Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mire lehet tojássárgáját...

Mire lehet tojássárgáját használni?

Figyelt kérdés
Párom reggelente 5 tojásból eszik rántottát,de csak 1 sárgáját főz bele, a maradék 4et kidobta (koleszterin miatt). Most,hogy összeköltöztünk, én vezetem a konyhát,sajnálom kidobni azt a sok fini tojássárgát. Mire lehetne használni? Ha nem is mindet, de heti 2-3 x sütnék vagy főznék belőle vmit,ne vesszen kárba. Tippeket kérnék, és nem a viselkedését minősíteni,köszi :)
2013. febr. 17. 22:20
 1/7 anonim ***** válasza:
66%

Teljesen igazad van, ne pazarold az ételt, főleg nem a tojássárgáját. Nos, általában a fehérjét dobják ki, sok ételbe a sárgája kell. Csörögefánk! :) Vaníliakrém/sodó!

(De cukorral kikeverve is remek, kiskoromban piskótasütésnél mindig kaptam egy kicsit, a többi sajna kellett a tortához :D)

Kalácsba is szeretnek csak sárgáját tenni s biztos vagyok benne, hogy sok süteménnyel ez a helyzet.

S ugye fordított arányú rántottát is süthetsz magadnak.

Szerintem a sárgája a finomabb és értékesebb része a tojásnak :D A koleszterintől sem félnék, nem szoktak már le a koleszterinfóbiáról a tojás esetében..? No mindegy.

2013. febr. 17. 22:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
0%

gondolom testépítés:)

Csokoládé gombóc

Csokoládé gombóc recept, receptek

cukorkakaótejtejszínvaníliaétcsokoldétojássárgájasütemény

Hozzávalók:


-2,5 deci tej

-3 tojássárgája

-1 kikapart vaníliarúd

-7,5 dkg cukor

-15 dkg étcsokoládé

-2 deci tejszín

-1 teáskanál kakaópo



Elkészítés:


A tejet felforralom, a

tojássárgáját a vaníliarúd belsejével és a cukorral habosra keverem,

majd a forró tejet állandó kevergetés közben a tojásos masszához öntöm,

és az egészet összemelegítem. A csokoládét 3 evőkanál tejszínnel a gőz

fölött folyamatosan kevergetve felolvasztom, és a kakaóporral együtt a

tojásos masszához öntöm, majd az egészet jól elkeverem. Az édes krémet

1 órára a hűtőbe teszem. A maradék tejszínt felverem, és azzal díszítem

a krémből fagyiskanállal kivájt csokigolyókat. Ha pár óráig mélyhűtőben

tárolom, akár csokoládéfagyiként is kínálhatom.



bundáskenyér, tojásleves, krumplis egytálételre ami ilyen parassztos reggelire abban nyugodtan teheted, rántott ételekhez amibe ütsz még 1db tojást, hozzá 2sárgája és egy picike tej


Farsangi fánk

Farsangi fánk recept, receptek

citromcukorélesztőlisztsótejvajrumtojássárgájafánksütemény

Hozzávalók:


(kb.20db-hoz),

60dkg finomliszt,3,5dekg eleszto,kb.3,5dl langyos tej,4csapott evokanal

kristalycuor,0,5dl rum,4 tojassargaja,1mokkaskanal so,1 citrom reszelt

heja,7dkg vaj



Elkészítés:


A

lisztet atszitaljuk.Az elesztot kb. 1 deci langyos tejben

morzsoljuk.Utana 4 evokanalnyi lisztet meg egy kis kanalnyi cukrot

hozzadva kovaszt keszitunk es kb.15 percig erleljuk.Ezalatt a rumot

kisse meglangyositjuk es a maradek cukrot kiskanallal kevergetve

fololdjuk benne.A tobbi lisztet egy talba toltjuk es a tojasok

sargajat, a kovaszt, a sot, a citrom reszelt hejat meg a cukros rumot

is hozzaadjuk.Egy fakanallal keverve eloszor a maradek langyos tejet,

majd aprankent az olvasztott vajat is bele dolgozzuk.6-8 percnyi

dagasztas utan holyagos, lagy tesztat kapunk.Ezt konyharuhaval

letakarva langyos helyen kb.45perc alatt a duplajara kelesztjuk,majd

finoman atgyurjuk es enyhen megolajozott gyurodeszkara boritjuk.


