben raknak tejet, és cukrot.
Nem a spórolás miatt, illetve de, az idő spórolás miatt. 100-szor egyszerűbb úgy sütni. Nem ragad, nem tapad, nem ég, neki lehet állni 4-5-6 sütővel sütni, és tolni mint az állat. Nem igazán van idő cukros-tejes tésztával tökölni.
Pici só és 1 csomag vaniliáscukor jó ízt ad neki.
Könnyű finom akkor lesz, ha a tojásfehérjét a végén tesszük bele, amit kemény habbá felverjük. Olajt is keverünk a tésztájába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!