Csülök sütése? Elő kell főzni vagy hogyan álljak neki?
Elöfözni nem szabad, mert attól csak kifö az íze, ha SÜLT csülköt akarsz, akkor azt süsd és ne fözd.
A csülköt olvaszd ki idöben, dörzsöld be sóval (meg esetleg borssal, fokhagymával, vagy egyéb füszerrel, amit szeretsz), egy mélyebb tepsibe vagy sütöformába tedd bele, önts alá maximum 1 dl vizet és lefedve párold kb 150-160 fokon addig, amig nagyjából megpuhul (kb 2-3 óra a csülök méretétöl és korától függöen), közben néha a levével öntözd meg. Amikor puha, vedd le a fedelét és 200 fokon süsd a börét szép pirosra és ropogósra.
A krumplit akkor tedd mellé, amikor a hús félpuha.
A tejfölös, fokhagymás uborkasaláta meg kimondottan finom hozzá.
Én is előfőzöm, majd a csontja nélkül sütöm piros-ropogósra sütőben.
de ez nem jelenti azt, hogy nyersen nem lehet megsütni. sokan esküsznek arra is, valójában mindegyik verzió elterjedt.
mellé lehet tenni a nyerskrumplit,és nagyon finom közé keverve a gyöngyhagyma, vagy apró negyedelt hagyma.ja és a fokhagyma is fontos kiegészítője az ízkavalkádnak.
így már a "csülök Pékné módra " névre hallgat.
a tejfölös uborka is passzol hozzá, de bármilyen friss saláta, savanyúság.
Szerintem is legfinomabb a "csülök pékné módra"
Én is előfőzöm sóval, szemes borssal, babérlevéllel annyira, hogy a csontot ki tudjam húzni belőle. Ez esetben könnyebben fog férni a tepsiben, másrészt egész biztosan mellé fér a köretnek való burgonya is, és egyszerre tud megsülni az egész
Én így csinálom: A csülök bőrét snitzer-rel /azért jó mert belehet állítani a vágásmélységet/körbe-körbe, majd hosszanti irányban sacc/kb 3 cm ként bevágom. Megtűzdelem fokhagymával és sóból, borsból, szárított kakukkfűből álló keverékkel, majd ugyanezzel a keverékkel jól bedörzsölöm a felkockázott bőrét. Pár órán át /akár egy éjszakán át/ hűvös, de nem túl hideg helyen "érlelem". A sütőt fullgázon bekapcsolom, a tepsibe olajat /perverzeknek lehet zsír is :)) /, és bő féldeci vizet öntök belerakom a csülköt köré szórok egy félmarék nem pucolt csak lemosott fokhagyma gerezdet /ha megpucolnám megégne/, alufóliával gondosan páraszökés mentesen, körbe-körbe jól alátűrve a tepsi peremének, letakarom. Az alufólián hústűvel ejtek pár lukat, és mehet a sütőbe aminek a hőfokát, amint beraktam a húst, 180 fokra visszaveszem. Innentől kezdve van 3 óra szabadidőm. Amikor eltelt a 3 óra levesszem róla a fóliát, a sütő hőfokát 200 fokra emelem, és pirosra sütöm a bórét ami szépen kinyílik a felkockázástól. Nem felejtem el időnként meglocsolni a zsiradékkal amiben sül, ne száradjon ki.
Mi így a dinnye szezon kellős közepén jól lehűtött felkockázott sárgadinnyével, és friss házikenyérrel szoktuk fogyasztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!