Egyenletesen masfel ujjnyi vastagra lapitjuk, majd 8centi atmeroju, olajba martott pogacsa illetve fankszaggatoval kiszurjuk.


A

fankokat belisztezett gyurodeszkara sorakoztatjuk es langyos helyen

25-30 percig kelesztjuk.Vegul az egyik oldalukat kozepen kisse

benyomkodjuk-ez kerul alulra- majd kozepesen forro olajba rakjuk. A

labast lefedjuk es kozepes langon kb.1,5percig sutjuk.Utana a fedot

levesszuk es annelkul hogy megszurnank a fankokat egy villaval

megforditjuk es meg 1,5percig sutjuk.Ha kesz lekvarral es porcukorral

meghintve talaljuk. :)



Linzer

Linzer recept, receptek

baracklekvárcitromcukorlisztmeggylekvárvajtojástojássárgájasütemény

Hozzávalók:


50 dkg liszt, 25-25 dkg vaj és cukor, 4 tojássárgája, reszelt citromhéj

- a tetejére: 1 tojás

- a töltéshez: 20 dkg barack- vagy meggydzsem



Elkészítés:

A

lisztet szitáld egy mély tálba. Add hozzá a cukrot, a reszelt

citromhéjat. A puha vajjal meg a tojássárgájákkal gyúrd össze. Ha

esetleg túl keménynek bizonyulna, egy-két kanálnyi tejföllel lazítsd.

A

tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára tedd a hűtőbe pihenni.

Azután lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra és egy közepes

méretű, cakkos szélű kiszúróval szúrd ki: ugyanannyi sima, mint lyukas

közepű korongot.

A kiszúrt tésztadarabokat sorakoztasd sütőpapírral

borított tepsire. A lyukas közepűeket kend meg felvert tojással,

esetleg szórd meg gorombára vágott dióval. Előmelegített sütőben 180

fokon 10-12 perc alatt süsd szép aranysárgára. Ha kihűlt, dzsemmel

kettőt-kettőt – egy simát és egy diósat – ragassz össze.


Kakaós csiga recept

Kakaós csiga recept recept, receptek

cukorélesztőkakaólisztmargarinolajporcukorsótejvajtojássárgájasütemény

Hozzávalók:


60 dkg liszt

3 dkg élesztő

2 db tojássárgája

2 evőkanál olaj

egy csipet só

4 evőkanál cukor

szükség szerint tej

A töltelékhez:

5 dkg vaj

5 dkg margarin

5 evőkanál kakaópor

6 evőkanál porcukor



Elkészítés:


Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, sóval, és annyi langyos tejjel,

hogy közepesen kemény kelttésztát kapjunk.

Ezután beledolgozzuk az olajat is. Kilisztezett tálban, liszttel

meghintve a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag

téglalappá nyújtjuk.

Meglocsoljuk a megolvasztott vaj és margarin

keverékének felével, meghintjük a porcukros kakaóval, és beigli

formájúra sodorjuk.

Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre

vágjuk, és az így nyert csigákat kivajazott tepsibe szorosan egymás

mellé fektetjük.

Megöntözzük a maradék vaj-margarin keverékkel, és

a hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt bekapcsoljuk, hogy a melegedése

alatt is keljen még a csiga.

Mikor majdnem kész, forró, vaníliás tejjel megöntözzük, és úgy sütjük készre.



Darázsfészek ( Latsia )

Darázsfészek ( Latsia ) recept, receptek

cukorélesztőlisztmargarinsótejtojássárgájafinomsütemény

Hozzávalók:


2 dkg élesztőt 2, 5 dl

tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját,

15 dkg margarint, egy csipet sót és 40 dkg lisztet



Elkészítés:


Jól kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjük.

Kelés után kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, és 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.

