Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A főzelékhez több rántást...

A főzelékhez több rántást kell készíteni, mint leveshez?

Figyelt kérdés
Ti mennyi evőkanál lisztel készítitek a levest és mennyivel a főzeléket?
2013. jan. 30. 16:28
 1/6 anonim ***** válasza:

Az, hogy mennyi evőkanállal, (részemről fakanállal) készítek, inkább attól függ, hogy hány liter levest vagy főzeléket főzök.


Ha a rántást szép zsemleszínű, aranysárgára pirítod, akkor az a leves berántásához való, mert a liszt keményítő-tartalmát kicsit jobban megpirítottad, így kevésbé fog sűríteni.


Ha a rántáskészítésnél nem engeded, hogy zsemleszínűre piruljon, csak alaposan átkavartad és máris engeded fel, akkor a liszt keményítő-tartalma még megmaradt, és akkor szép sűrű főzeléket tudsz vele főzni.

2013. jan. 30. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Ez sok mindentől függ... mennyire híg, vagy tartalmas a leves, és mennyi lé van rajta... plusz amikor lehet, inkább habarok...


De általában ugyanannyi lisztet használok mindkettőhöz... kanállal nem tudom megmondani, mert zacskóból szórom...


De nálam a főzeléken nagyon kevés a lé, inkább a zöldség sok benne, így hiába sűrűbb, nem kell több rántás bele, mint egy leveshez, amiben több a lé.

2013. jan. 30. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Én még soha életemben nem mértem ki, igaz nem ma kezdtem.

Függ a mennyiségtől, kaja fajtájától stb...

Úgy szoktam, hogy csinálok rántást, esetleg nem öntöm bele mindet, aztán ha kevés még pótolom, ha meg marad, beteszem a hűtőbe és pár nap múlva is fel lehet használni.

2013. jan. 30. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Első vagyok!

Egyébként kb. kétszer fél fakanál-fej lisztet teszek a felmelegített zsírba, és akkor ez kb. másfél-két liter leves vagy főzelék elkészítéséhez elegendő.

Ahogyan írtam, ha jobban megpirítod, akkor leves lesz, ha kevésbé sütöd pirosra, akkor főzelékként sűrűsödik.

2013. jan. 30. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
A főzelékbe én nem csak rántást teszek, hanem habarást is.Vagy tejfelest/zöldbab, tök, krumpli/, vagy tejest/karalábé, kelkáposzta/, s abba is teszek 1 kanál lisztet, így a kétféle sűrítéstől olyan jó kis krémes állagú lesz.
2013. jan. 30. 17:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha főzeléket főzök, akkor zsírban három kisfakanál lsitet keverek el , zsemleszínűre pirítom. lehúzom a tűzről, és főzeléktől függően teszek bele pirospaprikát. felengedem apránként hidegvízzel, és mostmár egy nagyon praktikus kismáretű kézi habverőlel keverem simára.

ha sűrűn szószosan folyik, akkor öntöm a fővő főzelékbe.

pár percig főzöm még, amíg a főzelék be nem sűrűsödik.

leveseket nemnagyon rántok, inkább a a leszórásos módszert (staubolást) alkalmazom, egyszerűbb is, mint a rántás .

a megdinsztelt zöldségféléket leszórom 1-2 kis fakanál liszttel, átpirítom, majd egy kis paprikát is bele (amibe kell ) és ezt is hidegvízzel engedem fel, állandóan kevergetve.ha szépen leoldódott a zöldségekről, akkor húzom fel a levet a kívánt mennyiségűre.

csendesen forralom, hogy a vízzel is összefőjön.persze erre is figyelni kell, mert előfordulhat, hogy kifut.

2013. jan. 30. 18:01
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!