A sütőpor és az élesztő ugyanaz?
Ha megnézed mindkét anyagot, feltűnik, hogy nem ugyanaz...
A sütőpor kémiai lazítóanyag, az élesztő pedig biológiai.
A sütőporral készült tésztát nem kell keleszteni, az élesztőset pedig kell.
A sütőpor a sült tészták térfogatnövelésére szolgáló vegyi anyag, fő alkotóeleme a nátrium-hidrogénkarbonát, amely savas anyag hatására lebomolva szén-dioxidot bocsát ki.
Az élesztő szó gombák egy csoportjára alkalmazott gyűjtőfogalom. Pontosabban, élesztőn inkább a belőlük készített élelmiszeripari termékeket értjük, a gombákat inkább élesztőgombáknak nevezzük. Az élesztő drapp színű, rugalmas tapintású, kagylós törésű, jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömege.A tészta térfogatának növelése, alkoholos erjedés segítségével történik, melynek során a képződő szén-dioxid végzi a térfogatnövelést.Az élesztő rendszeres fogyasztása semlegesíti a stresszhatást, jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára is. Megszépíti a bőrt,(elmulasztja a pattanásokat) a házi kozmetikában és a kozmetikai iparban régóta használják bőrregeneráló hatása miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!