10

dkg vajat vagy margarint 14 dkg cukorral habosra keverünk, és a

kinyújtott tésztára kenjük, 10 dkg durvára tört dióval megszórjuk és

feltekerjük, mint a bejglit.

Majd 3 cm széles darabokra vágjuk és kivajazott tepsibe állítjuk, egymástól 2 cm távolságra.

Ezután 30 percig meg kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben sütjük.

Közben

5 dkg cukrot, 1 dl tejben feloldunk, hozzáteszünk 1 csomag vaníliás

cukrot, s ezzel meglocsoljuk amikor már pirulni kezd. Ezután még 15

percig sütjük. Ha elkészült, süteményes tálra szedjük, vanilia sódot

kinálhatunk mellé.


Anyukám megjegyzései:

- darált dióval csinálja, nem darabolttal

-

amikor a feltekert nyers tésztát felszeleteli, úgy teszi a tepsibe a

tekercseket, hogy a végüket picit alájuk hajtja, ettől a sülés közben

kiszivárgó cukros dió nem ég oda.


Latsia:

- a tésztájának igen lágynak, de azért dolgozhatónak kell lennie.

- ha túl lágynak érzed, nyugodtan tegyél bele meg egy kis lisztet, semmit nem ront rajta,

- és locsold meg feltétlenül sülés közben /amikor pirulni kezd / azzal a cukros tejjel, mert nagyon finom lesz tőle!


Ferdinánd tekercs

Ferdinánd tekercs recept, receptek

cukorélesztőlisztmargarinsótejtejszínhabvaníliás cukortojássárgájasütemény

Hozzávalók:



a tésztához: 40 dkg liszt 2 dl tej 2 csapott evőkanál kristálycukor 2 dkg élesztő 3 tojás sárgája 4 dkg Ráma margarin csipetnyi só a töltelékhez: 10 dkg Ráma margarin 14 dkg kristálycukor 1 tasak vaníliás cukor a locsoláshoz: 2 evőkanál kristálycukor 2 dl habtejszín 1 tasak vaníliás cukor



Elkészítés:


A tészta elkészítéséhez az élesztőt a langyos tejben, egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. A megkelt élesztőt a többi cukorral, a sóval, a liszttel,a tojások sárgájával, valamint az olvasztott margarinnal egynemű cipóvá dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb. 50 percig kelesztjük. A töltelékhez a margarint a kétféle cukorral habosra keverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára, vagy nyújtólapra borítjuk, és kisujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel. Felcsavarjuk, és kb. 3 cm vastagon felszeleteljük. A tepsit alaposan kikenjük margarinnal, majd behintjük kristálycukorral. A tésztatekercseket nem túl szorosan belehelyezzük. Langyos helyen még kb. félórát kelesztjük. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (légkeveréses 165 fok) 20 percig sütjük. Ekkor a kétféle cukorral elkevert tejszín felével meglocsoljuk. Visszatolva a sütőbe még kb. 8 percet sütjük, és újra meglocsoljuk az édes tejszín másik felével. Ismét visszatéve a sütőben kb. 7-8 perc alatt készre sütjük.


Dijoni mustáros makaróni

Dijoni mustáros makaróni recept, receptek

borsfokhagymamakaróni tésztasajtsótejszínmustártojássárgájavegetáriánus

HOZZÁVALÓK:


40 dkg makaróni tészta

1 gerezd fokhagyma

3 dl tejszín

2 tojássárgája

2 evőkanál mustár (csípős)

15 dkg reszelt sajt

őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS


A makarónit enyhén sós vízben roppanósan puhára főzzük, majd leszűrjük,

lecsöpögtetjük. Egy cserép sütőtál falát bedörzsöljük fokhagymával, és

beleöntjük a makarónit. A tejszínt felmelegítjük, megsózzuk,

megborsozzuk, és kislángon, állandóan kevergetve kissé besűrítjük. A

mustárt és a tojássárgákat alaposan összekeverjük, majd a tejszínhez

adjuk, és néhány percig, állandóan kevergetve együtt melegítjük.

