Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Gyakran főzöl meg jóval előre...

Gyakran főzöl meg jóval előre ételeket és fagyasztod le őket?

Figyelt kérdés

Jelenleg nem eget verő kikapnom valamit a fagyóból másnapra, mert itthon vagyok a 1,5 éves lányommal.

Viszont elég sokan a rokonságban, baráti körben így csinálják a főzést.


A férjem eléggé válogatós. Se gyümölcs, se zöldség. Így neki pluszban kell főznöm, ha olyat készítek magamnak vagy a gyereknek, amit ő nem eszik meg. pl. zöldbabfőzelék


Én megmondom őszintén, hogy utálom a lefagyasztott ételeket. És a több napos ételeket sem szívesen eszem meg. Így nálunk mindig csak max. másnapra főzök, több napra nem.


Viszont, a kényszer nagy úr és lehet, hogy ez a "móka" megszűnik majd egyszer. Akkor persze a víz+száraz kenyér helyett jó lesz az 5 napos pörkölt is.


Ti hogyan csináljátok? Van értelme mindent jóval előre megfőzni és lefagyasztani?


2013. jan. 29. 15:46
 1/8 Szilasi Ádám válasza:
Ígen van értelme csak utána tedd vissza a sütőbe vagy főzd újra 5 percig kb. és akkor nem lesz az a fagyasztott íze.
2013. jan. 29. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
En nem vagyok a fagyasztas hive. Megfozok ugyan 2 napra elore, de nem fagyasztom le, elall siman a hutoben is. Az ilyen dolgok szokas es ido fuggoek.
2013. jan. 29. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
Én csak akkor fagyasztom le, ha látom, hogy sok lett és nem fog elfogyni 3 nap alatt. Nálunk sem rajong senki a fagyasztott ételért. Amit érdemes, az a pörköltféle, rántott hús, mert ezek ugyanolyanok kiolvasztva, mint előtte. Leveseket is szoktam fagyasztóba tenni, de csak zöldség nélkül és friss zöldséget teszek bele.
2013. jan. 29. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Azt tanultam, hogy jó pörköltet minimum 3 kg húsból lehet főzni, vagy ennél is többől. Ezért ha azt főzök, akkor már a 2,5-3,0 kg-t megfőzöm egyszerre, idő, gáz, ugyanannyi. Ezt akkora adagokban fagyasztom le, amilyen módon majd tervezem a felhasználását. Pl. lesz egy kicsit nagyobb adag, amihez majd nokedli készül, a többit kisebb adagokba, mert vagy pirított tarhonyával, vagy esetleg hordós aprókáposztával húsos káposztának, vagy éppen tudom, hogy gulyáslevest akarok enni. Olyankor már valóban csak átforralom, és nem kell a pörköltfőzést előlről kezdeni.


Amikor még munkahelyen napi 10-12 órát dolgoztam, akkor előre lesütött húsokat is fagyasztottam kiadagolva, időhiány esetére jó volt, hogy csak egy kicsit átsütötted hogy megfrissüljön az íze + a köret.

2013. jan. 29. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Aha! Értem!

Köszönöm a segítségeteket!

2013. jan. 29. 16:03
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Direktbe nem főzök fagyasztásra, de mindig van annyi maradék, hogy érdemes eltenni későbbre. hétköznapokon jól jön egy-egy kisadag, amit vagy azonmód elfogyasztunk ketten, vagy átalakítom én is.

vagy pl mindig teszek el pár szelet panírozott húst, gombócolt fasírtot, rizses húsgombócot, amikor ezeket főzök, és majd valamikor előveszem és kiegészítem valamivel.aztán még ki tudja mi lesz belőlük. van amikor paradicsomos húsgobóc, de van, amikor kinegedem és valami rakott tészta vagy zöldség lesz a rizses húsgombócból.

van amikor a fasírthús kivájt krumpliba kerül, és így lesz belőle másik kaja.

nem vagyok fagyasztásellenes, ezekből a kis maradékokból is jól lehet gazdálkodni hétköznapokon. van, hogy nem is egyformát eszünk a párommal, de így is jó.

2013. jan. 29. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

nagyon nagyon ritka ha kész ételt fagyasztok le, kb egy-kétszer fél év alatt akkor is töltött káposzta, székelykáposzta vagy pörkölt de nem vagyok a híve


amúgy időben úgy szoktam megoldani hogy hétvégente eldötöm hogy mi legyen a heti menü

levest 2-3 napra jó nagy fazékkal főzök, mi 4en vagyunk általába vacsira is megeszi a család szóval van rá igény

a sok csontból vasárnap mindig húslevest csinálok ez elég vasárnapra meg hétfőre is, ehhez sok zöldség és főtt husok természetesen, így fel is van használva minden csont maradék, mert hát nincs pazarlás, de gondolom ezzel nem csak én vagyok így:)

a léből marad mert a tésztát frissen főzöm hozzá, ezért kedden még van egy májgombóc leves (ha nem dolgozok akkor grízgombócleves, mert akkor csinálok hozzá hétfőn másnapra)

