Mire lehet tojássárgáját használni?
Teljesen igazad van, ne pazarold az ételt, főleg nem a tojássárgáját. Nos, általában a fehérjét dobják ki, sok ételbe a sárgája kell. Csörögefánk! :) Vaníliakrém/sodó!
(De cukorral kikeverve is remek, kiskoromban piskótasütésnél mindig kaptam egy kicsit, a többi sajna kellett a tortához :D)
Kalácsba is szeretnek csak sárgáját tenni s biztos vagyok benne, hogy sok süteménnyel ez a helyzet.
S ugye fordított arányú rántottát is süthetsz magadnak.
Szerintem a sárgája a finomabb és értékesebb része a tojásnak :D A koleszterintől sem félnék, nem szoktak már le a koleszterinfóbiáról a tojás esetében..? No mindegy.
gondolom testépítés:)
Csokoládé gombóc
Csokoládé gombóc recept, receptek
cukorkakaótejtejszínvaníliaétcsokoldétojássárgájasütemény
Hozzávalók:
-2,5 deci tej
-3 tojássárgája
-1 kikapart vaníliarúd
-7,5 dkg cukor
-15 dkg étcsokoládé
-2 deci tejszín
-1 teáskanál kakaópo
Elkészítés:
A tejet felforralom, a
tojássárgáját a vaníliarúd belsejével és a cukorral habosra keverem,
majd a forró tejet állandó kevergetés közben a tojásos masszához öntöm,
és az egészet összemelegítem. A csokoládét 3 evőkanál tejszínnel a gőz
fölött folyamatosan kevergetve felolvasztom, és a kakaóporral együtt a
tojásos masszához öntöm, majd az egészet jól elkeverem. Az édes krémet
1 órára a hűtőbe teszem. A maradék tejszínt felverem, és azzal díszítem
a krémből fagyiskanállal kivájt csokigolyókat. Ha pár óráig mélyhűtőben
tárolom, akár csokoládéfagyiként is kínálhatom.
bundáskenyér, tojásleves, krumplis egytálételre ami ilyen parassztos reggelire abban nyugodtan teheted, rántott ételekhez amibe ütsz még 1db tojást, hozzá 2sárgája és egy picike tej
Farsangi fánk
Farsangi fánk recept, receptek
citromcukorélesztőlisztsótejvajrumtojássárgájafánksütemény
Hozzávalók:
(kb.20db-hoz),
60dkg finomliszt,3,5dekg eleszto,kb.3,5dl langyos tej,4csapott evokanal
kristalycuor,0,5dl rum,4 tojassargaja,1mokkaskanal so,1 citrom reszelt
heja,7dkg vaj
Elkészítés:
A
lisztet atszitaljuk.Az elesztot kb. 1 deci langyos tejben
morzsoljuk.Utana 4 evokanalnyi lisztet meg egy kis kanalnyi cukrot
hozzadva kovaszt keszitunk es kb.15 percig erleljuk.Ezalatt a rumot
kisse meglangyositjuk es a maradek cukrot kiskanallal kevergetve
fololdjuk benne.A tobbi lisztet egy talba toltjuk es a tojasok
sargajat, a kovaszt, a sot, a citrom reszelt hejat meg a cukros rumot
is hozzaadjuk.Egy fakanallal keverve eloszor a maradek langyos tejet,
majd aprankent az olvasztott vajat is bele dolgozzuk.6-8 percnyi
dagasztas utan holyagos, lagy tesztat kapunk.Ezt konyharuhaval
letakarva langyos helyen kb.45perc alatt a duplajara kelesztjuk,majd
finoman atgyurjuk es enyhen megolajozott gyurodeszkara boritjuk.
Egyenletesen masfel ujjnyi vastagra lapitjuk, majd 8centi atmeroju, olajba martott pogacsa illetve fankszaggatoval kiszurjuk.
A
fankokat belisztezett gyurodeszkara sorakoztatjuk es langyos helyen
25-30 percig kelesztjuk.Vegul az egyik oldalukat kozepen kisse
benyomkodjuk-ez kerul alulra- majd kozepesen forro olajba rakjuk. A
labast lefedjuk es kozepes langon kb.1,5percig sutjuk.Utana a fedot
levesszuk es annelkul hogy megszurnank a fankokat egy villaval
megforditjuk es meg 1,5percig sutjuk.Ha kesz lekvarral es porcukorral
meghintve talaljuk. :)
Linzer
Linzer recept, receptek
baracklekvárcitromcukorlisztmeggylekvárvajtojástojássárgájasütemény
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25-25 dkg vaj és cukor, 4 tojássárgája, reszelt citromhéj
- a tetejére: 1 tojás
- a töltéshez: 20 dkg barack- vagy meggydzsem
Elkészítés:
A
lisztet szitáld egy mély tálba. Add hozzá a cukrot, a reszelt
citromhéjat. A puha vajjal meg a tojássárgájákkal gyúrd össze. Ha
esetleg túl keménynek bizonyulna, egy-két kanálnyi tejföllel lazítsd.
