Tudnátok tipikus katonaételeket és menzai ételeket mondani a 70-es 80-as évekből vagy akár még régebbről?
Milyen ételek voltak a Magyar Néphadsereg konyháján és az iskolai menzákon?
Én a 80-as években voltam gyerek és így a suliban a főtt marha megysszószal és a szalontüdő voltak a kedvenceim. Katona nem voltam, de hallottam legendákat a gulyáságyúban főtt babgulyásról és a reggeli pótkávéról.
Ebédre:
Pörkölt tarhonyával
Tökfőzelék fasírttal
Grízes tészta lekvárral
Vadas hús zsemlegombóccal
Tejbegríz
Rántott leves
Finomfőzelék (nem tudom miért finomfőzelék a neve, én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ezt szereti!)
Szilvás gombóc
Meggyleves
Krumplis tészta, káposztás tészta
Reggelire:
Bácskai felvágott üres kenyérrrel brrrr....
Zsíroskenyér hagymával
Zsemle vagy kifli kockasajttal
Főtt tojás vajas kenyérrel
Én ezekre emlékszem...
finomfőzelék tényleg tipikus. ezt a leírást találtam róla.
A finomfőzelék nevet valami nagymama találhatta ki, akitől unokája századszor kérdezte meg, hogy: mi lesz az ebéd? Valószínűleg a nagyi nem akart mást, csak a kertben éppen megtalálható friss zöldségekből egy jó főzeléket készíteni és gyorsan rávágta ezt a nevet, hogy a gyerek ne nyaggassa tovább. És a gyerek valószínűleg jó étvággyal megette. Tapasztalati tény ugyanis, hogy a jó borsós-répás-karalábés főzelék hatéves korig nem utálandó a gyerekeknél, aztán a közétkeztetés megteszi a magáét és ennek hatása kitart a sírig.
A finomfőzeléket én is szeretem.
Az elnevezésnek valami hasonlót gondoltam, mint amit az egyik válaszló írt, csak épp úgy hogy kérdezi a gyerek hogy Na de anyu ez milyen főzelék?Se nem borsó, se nem répa akkor mi? Finom főzelék édes fiam! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!