krumpli vagy van abból bőven van hogy mardajon másnap és harmadnapra is a krumpliból, vasárnap annyi töltött csirkét csinálok hogy az hétfőre is kitart

hétfőn a maradék főtt krumpliból keddre csinálok krumplistésztát, így sok időt meg spórolok és energiát is(krumpli puculás, mosogatás, megfőzése stb)

kedden főzök friss levest, konzerv zöldborsó/zöldbab/gombából ez elég csütörtökig

szerdán csinálok rizst fasírtttal vagy vmilyen frissensülttel (a fagyasztóba van panírozva sajt, párizsi, karfiol, gomba, hús, fasírt stb) szóval ezt csak kiveszem, és frissen meg is esszük

rizs marad ahhoz keverek egy kis zöldséget (ami marad a konzevrből) ráütök pár db tojást, bele amit találok a hütőbe (párizsi, szalonna, kolbász, virsli stb) és lesz egy ilyen sült tojásos egytálétel ehhez csalamádé mi ezt nagyon szeretjük

tartósteból csinálok másnapra rizskochot mazsolával, gyümölcsökkel (egy héten kétszer megyek piacra szombat és szerda) szóval amit szombaton vettem gyümit és nem fogyott el azt is rávágom, ez a másnap ebéd vagy vacsora, ehhez csokipuding

csütörtökön csinálok vmilyen főzeléket pl majoranná savanykás krumplifőzeléket ehhez a fagyasztóból kiveszek húst avgy pörköltkész húst(felkozkázva)

ehhez előző napról hozok gyümölcsöt és csinálok vmilyen gyümölcsös piskótát vagy rétest lapból

pénteken nagyon fáradt vagyok mert csütörtökön délutános vagyok és általában csütörtökön mindenki olyan éhes hogy megettek mindent így pénteken szoktam még főzni de csak vacsorára mert addigra érek haza de gyorsat

ált paradicsomsűrítményből levest és hozzá tésztát kifőzök arra sonka, sajt vagy darálthusos szósz és kész is, vagy ha nagyon nincs kedven előveszek egy üveges lecsót és gyorsan megcsinálom vagy előző nap megcsinálom a rakottkrumpli és beteszem a hűtőbe és mondom a fiúknak hogy csak tegyék be a sütőbe hozzá bontsanak fel üveges gyöngyhagymát avgy csalamádét

szombaton piacra megyek, veszek friss csirkét, tejet, zöldséget, gyümölcsöt

ha van leárazott gyümölcs és azért a szebb fajtájó akkor abból veszek és csinálok egy kis fahéjas almalevest (még a piacon is a legolcsóbb 150, ezért nem igen szoktam) vagy vmilyen zöldséglevets ha van lejjebb árazott és a csirkéből pl pörköltet hozzá csinálok nokedlit, vacsorához pedig ütök rá tojást és megvan a tojásos nokedli

sütök sütit is, pl ha áruházba is megyünk és van leárazott túró vagy joghurt akkor boci szelet vagy vmilyen túrós sütiféleség, túróstáska, túróspite stb

vasárnap a csontokból húsleves, és ha van darálthús akkor lehet hogy rakottzöldbabot, avgy rakottkarfiol, vagy rakottkáposztát, másnapra káposztésztát

szóval azért próbálok spórolni


pl egész csirkét veszek, csontokból leves

hájból zsír, töpörtyű, májból hagymás máj lesütve vagy zsríba téve ez megvan vacsorának lilahagymával

sok kis aprólékból, szív, zúza pörkölt stb

próbálok azért figyelni arra hogy legyen meg minden zöldség, hús, gyümölcs, gabona is, persze pénztárcám határt szab de arra mindig ügyelek hogy meleg ebéd legyen és ne a chips meg a csokis zacskókhoz nyúljanak (mondjuk itthon nincs de akkor ne a közért felé vegyék az irányt) meg ne a haverokkal a mekis kaja legyen az ebéd

vacsora után szoktak enni gyümölcsöt erre is próbálok figyelni, nyáron tettem el befőttet, ez sokszor esszük avgy krumplihoz/rizshez tejberizshet felszoktam tálalni, lekvárt is tettem el, ebből szoktam sütni is, reggelinek pedig piritóshoz, kiflihez, zsemléhez mint lekváros kenyér


de végül a kérdésedre a válasz, nem szoktam kész, előre megfőzött ételt lefagyasztani

Üdv egy 38éves 15 és 17 éves fiúkat egyedül nevelő anya

2013. jan. 29. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

17:00

Ezt így tanitani lehetne :) Ennyire sokfélét mégis időspórolósan,minden elismerésem.


Én nem szoktam direktbe fagyasztóbavalót főzni,csak akkor kerül készétel a fagyóba,ha valamiből túl sokat sikerül főzni,és nem fogy el 2 nap alatt.Vagy amikor megyünk nagyszüleimhez,onnan nem lehet úgy eljönni,hogy ne pakolna be mindenféle főttet is,azoka egy részét fagyasztom,mert megromlana sima hűtőben

2013. jan. 30. 09:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!