A
tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára tedd a hűtőbe pihenni.
Azután lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra és egy közepes
méretű, cakkos szélű kiszúróval szúrd ki: ugyanannyi sima, mint lyukas
közepű korongot.
A kiszúrt tésztadarabokat sorakoztasd sütőpapírral
borított tepsire. A lyukas közepűeket kend meg felvert tojással,
esetleg szórd meg gorombára vágott dióval. Előmelegített sütőben 180
fokon 10-12 perc alatt süsd szép aranysárgára. Ha kihűlt, dzsemmel
kettőt-kettőt – egy simát és egy diósat – ragassz össze.
Kakaós csiga recept
Kakaós csiga recept recept, receptek
cukorélesztőkakaólisztmargarinolajporcukorsótejvajtojássárgájasütemény
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 db tojássárgája
2 evőkanál olaj
egy csipet só
4 evőkanál cukor
szükség szerint tej
A töltelékhez:
5 dkg vaj
5 dkg margarin
5 evőkanál kakaópor
6 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, sóval, és annyi langyos tejjel,
hogy közepesen kemény kelttésztát kapjunk.
Ezután beledolgozzuk az olajat is. Kilisztezett tálban, liszttel
meghintve a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag
téglalappá nyújtjuk.
Meglocsoljuk a megolvasztott vaj és margarin
keverékének felével, meghintjük a porcukros kakaóval, és beigli
formájúra sodorjuk.
Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre
vágjuk, és az így nyert csigákat kivajazott tepsibe szorosan egymás
mellé fektetjük.
Megöntözzük a maradék vaj-margarin keverékkel, és
a hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt bekapcsoljuk, hogy a melegedése
alatt is keljen még a csiga.
Mikor majdnem kész, forró, vaníliás tejjel megöntözzük, és úgy sütjük készre.
Darázsfészek ( Latsia )
Darázsfészek ( Latsia ) recept, receptek
cukorélesztőlisztmargarinsótejtojássárgájafinomsütemény
Hozzávalók:
2 dkg élesztőt 2, 5 dl
tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját,
15 dkg margarint, egy csipet sót és 40 dkg lisztet
Elkészítés:
Jól kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjük.
Kelés után kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, és 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
10
dkg vajat vagy margarint 14 dkg cukorral habosra keverünk, és a
kinyújtott tésztára kenjük, 10 dkg durvára tört dióval megszórjuk és
feltekerjük, mint a bejglit.
Majd 3 cm széles darabokra vágjuk és kivajazott tepsibe állítjuk, egymástól 2 cm távolságra.
Ezután 30 percig meg kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben sütjük.
Közben
5 dkg cukrot, 1 dl tejben feloldunk, hozzáteszünk 1 csomag vaníliás
cukrot, s ezzel meglocsoljuk amikor már pirulni kezd. Ezután még 15
percig sütjük. Ha elkészült, süteményes tálra szedjük, vanilia sódot
kinálhatunk mellé.
Anyukám megjegyzései:
- darált dióval csinálja, nem darabolttal
-
amikor a feltekert nyers tésztát felszeleteli, úgy teszi a tepsibe a
tekercseket, hogy a végüket picit alájuk hajtja, ettől a sülés közben
kiszivárgó cukros dió nem ég oda.
Latsia:
- a tésztájának igen lágynak, de azért dolgozhatónak kell lennie.
- ha túl lágynak érzed, nyugodtan tegyél bele meg egy kis lisztet, semmit nem ront rajta,
- és locsold meg feltétlenül sülés közben /amikor pirulni kezd / azzal a cukros tejjel, mert nagyon finom lesz tőle!
