Szilvasgombocot szeretnek kesziteni, de nem tudom hogyan is alljak neki?
Elöször is fözz hajában krumplit (pl. 1 kg-ot), ha puha, hámozd meg, és rögtön törd össze egész apróra. Tegyél bele egy kevés sót, tojást és annyi lisztet, hogy formázható legyen (mit a rendes gyurma a gyerekeknek). Gyorsam kell összedolgozni, mert ha sokáig gyúrod, akkor ragacsos lesz.
Amig a krumpli föl, a szilvát vágd félbe, vedd ki amagot és mártsd fahéjas cukorba a szilvákat.
A zsemlemorzsát kevés olajban vagy vajban piritsd meg, de ne égjen meg - figyellni kell. Ha jó, tegyél hozzá cukrot és tedd félre.
Egy fazékba rakjál fel vizet forrni 1 evökanál sval.
A tésztát eröse lisztezett deszkán nyujtsd ki kb 1 cm vatagra, vágd 10 x 10 cm -es kockákra. Minden kockára tegyél 2 fél szilvát, a sarkokat hajtsd rá és a lisztezett tenyeredben formáld gömbölyüre öket.
A forrásban levövizbe tedd bele a gomocokat, de csak annyit, amennyi szépen elfér egymás mellett és addig fözd kisebb lángon, amig felusznak a viz tetejére. Szürökanállal szedd ki, csepegtesd le, forgasd a morzsába és tedd egy tálba. A többit ugyanigy fözd ki.
Sok sikert!
annyit tennék hozzá, hogy ha azt akarod, hogy ne ragadjon a tészta, akkor a krumplit kihűtöd és csak utána teszed bele a lisztet meg a többit
én még kb 5 percig főzöm, miután feljött a víz felszínére, nehogy nyers maradjon
Jaj, de draga vagy! Meg nem keszitettem, de fogok, mert a kisfiam nagyon szeretne enni. Angliaban elunk, itt nem ismerik a szgombocot, itt nem lehet kapni lefagyasztottan, itt kesziteni kell. Meg olvasgatom hogyan is kell, kedvet gyujtok hozza. Igazabol tudom, hogy nem olyan ordongos dolog, csak mivel meg soha nem keszitettem, kicsit felek hozzaallni, felek nehogy elszurjam.
Ha keszitek, megirom milyen lett.
Ebbol az 1 kg krumplibol kb. mennyi gomboc fog lenni?
Koszi hogy irtal es gondoltal ram, aranyos vagy!:)
Tegnap direkt lemértem (mert a kérdésed miatt kedvet kaptam rá - a családom meg örült nagyon), 2 kg-ból nekem 24 gombóc lett, de elég nagyok, mert egész szilvákat szoktam belerakni, ha csak felet raksz, akkor kissebbek lesznek, de több.
Ha csak ketten vagytok, akkor a kifött gombócot - a prézli elött - le tudod fagyasztani. Egyenként rakd elösör a fagyasztóba és csak utánna együtt egy zacskóba. Ha enni akarjátok, akkor a fagyott gombócot forrában léö vizbe kell tenni és ha feljött, prézlibe forgatni.
Sikerult a szilvasgomboc, Isteni lett igy mondta a kisfiam.
Mar maskor is fogok kesziteni, nem felek tole egyaltalan. Konnyebb, mint gondoltam.
Koszonom a segitseget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!