Lencsefőzelék készítésekor a sót mikor kell a főzővízbe tenni, a főzés kezdetén vagy a vége előtt?
Köszönöm a sok választ!
Azért kérdeztem, hogy a lencse főzővizébe mikor kell beletenni a sót, mert több helyen olvastam, hogy a hüvelyesek főzésekor a főzés vége felé kell sózni, mert akkor hamarabb megpuhulnak, illetve, ha az elején történik a sózás, akkor elvileg tovább tart a főzés.
A múltkor vettem egy sárgaborsót, amelynek a csomagolásán is fel volt tüntetve, hogy csak a főzési idő letelte előtt 10 perccel sózzuk.
Kíváncsi voltam a tapasztalataitokra.
Itt ez van írva:
"A lencsés ételeket főzés közben nem jó sózni, és nem szerencsés savas alapanyagokat hozzáadni (pl. bor, ecet, paradicsom), mert meghosszabbítják a lencse főzési idejét, ezért ezeket az ízesítőket a végén adjuk hozzá."
Például itt is írják (bab esetében):
"A babot csak a főzés utolsó pillanataiban sózzuk meg, mert a só meggátolhatja, hogy a bab megpuhuljon."
Mindjárt főzök egy kis lencsét és megfigyelem, hogy mennyi idő alatt fő meg. :-)
Persze, ki, hogy tapasztalja meg. ki lehet fogni olyan lencsét, babot, sárgaborsót, ami lehet, hogy a kőkorszakból maradt ránk:D sózás ide vagy oda...
viszont a savas tapasztalattal maximálisan egyetértek, a savak a zöldségeket keményítik, a húsokat puhítják.
Hát kellemes tapasztalatszerzést :)
Azt még meg tudnátok írni, hogy mennyi idő alatt szokott megfőni a lencse?
Kérlek, ha még lennétek olyan kedvesek, írjátok már meg, jó? Azt is, hogy előzőleg be szoktátok-e áztatni a lencsét.
Köszönöm!
(Az a helyzet, hogy mi NAGYON kevés hüvelyest szoktunk fogyasztani, ezért szívesen hagyatkozom a ti tapasztalataitokra, megfigyeléseitekre!!!)
Nagyon köszönöm!!!
Minden eddigi válaszolónak zöld kezet adtam és írjatok még, adom a zöldeket! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!