Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ballagási ebédre miből mennyit?

Ballagási ebédre miből mennyit?

Figyelt kérdés

Na szóval, elég tapasztaltnak vélem magam a konyhában, de ha több személyre főzök, mindig sikerül mellélőnöm...


Mi csak hárman vagyunk, de ha már 8 személyre főzök, utána is 3 napra való kaja marad legalább.


Tehát, a menü a következő lesz:

Tyúkhúsleves (mennyi tyúkból?), utána a főtt hús, mellé ecetes, és tejszínes torma.


Sültek: sült csirkecomb, rántott szelet, aszalt szilvával töltött karaj, esetleg fasírtgolyók.


Rántott zöldségek: karfiol, gomba, cukkini.


2-3 féle saláta, mondjuk görög saláta, majonézes krumplisaláta, esetleg kukoricasaláta.


Tortát rendeltem, egy 30 szeletes fekete erdőt.


Süti: mese almás, étcsokis meggyes


Tehát egyelőre ez a terv...

Létszám: 20 fő, ebből 3 idős, 2 gyerek, 2 folyton fogyókúrázó kamasz, a többi aktív korú, normál étvágyú.


Olyan mennyiséget szeretnék (na és ez nem szokott sikerülni), hogy természetesen inkább maradjon, mint hogy kevés legyen, de csak 1-2 napra való 3 személyre...


Várom a javaslatokat, előre is köszönöm mindenkinek!



2013. jún. 11. 08:12
 1/5 doboszoli ***** válasza:

Alapból a véleményem:

Túl széles a skála, ha mindenkire mindent számolsz, megint sok fog maradni. Azt ugye nem lehet tudni, hogy kinek mi fog ízleni.

Én átlagos 20 főre számolnék, egy etetésre, "cicacsomag" nélkül.

Tyúkból 20 főre 8 liter leves, ami két nagyobb, vagy 3 kisebb tyúkot igényel, ebből már szinte eszencia főzhető, és a főtt hús is bőven elég.

Sültekből (én a fasírtot kihagynám) személyenként a leves/leveshús után 1 egész combot, vagy egy jókora szelet karajt adnék, ami salátával, körettel több mint sok.

Rántott zöldség az egyszálbélűeknek választékként feltehető, mondjuk egy jó nagy kínálótállal.

Ennél a pontnál (tapasztalat) már mindenki alaposan jól lakott, már csak kíváncsiságból eszik, hiszen még hátra van a desszert.

Ha mindenképpen "ünnepi dőzsit" szeretnék, akkor készítenék vagy 30 töltés káposztát, ami egyrészt gazdaságos, másrészt fagyasztóban jól tárolható a "maradék". A káposzta előző este összerakható, esetleg meg is főzhető.

A leveshús után add fel a káposztát ha így döntesz, mert akkor a sült/rántott holmi fent maradhat az asztalon, az esetleges későbben még megéhezők számára.

2013. jún. 11. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

A töltött káposzta nekem is eszembe jutott, de kilőttem...


Ugyanis a teljes menü előző nap fog készülni, ezért nem lesz a húsokhoz sem kimondottan köret, csak saláták.


Tehát: 8 liter leves - 2-3 tyúkból, eddig OK.


Viszont a sültekkel gondban vagyok... csirke mindenképp kell, mert nem mindenki eszik disznóhúst.


Rántott hús kell - az ünnepelt kívánsága. Ahogy az aszalt szilvával töltött karaj is.


Úgy gondoltam, 40 dkg-t számolok fejenként. Ez 8 kg hús. Ha ebből mondjuk 3 kb comb tepsiben sütve, 3 kg karaj rántva, 3 kg pedig töltve, az elég?


Saláták? Nah, itt pláne meg vagyok akadva a mennyiségekkel...Ötletem sincs...Ha mindháromból csinálok két nagy salátástállal (kb 2 literesek), akkor elvileg több, mint fél kg jut egy főre, ami rengeteg. De ha kevesebbet, akkor mi van, ha mindenki ugyanazt akarja enni?


Rántott zöldség: úgy gondoltam, kirántok egy fej karfiolt, 1 nagyobb cukkinit (vagy 2 közepest), és mondjuk fél kiló gombát.


Torta rendelve, egy 30 szeletes. Ehhez mennyi sütit süssek? Ha csinálok két tepsi mese almást, és 2 tepsi étcsokis-meggyest... ez elég? Vagy sok?

2013. jún. 11. 18:31
 3/5 A kérdező kommentje:
Most látom, hogy elírtam... töltött karaj 2 kg-ból.
2013. jún. 11. 18:33
 4/5 doboszoli ***** válasza:

Ne aggódj, hiába az ünnep, mindenkinél csak a saját (egyetlen) gyomra lesz.))

Számoljunk:

Leves, főtt hús, negyven deka. Egyéb húsok, negyven deka. Saláta fél kiló. Plusz desszert. Bőven sok.

A salátánál sem aggódnék, nem kell minden féléből teljes adagot készíteni.

A sütit nagyjából ki lehet számolni darabra. Torta bő egy szelet, süti fajtánként két darab, akkor még marad a buli végére is nassolni.

2013. jún. 11. 20:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:

Odáig OK, de ugye nem tudhatom előre, melyik gyomor mit fog választani :D.


Valamennyire képbe kerültem, már csak egy dilemmám maradt, mégpedig a húsleves...


Úgy terveztem, péntek délután sütök-főzök meg mindent, mert szombaton reggel már ballagás, és amikor visszaérünk, már csak a tésztát akarom a levesbe belefőzni.


Ami a problémám: paranoiásan hűtök mindent, a legrövidebb időre is... A sütiket nem kell, a tortát a ballagásról hazafelé hozzuk el...


Viszont a leves: miután a húsokat, és a salátákat berakom a hűtőbe, meg a levesből kiszedett húst, zöldséget, a leves nem fog beleférni!


A kamrában elég meleg van... kb 15 fok...


Ha úgy időzítem, hogy éjfél körül legyen kész a leves, akkor a kamrában lesz baja délig? Vagy inkább hajnal 2 körül tegyem fel, és akkor csak pár órát lesz hűtés nélkül...?


Azt nem merem, hogy reggel felteszem, és ha hazaérünk, csak szűrni kell... rémképem, hogy kifut, elalszik a gáz, és nem lesz kész...


Vagy ha nagyon muszáj, van egy használaton kívüli fagyasztóládám, esetleg beüzemelem, kikapcsolom, és abba állítom a fazekat. Ötlet?

2013. jún. 12. 17:04

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!