A főzelékhez több rántást kell készíteni, mint leveshez?
Az, hogy mennyi evőkanállal, (részemről fakanállal) készítek, inkább attól függ, hogy hány liter levest vagy főzeléket főzök.
Ha a rántást szép zsemleszínű, aranysárgára pirítod, akkor az a leves berántásához való, mert a liszt keményítő-tartalmát kicsit jobban megpirítottad, így kevésbé fog sűríteni.
Ha a rántáskészítésnél nem engeded, hogy zsemleszínűre piruljon, csak alaposan átkavartad és máris engeded fel, akkor a liszt keményítő-tartalma még megmaradt, és akkor szép sűrű főzeléket tudsz vele főzni.
Ez sok mindentől függ... mennyire híg, vagy tartalmas a leves, és mennyi lé van rajta... plusz amikor lehet, inkább habarok...
De általában ugyanannyi lisztet használok mindkettőhöz... kanállal nem tudom megmondani, mert zacskóból szórom...
De nálam a főzeléken nagyon kevés a lé, inkább a zöldség sok benne, így hiába sűrűbb, nem kell több rántás bele, mint egy leveshez, amiben több a lé.
Én még soha életemben nem mértem ki, igaz nem ma kezdtem.
Függ a mennyiségtől, kaja fajtájától stb...
Úgy szoktam, hogy csinálok rántást, esetleg nem öntöm bele mindet, aztán ha kevés még pótolom, ha meg marad, beteszem a hűtőbe és pár nap múlva is fel lehet használni.
Első vagyok!
Egyébként kb. kétszer fél fakanál-fej lisztet teszek a felmelegített zsírba, és akkor ez kb. másfél-két liter leves vagy főzelék elkészítéséhez elegendő.
Ahogyan írtam, ha jobban megpirítod, akkor leves lesz, ha kevésbé sütöd pirosra, akkor főzelékként sűrűsödik.
Ha főzeléket főzök, akkor zsírban három kisfakanál lsitet keverek el , zsemleszínűre pirítom. lehúzom a tűzről, és főzeléktől függően teszek bele pirospaprikát. felengedem apránként hidegvízzel, és mostmár egy nagyon praktikus kismáretű kézi habverőlel keverem simára.
ha sűrűn szószosan folyik, akkor öntöm a fővő főzelékbe.
pár percig főzöm még, amíg a főzelék be nem sűrűsödik.
leveseket nemnagyon rántok, inkább a a leszórásos módszert (staubolást) alkalmazom, egyszerűbb is, mint a rántás .
a megdinsztelt zöldségféléket leszórom 1-2 kis fakanál liszttel, átpirítom, majd egy kis paprikát is bele (amibe kell ) és ezt is hidegvízzel engedem fel, állandóan kevergetve.ha szépen leoldódott a zöldségekről, akkor húzom fel a levet a kívánt mennyiségűre.
csendesen forralom, hogy a vízzel is összefőjön.persze erre is figyelni kell, mert előfordulhat, hogy kifut.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!