Szőlőből milyen sütit lehet csinálni? Recepteket szeretnék!
Szőlős krémes
Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, 2-3 nagyobb fürt szőlő, 5 dl tej, 1 pudingpor, 4 evőkanál cukor, 4 tojás.
Elkészítés:
Egyszerű piskótát sütünk, erre készítünk krémet. 5 dl tejet felforralunk és belekavarjuk a tojássárgáját 2 kanál cukorral és a pudingporral. A maradék két kanál cukorral kemény habbá verjük a fehérjéket, és óvatosan hozzákeverjük a krémhez. Ha már kihűlt, a piskótára kenjük és rátesszük a szőlőszemeket. A tetejét piskótamorzsával megszórhatjuk.
Szőlő helyett rakhatunk rá málnát vagy epret is.
SZŐLŐS RIZSFELFÚJT RECEPT
Hozzávalók
30dk rizs
só
tej
16dk cukor
5dk vaj
3 tojás
1 citrom reszelt héja
20dk piros szőlő
20dk fehér szőlő
menta a diszítéshez
Leírás
A rizst másfélszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk, és forrás után fedővel letakarva lassú tűzön főzzük. Ha elfőtte a levét, felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró tejjel, és lassú tűzön, néha megkeverve puhára főzzük. Mielőtt levesszük a tűzről, belekeverünk 8dk cukrot, és kihűtjük. A cukor másik felét habosra keverjük a vajjal, mad egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit és a citromhájat. A tojásos masszát a kihűlt tejberizshez keverjük, majd beletesszük a félbevágott, kimagozott piros és fehér szőlőt. Most adjuk hozzá a kemény tojásfehérjehabot, és az egészet lazán összeforgatjuk. Zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük. 180 fokos sütőben pirosra sütjük.Pihentetjük.Kockára vágva mentával diszírve tálaljuk.
szőlőtorta: HOZZÁVALÓK
1 kg szemelt szőlő, 25 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 tojás, 1 tojássárgája, kiskanál cukor, tej, só, 10 db babapiskóta.
ELKÉSZÍTÉS
A 25 dkg lisztet összegyúrjuk 15 dkg margarinnal, 1 tojássárgájával, a kiskanál cukorral, egy kevés sóval és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy órát pihentetjük, majd kerek lappá nyújtva kibélelünk vele egy nagy tortaformát úgy, hogy 2 cm-es pereme legyen. Durvára összetörünk 10 db babapiskótát, eldolgozzuk egy egész tojással, 5 dkg margarinnal (kissé száraz legyen a massza, hogy majd a szőlő levét magába szívja) és a tésztával bélelt forma aljára terítjük. Kirakjuk 1 kg szemelt szőlővel. Forró sütőbe tolva 25-30 percig sütjük. Legalább 10 percig hűlni hagyjuk, majd a tésztát a formától késsel óvatosan fellazítva, a tortakarimát lehúzzuk róla. Tortalappal együtt csúsztatjuk tálra. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.
10 dkg vaj
1 dl langyos víz
1 dl langyos tej
1 zacskó szárított élesztő
35 dkg finomliszt
5 dkg cukor
1 kávéskanál só
2 tojás
25 dkg piros szőlő
kevés olaj a tálak kikenéséhez
kevés vaj és finomliszt a tepsi előkészítéshez
kevés finomliszt a nyújtáshoz
A süteményhez a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. A langyos vízhez hozzászórjuk az élesztőt, és pár percre félretesszük, hogy felhabosodjon. A lisztet mikróban meglangyosítjuk, aztán egy nagy tálban összekeverjük a cukorral és a sóval.
A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojásokat, a kihűlt, olvasztott vajat, az élesztős vizet, a langyos tejet, és kézi robotgéppel, amelybe dagasztókarokat illesztettünk, 8 perc alatt kidolgozzuk a tésztát.
