Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért van az hogy a tojás...

Miért van az hogy a tojás héja főzés után a fehérjével együtt jön le és a fehérje néha olyan puha hogy a szinte a srágájáig lefejted a héjával együtt?

Figyelt kérdés
2013. okt. 20. 11:30
 1/8 anonim ***** válasza:

Ezen én is rengeteget mérgelődtem, mert nem rémlett, hogy gyerekkoromban volt valaha is ilyen probléma a tojással.


Aztán mostanában kicsit megnyugodtam, mert ritkábban fordul elő.


Tehát vagy az van, hogy az állatok rossz tartása, etetése miatt van ez, és most kitaláltak valami újabb adalékot, amivel ezt kiküszöbölik, vagy nem tudom.


Kaptam olyan tanácsokat, hogy teljesen le kell hűteni mielőtt hámozom, aztán hogy rakjak sót a vízbe meg egyéb dolgok.


De korábban miért nem volt ilyesmire szükség?

2013. okt. 20. 11:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Vén vagyok, mint a varjú, de még csak nemrég tanultam meg jó kemény tojást főzni. A titok: Egy nappal előbb vedd ki a hütőből a tojást. Majd tedd oda hideg vizbe főzni, egy evőkanál sóval. Főzd 10 percig, majd öntsd le a forró vizet, tégy rá hideget. Mikor rajta van a hideg viz, akkor egy kávés kanállal, vagy késsel üss rést rajtuk. Igy hüljenek ki a sérült tojások. Ha kihült, ütögesd körbe kanállal, szinte magától veti le a ruháját. Hidd el, tapasztalat!
2013. okt. 20. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
40%

Rosszul csináljátok.

Azért jön le a fehérjére, mert a hártya a fehérje és a héj között teljesen összetapad a héjjal.

Ha főzés után hideg vízbe rakod pár percre, majd frissen megpucolod (fontos, órákkal később már nem jó), akkor a hártya elválik pár mm-re a héjtól és másodpercek alatt nagy darabokban lejön.

2013. okt. 20. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
70%
Ha lehet ne a legfrissebb tojásokat főzd. A vízbe nem kell semmi. Miután megfőttek, jöhet a hideg vízbe rakás, aztán törés úgy frissen. A tompább végüket kell odaütni, pl szekrény széle, vagy ahová szoktad. Azért a tompábbat, mert a tojáson belül, itt helyezkedik el egy levegővel telt rész, (amiből a csibe is lélegzik) amit ha megütsz, felhasad és a repedés mentén a meszes héj a hártyával együtt leválik magától a tojástól. Így szépen le lehet szedni.
2013. okt. 20. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
Ja az kimaradt, hogy a hártya és a fehérje közé az ütés majd repedés hatására levegő kerül végig és ezért szépen elválnak egymástól.
2013. okt. 20. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Csak az az érdekes, hogy régen soha nem volt probléma vele.

Se só, se különleges egyéb technika.


Bele a vízbe, forrás után 10-15 perc, aztán kis hűtés és hámozás.


És mégis működött.


Szóval nem a tecnikámmal van baj, hanem a tojással.

2013. okt. 20. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 doboszoli ***** válasza:
100%
Szerintem is nagyon friss a tojás. Szintén tapasztalat.
2013. okt. 20. 13:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Sok minden mellett ez is örök rejtély marad számomra is. Régebben anyósoméknak voltak tyúkjai, tehát házi is volt,aztán később már innen-onnan vettünk/veszünk tojást, piacost is, "bótit" is, de mindig előfordult, hogy velejéig lejött a héja, ha teljesen úgy csináltam, mint máskor, akkor is.

minden praktikát bevettem már én is, sós és sótlan vizet, a hidegvizes hűtés az ugye természetes,de mindig előfordul, hogy a héjával együtt jön a fehérje is.

ami talán bevált, de jelzem nem mindig, hogy a konyhapulton a hideg főtt tojást körbe mozaikosra ütögetem, majd a két tenyerem között össze-vissza böngyörgetem. a ha szerencsém van, a tompa végénél megbontva, szinte egyben leválik a hártyájával együtt.

tegnap pl sikerült, igaz hosszan főztem krumplival együtt,szóval nem 10 perces volt.

2013. okt. 20. 17:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!