Beleszórjuk a reszelt sajtot. Amikor elolvadt, a mártással bevonjuk a

makarónit, és előmelegített sütőben 10 percig melegítjük. Friss

zöldsalátát kínálunk mellé.



Jó tudni

A tésztát mindig jó nagy edényben főzzük, és tegyünk a főzővizébe a só

mellett olajat is, hogy a tésztaszálak ne ragadjanak össze.


Cukkinisaláta omlettel

Cukkinisaláta omlettel recept, receptek

citromcukkínicukorfokhagymakecskesajtolajsnidlingtejtölgylevélsalátavajmustártojástojássárgájavegetáriánus

HOZZÁVALÓK:


4 kis cukkini

15 dkg kecskesajt

4 tojás

4 evőkanál tej

2 kávéskanál vaj

1 csokor apróra vágott snidling

1 csokor tölgylevélsaláta


A szószhoz

1 gerezd fokhagyma

2 tojássárgája

1 kávéskanál mustár

csipetnyi cukor

1 citrom (leve)

5 evőkanál olaj

őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS


A sajtot villával áttörjük. A tojásokat a tejjel felverjük.

Teflonserpenyőben megolvasztunk 1 kávéskanál vajat, majd a tojás

negyedét beletesszük. Omlettet sütünk, a felét kecskesajttal és

snidlinggel megszórjuk, és ráöntünk ismét negyedrész tojást. Amikor

megsült, tányérra csúsztatjuk. A másik omlettet ugyanígy készítjük el.

Még melegen mindkét omlettet felcsavarjuk, majd felszeleteljük. A

tojássárgákat a zúzott fokhagymával és a mustárral habosra keverjük.

Sóval, borssal, cukorral, citromlével ízesítjük, végül apránként

hozzáadjuk az olajat, és simára keverjük. A cukkiniket gyufaszálnyi

darabokra szeleteljük. A salátát megtisztítjuk, a cukkinidarabokhoz

keverjük, tányérokra osztjuk, a szósszal meglocsoljuk. Tetejükre

tesszük az omlettdarabokat, és rögtön tálaljuk.

2013. febr. 17. 22:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Ajjjj,de klasssz :) köszönöm a tippeket :) és igen,testépítés :)
2013. febr. 17. 22:50
 4/7 °:Amigo:° válasza:
100%

Testépítés ?

Lehet venni tojásfehérje rudat és lét is [link]

(fél kiló fehérjét betolok naponta, ez 18 tojásnak felel meg.

Kidobni nem szabad a sárgáját, a tojás legértékesebb része tele vitaminnal és koleszterinnel..... Ja sportolóknak a koleszterin nem káros természetesen, közöld a pároddal, hogy a tesztoszteron hormon alapanyaga a koleszterin. Este 3-4 sárgáját egy szénhidrátmentes étkezésben nyugodtan el lehet és kell is fogyasztani.

Amúgy mi régen a cicáknak adtuk a maradékot, nagyon szeretik :-)))

2013. febr. 17. 23:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
A megfőtt tojás sárgáját pici vajjal, tejföllel fűszerekkel kavard símára, jó kenyérre kenve hidegen.
2013. febr. 18. 08:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
Karfiolkrém,padlizsánkrém?ha házilag készíted hozzá a majonézt abba lehet tenni egy főtt sárgáját és egy nyerset és olajjal kikavarni vagy pedig fokhagymást szószt is csinálhatsz azt pedig tejföllel lehet dúsítani.
2013. febr. 18. 13:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Pont az elobb olvastam itt az egeszseg rovatban, hogy a magas koleszterinszint csak a gyogyszergyarak kitalcioja. Viszont orvosi megallapitas, hogy a magas koleszterintszintesek tovabb elnek. A ;koleszterint a szervezet allitja elo es annyit amennyire szuksege van, ez egyenenkent valtozik, ergo, felesleges az ilyen dieta. A tojassargajaban nagyon sok asvanyi anyag es vitamin van, amit parod a szemetbe dob, ahelyett hogy a szervezetet erositene.
2013. febr. 18. 13:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!