Gyakran főzöl meg jóval előre ételeket és fagyasztod le őket?
Jelenleg nem eget verő kikapnom valamit a fagyóból másnapra, mert itthon vagyok a 1,5 éves lányommal.
Viszont elég sokan a rokonságban, baráti körben így csinálják a főzést.
A férjem eléggé válogatós. Se gyümölcs, se zöldség. Így neki pluszban kell főznöm, ha olyat készítek magamnak vagy a gyereknek, amit ő nem eszik meg. pl. zöldbabfőzelék
Én megmondom őszintén, hogy utálom a lefagyasztott ételeket. És a több napos ételeket sem szívesen eszem meg. Így nálunk mindig csak max. másnapra főzök, több napra nem.
Viszont, a kényszer nagy úr és lehet, hogy ez a "móka" megszűnik majd egyszer. Akkor persze a víz+száraz kenyér helyett jó lesz az 5 napos pörkölt is.
Ti hogyan csináljátok? Van értelme mindent jóval előre megfőzni és lefagyasztani?
Azt tanultam, hogy jó pörköltet minimum 3 kg húsból lehet főzni, vagy ennél is többől. Ezért ha azt főzök, akkor már a 2,5-3,0 kg-t megfőzöm egyszerre, idő, gáz, ugyanannyi. Ezt akkora adagokban fagyasztom le, amilyen módon majd tervezem a felhasználását. Pl. lesz egy kicsit nagyobb adag, amihez majd nokedli készül, a többit kisebb adagokba, mert vagy pirított tarhonyával, vagy esetleg hordós aprókáposztával húsos káposztának, vagy éppen tudom, hogy gulyáslevest akarok enni. Olyankor már valóban csak átforralom, és nem kell a pörköltfőzést előlről kezdeni.
Amikor még munkahelyen napi 10-12 órát dolgoztam, akkor előre lesütött húsokat is fagyasztottam kiadagolva, időhiány esetére jó volt, hogy csak egy kicsit átsütötted hogy megfrissüljön az íze + a köret.
Aha! Értem!
Köszönöm a segítségeteket!
Direktbe nem főzök fagyasztásra, de mindig van annyi maradék, hogy érdemes eltenni későbbre. hétköznapokon jól jön egy-egy kisadag, amit vagy azonmód elfogyasztunk ketten, vagy átalakítom én is.
vagy pl mindig teszek el pár szelet panírozott húst, gombócolt fasírtot, rizses húsgombócot, amikor ezeket főzök, és majd valamikor előveszem és kiegészítem valamivel.aztán még ki tudja mi lesz belőlük. van amikor paradicsomos húsgobóc, de van, amikor kinegedem és valami rakott tészta vagy zöldség lesz a rizses húsgombócból.
van amikor a fasírthús kivájt krumpliba kerül, és így lesz belőle másik kaja.
nem vagyok fagyasztásellenes, ezekből a kis maradékokból is jól lehet gazdálkodni hétköznapokon. van, hogy nem is egyformát eszünk a párommal, de így is jó.
nagyon nagyon ritka ha kész ételt fagyasztok le, kb egy-kétszer fél év alatt akkor is töltött káposzta, székelykáposzta vagy pörkölt de nem vagyok a híve
amúgy időben úgy szoktam megoldani hogy hétvégente eldötöm hogy mi legyen a heti menü
levest 2-3 napra jó nagy fazékkal főzök, mi 4en vagyunk általába vacsira is megeszi a család szóval van rá igény
a sok csontból vasárnap mindig húslevest csinálok ez elég vasárnapra meg hétfőre is, ehhez sok zöldség és főtt husok természetesen, így fel is van használva minden csont maradék, mert hát nincs pazarlás, de gondolom ezzel nem csak én vagyok így:)
a léből marad mert a tésztát frissen főzöm hozzá, ezért kedden még van egy májgombóc leves (ha nem dolgozok akkor grízgombócleves, mert akkor csinálok hozzá hétfőn másnapra)
krumpli vagy van abból bőven van hogy mardajon másnap és harmadnapra is a krumpliból, vasárnap annyi töltött csirkét csinálok hogy az hétfőre is kitart
hétfőn a maradék főtt krumpliból keddre csinálok krumplistésztát, így sok időt meg spórolok és energiát is(krumpli puculás, mosogatás, megfőzése stb)
kedden főzök friss levest, konzerv zöldborsó/zöldbab/gombából ez elég csütörtökig