Ezután vékonyan kiolajozunk egy keverőtálat, és átforgatjuk benne a tésztát, amely közben ettől bucira is formálódik. A tésztabuci tetejére folpackot nyomkodunk és hűtőbe téve 1 éjszaka alatt a duplájára kelesztjük.
Aztán másnap a megkelt tésztát kivesszük a hűtőből, még a tálban kézi robotgéppel, amelyekbe visszatesszük a dagasztókarokat, finoman átkeverjük.
A sütéshez előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 20x30 cm-es tepsit. A tésztát még a keverőtálban kicsit átgyúrjuk, aztán áthelyezzük a tepsibe, és ujjainkkal addig nyomkodjuk-alakítgatjuk, amíg viszonylag egyenletes rétegben ki nem tölti a tepsit. A tetejét megpakoljuk a félbevágott szőlőszemekkel, és kicsit bele is nyomkodjuk őket.
Most várunk 15-20 percet, hogy a tészta magához térjen, aztán a süteményt 30 perc alatt megsütjük. Kihűlve, kockákra vágva tálaljuk.
Tiroli szőlős rétes
50 dkg mélyhűtött leveles tészta
20 dl tej
2 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
fél tasak vaníliás pudingpor
25 dkg piros szőlő
25 dkg fehér szőlő
1 tojás
a tálaláshoz porcukor
Elkészítés:
A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. A tejet a cukorral meg a vaníliás cukorral forraljuk fel, és állandóan kevergetve öntsük hozzá a kevés hideg tejjel simára kevert pudingport. Ha jól besűrűsödött, húzzuk le a tűzről, és hűtsük ki. A szőlőszemeket hosszában vágjuk félbe, és magozzuk ki. Ezután a kiolvadt leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vastagra. A kihűlt pudingot kanalazzuk a tészta felénk levő részére, majd 10 centi szélességben kenjük el, és halmozzuk rá vegyesen a szőlőszemeket. A két végét kicsit hajtsuk be, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki, majd nem túl szorosan göngyöljük fel. A habosra kevert tojással kenjük be és 200 °C-os sütőben süssük pirosra.
Tálaláskor a kihűlt szőlős rétest ferdén szeleteljük fel, szórjuk meg kevés porcukorral
Elkészítési idő: 60 perc
SZŐLŐS PISKÓTAPALACSINTA RECEPT
Hozzávalók
40 dkg szőlő (szemek)
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 db tojás
5 dkg liszt
2,5 dl tej
1 dkg vaníliás cukor
néhány kanál tojáslikőr
csipetnyi só
Leírás
A szőlő héját és magjait távolítsuk el. A vajat a porcukor felével, a tojások sárgájával, csipetnyi sóval és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a tejet. A tojások fehérjét a cukor megmaradt részével verjük habbá, majd óvatosan forgassuk bele a lisztes masszába. A tésztából süssünk, kivajazott palacsintasütőben négy vastag palacsintát, úgy, hogy a felső felük kicsit lágy maradjon - nem kell megfordítani őket.
SZÜRETI DESSZERT RECEPT
Hozzávalók
4 közepes fürt csemegeszőlő,
500 g kristálycukor,
1 liter rizlingmust 4 dl-re beforralva,
8 évőkanál kukoricadara,
3 evőkanál kukoricaolaj,
natúr must csemegeszőlőből,
1,5 l jeges citromos víz
Leírás
A kristálycukrot aranysárgára karamellizáljuk, a szőlőfürtöket előbb megmártjuk, a forró, folyékony karamellben, majd nagyon gyors mozdulattal egy pillanatra a jeges citromos vízben is. A natúr mustot a kukoricaolajjal együtt felforraljuk, apránként hozzáadjuk a kukoricadarát és gyorsan kevergetve sűrű péppé főzzük. Kihűtjük, evőkanállal galuskákat formázunk belőle és a szőlő mellé, a sűrűre beforralt musttal körítve tálaljuk.
Fúúúúúú, szuper receptek!!!
Nagyon köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!