Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Van olyan, hogy valaki olyan...

Van olyan, hogy valaki olyan béna, hogy sosem tanul meg főzni?

Figyelt kérdés

Már egy ideje próbálkozom, de soha semmi nem sikerül, akármennyire igyekszem, nincs tehetségem hozzá. A pörköltből mindig leves lesz, a főzelék túl híg, stb.

Amit el lehet rontani a konyhában, azt én elrontom. :(

Ha belegondolok, kb. 100 főzési próbálkozásomból talán 2-3 volt ehető.

Próbálkozzak tovább vagy van olyan, aki ezt sose tudja megtanulni és mondjak le arról, hogy valaha konyhatündér leszek?


2013. márc. 25. 11:08
1 2
 11/11 doboszoli ***** válasza:

Nyugi, senki nem születik konyhatündérnek, hanem azzá válik.

Ki több, ki kevesebb idő alatt.

Néhány jó tanács a boldoguláshoz:

-az alap dolgokat (rántás, habarás, zsírjára sütés, elősütés, párolás, stb) bizony meg kell tanulni. Szerencsés esetben ezt az ember lánya hozza otthonról, kevésbé szerencsésben szakácskönyv, gyakorlott nagynéni,stb.

Ezek a dolgok ha mennek, (nagyjából minden ételnél azonos módon végezzük) már lehet "építkezni".

-ne stresszelj, ne akarj eleinte megfelelni, vedd lazára, éld meg alkotómunkaként.

-mint fentebb nagyon bölcsen írják, ne akarj elsőre marhát hirtelen sütni, az alapoknál kezdd, fontos a sikerélmény. Egy jól eltalált kolbászos paprikás krumpli uborka salátával legalább akkora élmény, és nehéz elrontani.

-eleinte ne komplikáld túl a fűszerezést, mert nagyon mellé lehet nyúlni, az eredmény ismét kudarc lesz. Ám óva intelek az ún. kényelmi termékek, kész keverékek használatától, mert egysíkú lesz a főztöd. Használd a jó öreg borsot, fokhagymát, köményt, majoránnát. Később lehet kísérletezni újakkal.

-amíg valamilyen gyakorlatra nem teszel szert, vedd a fáradságot a többszöri, szakaszos fűszerezésre, felöntésre

-eleinte egy kis baki tolerálható, ám az idő haladtával törekedj a tökéletesre. A legegyszerűbb ételt se "tegezd le", ugyanolyan gondosan készítsd, mint a legdrágábbat.

-Végezetül Neked is leírom az általam nagyon preferált mondatot: Főzni csak lélekkel, és kellő alázattal!!

Általános dolgokat írtam, lehet most azt gondolod "na ez most jól nem mondott semmit", ám ha konkrét kérdésed van egy bizonyos étellel, módszerrel, alapanyaggal, állok rendelkezésedre, akár privátban, akár itt az oldalon, ha tudok szívesen segítek.

Fel a fejjel- amíg van!)

2013. márc. 26. 05:11
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!