SOS! Miért nem tudok semmit normálisan megsütni?
Legközelebb próbáld meg tűpróba nélkül.
Én addig szoktam sütni, míg szépen elkezd egy kis színe lenni.
A sütő hőmérséklete is okozhat gondot. A szélek túl gyorsan sülnek a közepéhez képest, így a végeredmény olyan amit írsz.
Ha jó a hőfok ,és szép pirosra sütöd a sütit, nem fog beesni a közepe.
A sütő is lehet az oka.
Mindig ebben a sütőben sütöttél, vagy próbáltál más típusúban is korábban? Egyébként milyen sütőd van?
Én pl sok éve sütök-főzök, a régi hagyományos gázsütőt szoktam meg. Semmi hőfokmérő, vagy beépített világítás, szóval ott nincs olyan, hogy a recept leírás szerint beállítom a sütőt és az előírt per/másodpercre beteszem... Hanem figyelem mikor jó, na meg a tapasztalat.
A gázszerelő szerint (egyszer javította) más már ilyen sütőben nem is süt, mert nem tudnak benne. Jobb állítólag a villannyal működő a süteményekhez.
Nekünk is van egy új, ami villanyárammal működik. Ki is próbáltam néhányszor, hátha beválik, és gyorsabban mennek a dolgok. Hát nem így lett!
A villanysütőben ugyanis sosem sülnek meg nekem rendesen a sütik/torták. Úgy értem a közepük! A külsejük teljesen jó, vagy néha még túl is sül, de belül alig sül meg!
Próbáltam én már többféleképpen mindent! Úgy is, ahogy a receptben írják, úgy is, ahogy a gáz leírásban írják. Légkeveréssel vagy anélkül... De még soha nem sikerült kitapasztalni, hogy bármelyik módszer is működne valamelyikféle (piskóta, kelt tészták, stb) sütinél...
tehát tapasztalataim szerint egy kalap sz@r a villanysütő!
Csináltam olyat, hogy két részletben kellett piskótát kisütnöm. Próbaként egyiket a gázosba tettem, másikat a villanyba. Mikor kész lett, úgy tűnt, hogy a villanytűzhelyben sült az sokkal nagyobb lett és szebb színű. Mikor kihűlt, és feldolgoztam, akkorra viszont teljesen összeesett a villanyban sült, ráadásul a közepe sem sült jól át! Jobb lett a gázos változat. Később hosszabb ideig sütöttem, de akkor a külseje nagyon sötét lett...
Kelt tésztával is kísérleteztem, Fele ide, fele oda. A gázosban csúnyább lett, megrepedt, stb, de finom, átsült volt. A villanyosban nem repedt meg, szebbnek tűnt, viszont nem nőtt akkorára meg, a külseje szintén jól megsült, de belül nyers maradt!!!
Szóval hiába a tapasztalat, minden sütő más, és a villany számomra nehezebb eset.
Egyedül a keksz típusú lapos sütik lesznek jók benne.
A 3-asnál a pont... Sose vedd ki a sütőből hirtelen, átmenet nélkül!
Én mindig résnyire nyitom, majd 5-10 perc múlva teljesen... és nyitott sütőajtónál hagyom langyosra hűlni.
Én forró sütőben kezdem a sütést , de kb 5 perc után visszaveszek belőle és azon sütöm tovább.
Nem szokott összeesni, pedig a sütés vége előtt villával ellenőrzöm a közepe táján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!