Ballagási ebédre miből mennyit?
Na szóval, elég tapasztaltnak vélem magam a konyhában, de ha több személyre főzök, mindig sikerül mellélőnöm...
Mi csak hárman vagyunk, de ha már 8 személyre főzök, utána is 3 napra való kaja marad legalább.
Tehát, a menü a következő lesz:
Tyúkhúsleves (mennyi tyúkból?), utána a főtt hús, mellé ecetes, és tejszínes torma.
Sültek: sült csirkecomb, rántott szelet, aszalt szilvával töltött karaj, esetleg fasírtgolyók.
Rántott zöldségek: karfiol, gomba, cukkini.
2-3 féle saláta, mondjuk görög saláta, majonézes krumplisaláta, esetleg kukoricasaláta.
Tortát rendeltem, egy 30 szeletes fekete erdőt.
Süti: mese almás, étcsokis meggyes
Tehát egyelőre ez a terv...
Létszám: 20 fő, ebből 3 idős, 2 gyerek, 2 folyton fogyókúrázó kamasz, a többi aktív korú, normál étvágyú.
Olyan mennyiséget szeretnék (na és ez nem szokott sikerülni), hogy természetesen inkább maradjon, mint hogy kevés legyen, de csak 1-2 napra való 3 személyre...
Várom a javaslatokat, előre is köszönöm mindenkinek!
Alapból a véleményem:
Túl széles a skála, ha mindenkire mindent számolsz, megint sok fog maradni. Azt ugye nem lehet tudni, hogy kinek mi fog ízleni.
Én átlagos 20 főre számolnék, egy etetésre, "cicacsomag" nélkül.
Tyúkból 20 főre 8 liter leves, ami két nagyobb, vagy 3 kisebb tyúkot igényel, ebből már szinte eszencia főzhető, és a főtt hús is bőven elég.
Sültekből (én a fasírtot kihagynám) személyenként a leves/leveshús után 1 egész combot, vagy egy jókora szelet karajt adnék, ami salátával, körettel több mint sok.
Rántott zöldség az egyszálbélűeknek választékként feltehető, mondjuk egy jó nagy kínálótállal.
Ennél a pontnál (tapasztalat) már mindenki alaposan jól lakott, már csak kíváncsiságból eszik, hiszen még hátra van a desszert.
Ha mindenképpen "ünnepi dőzsit" szeretnék, akkor készítenék vagy 30 töltés káposztát, ami egyrészt gazdaságos, másrészt fagyasztóban jól tárolható a "maradék". A káposzta előző este összerakható, esetleg meg is főzhető.
A leveshús után add fel a káposztát ha így döntesz, mert akkor a sült/rántott holmi fent maradhat az asztalon, az esetleges későbben még megéhezők számára.
A töltött káposzta nekem is eszembe jutott, de kilőttem...
Ugyanis a teljes menü előző nap fog készülni, ezért nem lesz a húsokhoz sem kimondottan köret, csak saláták.
Tehát: 8 liter leves - 2-3 tyúkból, eddig OK.
Viszont a sültekkel gondban vagyok... csirke mindenképp kell, mert nem mindenki eszik disznóhúst.
Rántott hús kell - az ünnepelt kívánsága. Ahogy az aszalt szilvával töltött karaj is.
Úgy gondoltam, 40 dkg-t számolok fejenként. Ez 8 kg hús. Ha ebből mondjuk 3 kb comb tepsiben sütve, 3 kg karaj rántva, 3 kg pedig töltve, az elég?
Saláták? Nah, itt pláne meg vagyok akadva a mennyiségekkel...Ötletem sincs...Ha mindháromból csinálok két nagy salátástállal (kb 2 literesek), akkor elvileg több, mint fél kg jut egy főre, ami rengeteg. De ha kevesebbet, akkor mi van, ha mindenki ugyanazt akarja enni?
Rántott zöldség: úgy gondoltam, kirántok egy fej karfiolt, 1 nagyobb cukkinit (vagy 2 közepest), és mondjuk fél kiló gombát.
Torta rendelve, egy 30 szeletes. Ehhez mennyi sütit süssek? Ha csinálok két tepsi mese almást, és 2 tepsi étcsokis-meggyest... ez elég? Vagy sok?
Ne aggódj, hiába az ünnep, mindenkinél csak a saját (egyetlen) gyomra lesz.))
Számoljunk:
Leves, főtt hús, negyven deka. Egyéb húsok, negyven deka. Saláta fél kiló. Plusz desszert. Bőven sok.
A salátánál sem aggódnék, nem kell minden féléből teljes adagot készíteni.
A sütit nagyjából ki lehet számolni darabra. Torta bő egy szelet, süti fajtánként két darab, akkor még marad a buli végére is nassolni.
Odáig OK, de ugye nem tudhatom előre, melyik gyomor mit fog választani :D.
Valamennyire képbe kerültem, már csak egy dilemmám maradt, mégpedig a húsleves...
Úgy terveztem, péntek délután sütök-főzök meg mindent, mert szombaton reggel már ballagás, és amikor visszaérünk, már csak a tésztát akarom a levesbe belefőzni.
Ami a problémám: paranoiásan hűtök mindent, a legrövidebb időre is... A sütiket nem kell, a tortát a ballagásról hazafelé hozzuk el...
Viszont a leves: miután a húsokat, és a salátákat berakom a hűtőbe, meg a levesből kiszedett húst, zöldséget, a leves nem fog beleférni!
A kamrában elég meleg van... kb 15 fok...
Ha úgy időzítem, hogy éjfél körül legyen kész a leves, akkor a kamrában lesz baja délig? Vagy inkább hajnal 2 körül tegyem fel, és akkor csak pár órát lesz hűtés nélkül...?
Azt nem merem, hogy reggel felteszem, és ha hazaérünk, csak szűrni kell... rémképem, hogy kifut, elalszik a gáz, és nem lesz kész...
Vagy ha nagyon muszáj, van egy használaton kívüli fagyasztóládám, esetleg beüzemelem, kikapcsolom, és abba állítom a fazekat. Ötlet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!