Van különbség az instant élesztő és a szárított élesztő között?
A szárított és az instant ugyanaz a légyegét tekintve. nem kell felfuttatni.
nekem a friss kocka jobban bejön, még, ha 10-15 percet várni is kell a felfuttatásra.
Nekem, amikor porélesztőt használtam, kemények lettek a kelt tészták.(pogácsa, pizza ), de lehet, hogy benne van a hiba :)
Én végül itt találtam meg a választ és mivel a legszakszerubb, legjobb leírás, megosztanam veletek:
"A szárított élesztőt friss sajtolt élesztőből állítják elő szárítással, alacsony hőmérsékleten. A szárításnak köszönhetően 12 – 24 hónapig is tárolható.
A szárított élesztő emulgeálót is tartalmaz, ellenben a frissel, ami egy komponensű, csak élesztőből áll.
Ezzel az élesztővel is hasonlóan kell elkészíteni a tésztát, mint a friss élesztővel, annyi különbséggel, hogy hosszabb ideig kell keleszteni, valamint a szárított élesztőt nem szükséges futtatni, közvetlenül a liszthez adható.
Térjünk ki egy kicsit a sütőporra is...
A sütőpor nem ugyanolyan, mint az élesztő, hiszen a sütőpor nem élő organizmus, így általa nem jöhet létre fermentáció. A sütőporban található ásványi anyagok a víz és meleg hatására gázösszetevőkre bomlanak szét és így növelik a tészta térfogatát a sütőben. Ez a folyamat azonnal beindul, mihelyt a sütőport a folyadékba tesszük. Ezért az ilyen tésztát gyorsan fel kell dolgozni, különben a keletkező lazító hatás megszűnik. Az élesztő keleszt, a sütőpor lazít. A kelt tésztával nem kell ennyire sietni, mivel az élesztő egyenletesen dolgozik.
Viszont arra figyelni kell, hogy ha túl sok sütőport teszünk a tésztába, az tönkreteheti annak állagát és rosszabb lehet a sütemény íze is."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!