Ferdinánd tekercs
Ferdinánd tekercs recept, receptek
cukorélesztőlisztmargarinsótejtejszínhabvaníliás cukortojássárgájasütemény
Hozzávalók:
a tésztához: 40 dkg liszt 2 dl tej 2 csapott evőkanál kristálycukor 2 dkg élesztő 3 tojás sárgája 4 dkg Ráma margarin csipetnyi só a töltelékhez: 10 dkg Ráma margarin 14 dkg kristálycukor 1 tasak vaníliás cukor a locsoláshoz: 2 evőkanál kristálycukor 2 dl habtejszín 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez az élesztőt a langyos tejben, egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. A megkelt élesztőt a többi cukorral, a sóval, a liszttel,a tojások sárgájával, valamint az olvasztott margarinnal egynemű cipóvá dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb. 50 percig kelesztjük. A töltelékhez a margarint a kétféle cukorral habosra keverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára, vagy nyújtólapra borítjuk, és kisujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel. Felcsavarjuk, és kb. 3 cm vastagon felszeleteljük. A tepsit alaposan kikenjük margarinnal, majd behintjük kristálycukorral. A tésztatekercseket nem túl szorosan belehelyezzük. Langyos helyen még kb. félórát kelesztjük. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (légkeveréses 165 fok) 20 percig sütjük. Ekkor a kétféle cukorral elkevert tejszín felével meglocsoljuk. Visszatolva a sütőbe még kb. 8 percet sütjük, és újra meglocsoljuk az édes tejszín másik felével. Ismét visszatéve a sütőben kb. 7-8 perc alatt készre sütjük.
Dijoni mustáros makaróni
Dijoni mustáros makaróni recept, receptek
borsfokhagymamakaróni tésztasajtsótejszínmustártojássárgájavegetáriánus
HOZZÁVALÓK:
40 dkg makaróni tészta
1 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
2 tojássárgája
2 evőkanál mustár (csípős)
15 dkg reszelt sajt
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A makarónit enyhén sós vízben roppanósan puhára főzzük, majd leszűrjük,
lecsöpögtetjük. Egy cserép sütőtál falát bedörzsöljük fokhagymával, és
beleöntjük a makarónit. A tejszínt felmelegítjük, megsózzuk,
megborsozzuk, és kislángon, állandóan kevergetve kissé besűrítjük. A
mustárt és a tojássárgákat alaposan összekeverjük, majd a tejszínhez
adjuk, és néhány percig, állandóan kevergetve együtt melegítjük.
Beleszórjuk a reszelt sajtot. Amikor elolvadt, a mártással bevonjuk a
makarónit, és előmelegített sütőben 10 percig melegítjük. Friss
zöldsalátát kínálunk mellé.
Jó tudni
A tésztát mindig jó nagy edényben főzzük, és tegyünk a főzővizébe a só
mellett olajat is, hogy a tésztaszálak ne ragadjanak össze.
Cukkinisaláta omlettel
Cukkinisaláta omlettel recept, receptek
citromcukkínicukorfokhagymakecskesajtolajsnidlingtejtölgylevélsalátavajmustártojástojássárgájavegetáriánus
HOZZÁVALÓK:
4 kis cukkini
15 dkg kecskesajt
4 tojás
4 evőkanál tej
2 kávéskanál vaj
1 csokor apróra vágott snidling
1 csokor tölgylevélsaláta
A szószhoz
1 gerezd fokhagyma
2 tojássárgája
1 kávéskanál mustár
csipetnyi cukor
1 citrom (leve)
5 evőkanál olaj
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A sajtot villával áttörjük. A tojásokat a tejjel felverjük.
Teflonserpenyőben megolvasztunk 1 kávéskanál vajat, majd a tojás
negyedét beletesszük. Omlettet sütünk, a felét kecskesajttal és
snidlinggel megszórjuk, és ráöntünk ismét negyedrész tojást. Amikor
megsült, tányérra csúsztatjuk. A másik omlettet ugyanígy készítjük el.
Még melegen mindkét omlettet felcsavarjuk, majd felszeleteljük. A
tojássárgákat a zúzott fokhagymával és a mustárral habosra keverjük.
Sóval, borssal, cukorral, citromlével ízesítjük, végül apránként
hozzáadjuk az olajat, és simára keverjük. A cukkiniket gyufaszálnyi
darabokra szeleteljük. A salátát megtisztítjuk, a cukkinidarabokhoz
keverjük, tányérokra osztjuk, a szósszal meglocsoljuk. Tetejükre
tesszük az omlettdarabokat, és rögtön tálaljuk.
Testépítés ?
Lehet venni tojásfehérje rudat és lét is [link]
(fél kiló fehérjét betolok naponta, ez 18 tojásnak felel meg.
Kidobni nem szabad a sárgáját, a tojás legértékesebb része tele vitaminnal és koleszterinnel..... Ja sportolóknak a koleszterin nem káros természetesen, közöld a pároddal, hogy a tesztoszteron hormon alapanyaga a koleszterin. Este 3-4 sárgáját egy szénhidrátmentes étkezésben nyugodtan el lehet és kell is fogyasztani.
Amúgy mi régen a cicáknak adtuk a maradékot, nagyon szeretik :-)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!