Gimnáziumba járok és pilóta szeretnék lenni (lehetőleg teher vagy személy szállító, vadász nem nagyon). Mire kéne odafigyelnem (pl. gerinc, fogak, fizikai állapot)? És milyen iskolát kéne választanom?
szerintem a fizika az egyik nagyon fontos. hogy mire figyelj oda? a jó kondicióra. vagy is tuti lesz sport felvételi is. fizika és matek szerintem az egyik legfontosabb.
csak azért gondolom mert mikor én érettségiztem én fizikát válsztottam (nem tudom miért lány voltam és nem is abban tanultam tovább, de azt szerettem) és az érettségi elött egy szakdolgozatot kellett írni szabadon választott volt, és én a repülést válsztottam, nagy sikere lett mert a repülö állatoktól kezdtem , és maga a repülés egész fizikai mivoltját vetettem papírra.
szóval nemek repülés = fizika
Ha jó vagy matekból/fizikából jelentkezz a Nyíregyházi Főiskolára, légiközlekedési-hajózó képzésre, mert itt az államilag támogatott főiskolásoknak a gyakorlati repülést is fizetik. Csak megjegyzem, fel kell kötnöd a gatyát, mert idén is 457 volt a ponthatár, és csak 5-6 embert vesznek fel. (Meg van egy orvosi és egy pszichológiai vizsgálat is, ezen a jelöltek felét ki szokták szórni. Az orvosi nem probléma, ha nem vagy epilepsziás, mind a 4 végtagod funkcionál, nincs szívpanaszod, és a szemüveged nem több mint +/- 3 dioptria, akkor alkalmas vagy. Tömött fogad is lehet, sőt vadászpilóta is lehetsz tömött foggal, negyedenként 2 tömött fog és 1 hiányzó fog megengedett.)
Ha magánúton csinálod, akkor a hivatásos pilóta szakszolgálati engedélyért (CPL/IR/ME) olyan 10-12 milliót kell leszurkolnod. Akkor 200 órát kell legalább repülni, nappal, éjjel, jó időben, bonyolult időben (amikor csak a műszerekre hagyatkozhatsz) egy és kétmotoros gépeken egyaránt, utóbbival még gyakorolva az egy hajtómű meghibásodásakori teendőket. Ezeket a vizsgákat évente kell megújítani, és persze az orvosi vizsgálatra is minden évben el kell menni.
(4-5 millióból kb. 100 órát tudsz repülni kisebb gépeken, az semmire se jó.)
Utasszállító gépre pedig ATPL vizsgát kell tenni, ez 15 tantárgyból (aerodinamika, légijog, repülés előkészítés, műszertan, stb.) kell vizsgát tenni, legalább 75%-osra. És ha alkalmaz egy légitársaság, ott 1500 órát kell repülni, akkor neveznek ki első tisztnek. (Ezeket az órákat meg a vizsgákat az alkalmazó légitársaság fizeti, de ilyenkor egy ideig alacsonyabb fizetést is kapsz.)
Majd elfelejtettem, ha már nagygépen repülsz, ott se értek véget a vizsgák, félévente van szimulátoros ellenőrzés, ha nem sikerül, automatikusan eltanácsolnak, évente meg orvosi vizsgálat, ha azon valami bajod kialakul, szintén más munka után kell nézned.
már most elkezdheted a képzésedet...
Tényleg így van
Én 16 vagyok, és már ppl(a) vizsgám van
Nagyon sok lépésen kell végigmenned, az első a vitorlázórepülői. ezt most novemberben elkezdheted.
Itt van minden fontos:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!