Milyen típusú krémmel töltött tortát lehet szépen bevonni fondannal?















Itt vagyok. Az nagyon jó, ha nem vagy kezdő, mert nem túl egyszerű a krém, amit leirok, de az a nagyon jó benne, hogy kedved szerint izesitheted, szóval azt varászolsz belőle, amit csak akarsz.
A hozzávalók:
1,5 lit tej
9 tojás sárgája
0,375 kg cukor
0,09 kg liszt
0,09 kg étkezési keményitő
vanilia rúd, vagy term. azonos aroma.
Tehát a tejet, a cukor 2/3 részével és a vaniliával felforralod. Amig készül, a 9 tojássárgáját, a maradék cukrot, a lisztet és a keményitőt elkevered annyi tejben (a 1,5 lit-ből elveszel egy keveset), hogy szép sima csomómentes legyen. Ha a tej felforrt, folyamatos keverés mellett hozzáöntöd a tojásos masszához, és ezt is felteszed főni. Állandóan keverni kell, mert lekapja, és akkor használhatatlan lesz. Ha felforrt annyit vegyél vissza a főzés hőfokából, hogy még forrjon, de nehogy odaégesd, és erősen keverve főzöd 30 másodpercig. Tűzről levéve legjobb tepsibe kiönteni, amit hideg vizzel ki kell öbliteni, és a krém tetejét szintén kicsit be kell csapkodni hideg vizzel.
Ehhez a krém mennyiséghez kell 1 kg margarin, sima, jó minőségű margarin (nem ráma), amit szoba hőmérsékletűre hagysz melegedni, felapritod és robotgéppel, vagy mixerrel elkezdesz keverni. Folyamatosan adagolod hozzá a kihűlt krémet, egészen addig, amig egy habos, könnyű krémet nem kapsz. Fontos a margarin és a krém hőmérséklete. Ha túl hideg a margarinod, nem tudod kikeverni, ha túl meleg, folyós lesz a krém. Ha a krém túl hideg, amikor a margarinhoz adagolod, akkor lehűti a margarint is (rövid időre forró vizes fürdőbe állitva a keverőedényt visszaállithatod a kivánt hőmérsékletet), ha pedig meleg lenne a krém, elfolyósitja a margarint (hűtéssel tudod helyrehozni).
Tudom, hogy most esetleg egy kicsit zavarosnak tűnik, de lépésről -lépésre ha leköveted, meglátod nincs benne semmi ördöngősség. Ez a mennyiségű krém elég 3 darab 20 tojásos torta betöltéséhez, ha nem akarsz túl nagy emeletes tortát, a 1,5x-se elégnek kell hogy legyen. A gesztenyéshez, csak sima gesztenyepürét kell hozzárászelni, és elkeverni, ha rumos, akkor rum nélkül, ha tiszta, akkor egy kicsi rumot adj hozzá. A csokishoz főzőcsokit olvassz, és azt keverd a krémbe, harmadiknak pedig ajánlom a grillázst, vagy vaniliát kandirozott naranccsal. Biztosan ügyes leszel, sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!