Tudnátok mondani tipikus retro ételeket, italokat?
Én erre a legpregnánsabb példának a szalontüdő-zsemlegombócot tartom.
Ma már nagyon kevés étteremben lehet kapni mert elég macerás az elkészítése. Régen a pacalon és a babgulyáson kívül ez fogyott a legjobban.
Nekem a pacal jut eszembe, bár szerintem alig akad aki megeszi, azaz nem véletlen nem szerepel étlapokon.
Esetleg Rácz Ponty, bár az sincs a kihalás szélén.
Egyébként szerintem az ételkultúra az adott kornak megfelelően változik, ez nekem kicsit olyan mintha kiállnál a strandra fecske fürdőalsót árulni, mondván hogy te "retrót adsz". Képen van akiben nosztalgiát kelt, de felvenni?
Csőrege fánk, szemes fasírt, karfiolpuding, rizsfészek, lekváros/túrós puliszka...
Továbbá a régi menzai "folyós" tejbegríz, túrós csusza, Betűs leves.
És kérek egy címet, amint megnyílt a vendéglőd! :D
Vese-velővel, sós krumplival, a már említett szalontüdő mindenképp. piritottmáj hasábkrumplival.Bácskai rizseshús,
a restiben örök menü volt a csemege sertésszelet (ami egybesültből volt egy szelet )zsíroskrumplival, pároltkáposztával.
egyik vendéglőbe pl kifejezetten a sóletért jártunk.
sokféle főzelék is volt étlapon, bab,krumpli tök,kelkáposzta feltéttel, ami lehet egy szelet hús, vagy pörkölt.
a pacal, a sűrű gulyás,-babgulyás,halászlé természetes volt.
a 70-es években volt nagy divat nálunk a rántottvelő rizzsel, tartárral.
az erőleves csészében is szokás volt. a májgombócleves, de igazi májból, jókora gombóccal.
az üzemi konyhán, a gyümölcsmártás (egres, meggy, alma, vagy vges ) egy szelet hússal és pirított prézlivel/darával.
tarhonyáshús is kedvelt volt.rakottkel, rakottkáposzta isteni volt.
stíriai metélt, grízes tészta, túrósbatyu, bukta, fánk,
ilyesmik voltak a tészták. persze a szokásos káposztás, krumplis, túróstészta mellett.
körettésztának volt a t-rizs vagyis tésztarizs, amit lepirítva úgy csinálták, mint a tarhonyát. olyan zabszem lakó volt, de finom volt akkor.
vissza a vendéglőhöz, a cigánypecsenye, a hagymásrostélyos volt még mindig az étlapon, a rántott borda természetes volt, aztán a variánsok, palermói, párizsi.
Ital: volt almuska almalé, nmég korábban a narancs-citrom bambi, vendéglőkben kismálna, nagymálna (szörp+ szódavíz ) később jaffaszörp is.
Aztán már nagyon modern volt a Sztár üdítő, a Márka, a Traubisoda.
likőrben a Triplisec, Hubertus, Mecseki itóka,diólikőr, csokilikőr, bonbonmeggyvolt a nők kedvence.
Az Unicum a 70-es években lett divatos. a Portorico rum is nagyon kedvelt volt.
Sör Kinizsi, Kőbányai, Balatoni világos, lengyel "táncos"
A Club 99 wiskhy is nagyon menő volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!