Nagy bevásárlásoknál mit szoktatok, venni, mennyit, ebből mit tudtok főzni?
A havi nagybevásárlásról már leszoktam, valóban csak a minimális "utántöltéseket" csinálom: rizs, liszt, törtpaprika, mosószer, hasonlók.
Kajanál heti bevásárlást csinálik, az egy hétre szánt pénzkeretet osztom.
A te esetedben ezek szerint: havi 20 ezer = heti 5 ezer, + a napi kiadások kerete egy hétre kb. másik heti 5 ezer, = heti 10 ezer Ft keret.
Pétekre eldöntöm, hogy vasárnap mit fogok főzni, ahhoz vásárolok amit kell. Sorraveszem, abból még esetleg a maradékot hogyan tudom egy másik napi ebédhez okosan felhasználni. Kb. mit fogok még főzni a hét további napjaiban (kedd-szerda), ahhoz is még bevásárolok pénteken. Legközelebb akkor csak szerdán-csütörtökön kell menni vásárolni, hogy a csüt-szombat napokra is a főzni-valót és a kenyeret, tejet, felvágottat, zöldségfélét stb.
Bespájzolni nagyobb adagot csak olyankor szoktam, ha valami akciósba futok bele, de akkor is csak max. 1-2 főzésre valót. Ez esetben pedig tudom, hogy a következő hetek keretéből költöttem el a pénzt, és akkor azokon a heteken már húsfélét nem kell venni.
Ezzel a módszerrel (én legalábbis) könnyebben tudom beosztani a pénzt, másrészt mindig van valahol valami akciós, és nem vagyok annyira a "fagyasztó készletéhez" kötve, rugalmasabban tudom a menüt alakítani.
Nálam a nagy bevásárlás lista :
tej ,liszt ,tojás ,tészták , felvágott ,konzervek -májas
rízs ,hús-ez attól függ hogy mi van akcióban :
Zöldségek ,rízs ,krumpli
Mindig heti menü tervet készítek ehez mérten vásárolok .Sokszor 2 napra főzök .
nálunk ezek szoktak lenni a hó végi spórolos kaják .
káposztás tészta
krumplis tészta
rízses hús -szárnyas aprólékból
máj: rántva ,zsirjában lesütve ,resztelt
szív -zuza pörökölt tarhonyával
spenot
rakott krumpli
zöldség krémleves
gyümölcs leves
paradicsom leves
lekváros gombóc
palacsinta
tojásos nokedli
fasirt
diós mákos -tészta
rántott zöldségek
halat sokat eszünk mindenfélét . de ezt mi kifogjuk magunknak .
1-es vagyok!
A hétvégén = vasárnap volt rántott máj, rántott kelkáposzta petrezselymes krumplival, kovászos uborkával
Abból még maradt hétfőre is, vacsira pirosra érett zöldpaprikát :))) (imádom) sütöttem és tojást ütöttem rá. Csináltam hozzá paradicsom salátát.
Most túrós-tészta lesz az ebéd.... a többit még nem tudom
Hétvégére veszek csirkét pörköltnek nokedlivel = régen volt már, abból fog maradni valamennyi = majd készítek hozzá pirított tarhonyát. És most úgy gondolom, hogy elébe jó lesz egy lábad zöldbab leves.
Nálam sohasem szentírás, hogy mikor mit főzök, meglehet, hogy elkezdek valamit, és a végén teljesen más kerekedik ki belőle, vagy azért mert meggondoltam magam, vagy mert "rámjön" valami kísérletezési, ötletelési hullám...
De ahogy a 2-es válaszoló is írta, azért nálam is vannak u.n. standard-kaják, és mellé jönnek esetenként újítások kipróbálásra, vagy az "unom már, megszokott" helyett innét szedek le valami olyat, amit én is ismerek, csak régóta nem jutott eszembe.
olyan alap élelmiszereket szoktunk venni, amiből bármikor össze lehet ütni vmit és sokáig eláll. rizs, fagyasztott zöldségkeverék, burgonya, tojás, hagyma,csirkemell ( kisebb adagokban fagyasztom le, így nem kell egyszerre felhasználni az egészet ),
egy hétre előre veszünk zöldségeket, gyümölcsöket, joghurtot is, plusz teát, ásványvizet, kávét ha elfogyott. Felvágottat kb kétnaponta, de csak annyit, amennyi el is fogy, Így csak a reggelit vesszük naponta ( nekem pl egy kifli és egy szelet sonka )
Nem tudom, ez idevaló válasz-e, de édesanyám amikor valami óriási, tényleg kihagyhatatlan akciót lát, alaposan bevásárol. :)
Pl. sóból már legalább egy éve nem kell vennünk, mert valamikor 20 Ft-ért adták kilóját, és vett belőle jó sok csomaggal. Ugyanúgy tésztából is van itthon 5-6 csomaggal, azt is nagyon olcsón vette, tojásból sikerült a nagy kiszerelésű (talán 30 db-os) fajtából elcsípnie egy akciót, valami 200 Ft lehetett, az is 2-3 hónapig elég volt. :) Az ilyen alap kajákon, amik sok ideig elállnak, sokat lehet spórolni. Csak figyelni kell az akciókat, az aktuális újságokat átlapozni, a rövid szavatossági idejű termékek részlegét átnézni, mi így spórolunk. :)
1 hétre ezeket veszem :1kg liszt,1kg cukor,1kg rizs,1 doboz kukorica,1kg csirkemel,1kg sertés hús,10 tojás,6 l tej,1 kg müzli,fél kg felvágott vegyesen,4 kg gyümölcs,3kg,1csomag tészta, zöldség,500g yoghurt,2dl tejföl,500g canambert,1000ft ért veszünk nasit pop-corn,kekszet stb. átlagban ez 13.000ft,kenyeret pékségben veszunk és ha elfogy valami akkor potoljuk ez meg heti szinten 2000ft
1x van gofri vagy palacsinta ragu levessel
3x grill hus salátával,rizzsel,
1x tésztás étel,levessel
hétvégén nem ebédelunk itthon így nem fözöm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!