szerdán csinálok rizst fasírtttal vagy vmilyen frissensülttel (a fagyasztóba van panírozva sajt, párizsi, karfiol, gomba, hús, fasírt stb) szóval ezt csak kiveszem, és frissen meg is esszük
rizs marad ahhoz keverek egy kis zöldséget (ami marad a konzevrből) ráütök pár db tojást, bele amit találok a hütőbe (párizsi, szalonna, kolbász, virsli stb) és lesz egy ilyen sült tojásos egytálétel ehhez csalamádé mi ezt nagyon szeretjük
tartósteból csinálok másnapra rizskochot mazsolával, gyümölcsökkel (egy héten kétszer megyek piacra szombat és szerda) szóval amit szombaton vettem gyümit és nem fogyott el azt is rávágom, ez a másnap ebéd vagy vacsora, ehhez csokipuding
csütörtökön csinálok vmilyen főzeléket pl majoranná savanykás krumplifőzeléket ehhez a fagyasztóból kiveszek húst avgy pörköltkész húst(felkozkázva)
ehhez előző napról hozok gyümölcsöt és csinálok vmilyen gyümölcsös piskótát vagy rétest lapból
pénteken nagyon fáradt vagyok mert csütörtökön délutános vagyok és általában csütörtökön mindenki olyan éhes hogy megettek mindent így pénteken szoktam még főzni de csak vacsorára mert addigra érek haza de gyorsat
ált paradicsomsűrítményből levest és hozzá tésztát kifőzök arra sonka, sajt vagy darálthusos szósz és kész is, vagy ha nagyon nincs kedven előveszek egy üveges lecsót és gyorsan megcsinálom vagy előző nap megcsinálom a rakottkrumpli és beteszem a hűtőbe és mondom a fiúknak hogy csak tegyék be a sütőbe hozzá bontsanak fel üveges gyöngyhagymát avgy csalamádét
szombaton piacra megyek, veszek friss csirkét, tejet, zöldséget, gyümölcsöt
ha van leárazott gyümölcs és azért a szebb fajtájó akkor abból veszek és csinálok egy kis fahéjas almalevest (még a piacon is a legolcsóbb 150, ezért nem igen szoktam) vagy vmilyen zöldséglevets ha van lejjebb árazott és a csirkéből pl pörköltet hozzá csinálok nokedlit, vacsorához pedig ütök rá tojást és megvan a tojásos nokedli
sütök sütit is, pl ha áruházba is megyünk és van leárazott túró vagy joghurt akkor boci szelet vagy vmilyen túrós sütiféleség, túróstáska, túróspite stb
vasárnap a csontokból húsleves, és ha van darálthús akkor lehet hogy rakottzöldbabot, avgy rakottkarfiol, vagy rakottkáposztát, másnapra káposztésztát
szóval azért próbálok spórolni
pl egész csirkét veszek, csontokból leves
hájból zsír, töpörtyű, májból hagymás máj lesütve vagy zsríba téve ez megvan vacsorának lilahagymával
sok kis aprólékból, szív, zúza pörkölt stb
próbálok azért figyelni arra hogy legyen meg minden zöldség, hús, gyümölcs, gabona is, persze pénztárcám határt szab de arra mindig ügyelek hogy meleg ebéd legyen és ne a chips meg a csokis zacskókhoz nyúljanak (mondjuk itthon nincs de akkor ne a közért felé vegyék az irányt) meg ne a haverokkal a mekis kaja legyen az ebéd
vacsora után szoktak enni gyümölcsöt erre is próbálok figyelni, nyáron tettem el befőttet, ez sokszor esszük avgy krumplihoz/rizshez tejberizshet felszoktam tálalni, lekvárt is tettem el, ebből szoktam sütni is, reggelinek pedig piritóshoz, kiflihez, zsemléhez mint lekváros kenyér
de végül a kérdésedre a válasz, nem szoktam kész, előre megfőzött ételt lefagyasztani
Üdv egy 38éves 15 és 17 éves fiúkat egyedül nevelő anya
17:00
Ezt így tanitani lehetne :) Ennyire sokfélét mégis időspórolósan,minden elismerésem.
Én nem szoktam direktbe fagyasztóbavalót főzni,csak akkor kerül készétel a fagyóba,ha valamiből túl sokat sikerül főzni,és nem fogy el 2 nap alatt.Vagy amikor megyünk nagyszüleimhez,onnan nem lehet úgy eljönni,hogy ne pakolna be mindenféle főttet is,azoka egy részét fagyasztom,mert megromlana sima hűtőben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!