Hogyan lehet fincsi, izletes húslevest készíteni disznó húsból, csirkefarhátból? Válaszokat várok! Előre köszönöm.
Kezdjük ott: vagy disznóhús, vagy csirke farhát, a kettőt együtt nem szoktam összefőzni.
A disznónak határozottabb, erősebb levese van, azt jobban pártolom.
Ahogyan én szoktam:
- a husit hidegvízben felteszem főni, kevéske sóval, szemes borssal, 1-2 girizd fogkahagymával és egy kisebb vöröshagymával. A hagymák külső héját le szoktam szedni, de az alsót rajta hagyom, ne bomoljon szét
- amikor felforrt, a lángot visszaveszem takarékra és a habot leszedem róla. (Van aki nem habozza, de én most az írom, "Ahogy én csinálom" !!!!)
- amikor a husi félfövésben van, akkor rakom bele a megpucolt répát-gyökeret-zellert-zöldpaprikát egészben. Közben ha kell még utána sózom.
- ha megfőtt, a husit és a zöldséget tányérra, tálba szedem, a levet leszűröm.
- a léből külön kislábasba rakok és a levestésztát abban főzöm meg, ill. ha akarok (ha van) a zöldborsót is ekkor és itt főzöm meg.
4 csirke farhát (nem tudom milyen a bolti, én magam szedem szét a csirkét, szóval nyaka, háta, püspökfalat, farka, melle csontja porcogója, bordák ez minden egyben), 2 l hideg vízbe felteszem főzni, mikor habzik, leszedem a habot, azután bele 3 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyem gyökér, 1/2 karalábé, 1/2 kisebb zeller, 10 szem zöld bors, 10 szem fekete bors, 2 szem szagosbors, kevés szerecsendióvirág, kevés gyömbér, csipetnyi bazsalikom. 1/2 órát főzöm, ekkor bele 1 kis fej hagyma egészben, 2 gerezd fokhagyma, 1 kettévágott zöld paprika magostól, 1 csokor zöldpetrezselyem megkötve cérnával. Ezt még 15 percig főzöm. Belevalónak az aszony gyúr metélkét, vagy ha nincsen ideje akkor gyermelyi cérna (de nem belefőzve, kivenni levest és abba, vagy vízbe és jól leszűrni).
Disznóból ugyan így, de akkor úgy hogy 1 lábcsont kettéfűrészelve, 25 cm-s darab karaj vagy nyak csont, 1 lapocka csont, (vagy ezek helyett lehet más disznó csont is, csak ne bárdal vagdossák a szilánkok miatt), egy fél kilónyi disznó hús (legjobb a keresztcsont mellől, de lehet orja, vagy lapocka). Ja kifelejtettem a sót!
2-es vagyok!
Ja! Én kifelejtettem a petrezselymet = csokorba kötve, mellé egy szál zeller-zöldje is, fehér cérnával összekötöm, ha megfőtt = belefőtt az íze, rögtön ki is szedem, mert idővel elkezdi színezni = zöldíteni a levest.
Musztafa leveséről jutott eszembe: egyébként jól írja, ha bolti csirke, abból kb. valóban jó fél óra alatt kész a leves, azért nem szoktuk disznóval, egyébbel együtt főzni.
Elfelejtettem a disznóhoz írni, hogy először főzöm 1 és 1/2 órát és ez után teszem bele a hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát , zöldpetrezselymet, ezekkel még főzöm 20 percet.
Ha tyúkból főzöm akkor 1 óra után teszem bele a fentieket és még 20 perc. Ha kakasból, akkor ugyan annyi idő mint a disznó.
Musztafa!
Légyszi!!! Kakasból isteni pörköltet, ne levest főzz! :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!