Mire kell különösen odafigyelnem bográcsgulyás készítésekor?
Ajánlom a kereső használatát, de mivel első főzésed, dióhéjban:
-ha disznóból főzöd bő két órát szánj rá, ha marhából, akkor ez az idő- a megboldogult jószág korától függően- akár 4-5 órára is duzzadhat.
- a húst meg kell kóstolni, hogy puha-e, később némi gyakorlattal nyomással meg tudod állapítani a fövöttség fokát
-a fedő némileg rövidíti a főzési időt
- a hagymát csak szalmasárga állapotig süsd, majd kevés vízzel főd vissza
-a húst ugyanúgy -paprika nélkül- pörköld meg, mint ha klasszikus pörköltet készítenél
-a zöldségeket a felöntés után, a krumplit a hús megpuhulása előtt 15 perccel tedd az ételbe
-csapattól függően (nem, életkor, étvágy) szín húsból 15-20 dekát, csontosból (ez a jobb) 25-35 dekát számolj személyenként
-felöntéshez feles csontlét javaslok, személyenként fél litert. Vízzel is lehet, de...
-a tűz a pirításkor lehet intenzívebb,(persze nem pokoltűz) később lassan forrjon az étel. Zubogtatva sem fő gyorsabban.
Összességében a gulyás egy hálás kezdő étel, amit nehéz elrontani(persze el lehet!!).
Kihagytam valamit? Kérdezz! Sok sikert.
Az alaplét igaz, hogy le kell főzni, mondjuk havonta egyszer, de hidd el megéri.
Aki nap mint nap főz a családnak, annak különösen.
Kiváltja a drága, és minden vacakkal teli ételízesítőket, a legegyszerűbb zöldséglevesnek, pörköltnek, mártásnak ad egy "tartást".
A sertés fehércsont kilója 100 forint alatt van, 5 kilóból 10-12 liter alaplé főzhatő, ami fél literes PET palackokba adagolva a fagyasztóban mindig rendelkezésre áll.
Javaslom kipróbálni, hidd el, megéri.
Én is hasonlóan gondolom az alaplevet, bár nem ekkora mennyiségben, de mindig van. Mivel a család ifjabb korosztályhoz tartozó tagjai nem szeretik a csontos húsokat, így vegyesen készítek szinte minden húsételt. amiket kicsontozok, csirkecombok, csülök pl, ezeket összegyűjtöm mindig a fagyóban, aztán egyszer egy jókora fazékban kb 4-5 literesben megfőzöm.
Úgyanúgy fagyasztom, mint Zoli, és későbbiekben valamiben
visszatálalom a társaságnak, valami más étel felöntőjeként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!