Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mire kell különösen odafigyeln...

Mire kell különösen odafigyelnem bográcsgulyás készítésekor?

Figyelt kérdés
Egy kis segítségre lenne szükségem, életem első bográcsgulyás elkészítéséhez. Azt szeretném tudni, hogy milyen trükköket lehet alkalmazni hogy biztosan tudjam a hús már jól megfőtt e, és hogy gyorsabban elkészüljön, mekkorának kell lennie alatta a tűznek, és mik azok a netszes részek, ahol esetleg nagyon elővigyázatosnak kell lennem, más esetben elszúrom a levest.

2013. jún. 10. 04:39
 1/6 doboszoli ***** válasza:
100%

Ajánlom a kereső használatát, de mivel első főzésed, dióhéjban:

-ha disznóból főzöd bő két órát szánj rá, ha marhából, akkor ez az idő- a megboldogult jószág korától függően- akár 4-5 órára is duzzadhat.

- a húst meg kell kóstolni, hogy puha-e, később némi gyakorlattal nyomással meg tudod állapítani a fövöttség fokát

-a fedő némileg rövidíti a főzési időt

- a hagymát csak szalmasárga állapotig süsd, majd kevés vízzel főd vissza

-a húst ugyanúgy -paprika nélkül- pörköld meg, mint ha klasszikus pörköltet készítenél

-a zöldségeket a felöntés után, a krumplit a hús megpuhulása előtt 15 perccel tedd az ételbe

-csapattól függően (nem, életkor, étvágy) szín húsból 15-20 dekát, csontosból (ez a jobb) 25-35 dekát számolj személyenként

-felöntéshez feles csontlét javaslok, személyenként fél litert. Vízzel is lehet, de...

-a tűz a pirításkor lehet intenzívebb,(persze nem pokoltűz) később lassan forrjon az étel. Zubogtatva sem fő gyorsabban.

Összességében a gulyás egy hálás kezdő étel, amit nehéz elrontani(persze el lehet!!).

Kihagytam valamit? Kérdezz! Sok sikert.

2013. jún. 10. 06:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
1*rű..nem bonyolult..a húst úgy tudod megtudni h megkóstolod csak úgy mint otthon a tűz a mind1 h milyen a bogrács szétosztja...alápakolod és te is fogod látni...szépen fog rotyogni akkor jó a tűz...alaplé macerás sztem vízzel is finom...
2013. jún. 10. 06:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 doboszoli ***** válasza:

Az alaplét igaz, hogy le kell főzni, mondjuk havonta egyszer, de hidd el megéri.

Aki nap mint nap főz a családnak, annak különösen.

Kiváltja a drága, és minden vacakkal teli ételízesítőket, a legegyszerűbb zöldséglevesnek, pörköltnek, mártásnak ad egy "tartást".

A sertés fehércsont kilója 100 forint alatt van, 5 kilóból 10-12 liter alaplé főzhatő, ami fél literes PET palackokba adagolva a fagyasztóban mindig rendelkezésre áll.

Javaslom kipróbálni, hidd el, megéri.

2013. jún. 10. 17:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Én is hasonlóan gondolom az alaplevet, bár nem ekkora mennyiségben, de mindig van. Mivel a család ifjabb korosztályhoz tartozó tagjai nem szeretik a csontos húsokat, így vegyesen készítek szinte minden húsételt. amiket kicsontozok, csirkecombok, csülök pl, ezeket összegyűjtöm mindig a fagyóban, aztán egyszer egy jókora fazékban kb 4-5 literesben megfőzöm.

Úgyanúgy fagyasztom, mint Zoli, és későbbiekben valamiben

visszatálalom a társaságnak, valami más étel felöntőjeként.

2013. jún. 10. 18:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
Bocs, egy ritka kis praktika. Parafadugó!!! Ha parafadugót dobsz a bográcsba (igazit, nem műanyag utánzatot) akkor olyan 2 kiló hús esetén kb. 30%-kal gyorsítja a puhulást. Én marhát szoktam vele másfél óra alatt megfőzni. Komoly. Egy szakácstól loptam a trükköt.
2013. jún. 11. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a hasznos válaszokat, ezen a hétvégén lesz a parti és nagyon izgatott vagyok, hogy végre megfőzhetem életem első gulyását a kanadai, orosz és szerb barátaimnak :) Köszi mindenkinek még egyszer!
2013. jún. 21. 05:48

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!