Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Jól bevált recept?

Jól bevált recept?

Figyelt kérdés

Van valakinek jól bevált receptje a következők valamelyikéhez?


Graham/tönköly/rozsos/bármilyen csak nem sima lisztből készült zsemle vagy kenyér..

Sajtos kifli a fenti lisztek valamelyikéből..


Ha van, elküldenétek? Nagyon megköszönném :)


2013. jan. 28. 20:05
 1/2 anonim ***** válasza:

kenyer:

hozzávalók 4 főre

10 dkg graham-liszt

8 dkg sima liszt

17 dkg rétesliszt

14 dkg öregtészta

1 dl joghurt

kb. 1 dl víz

7 g élesztő

1 tk cukor

1 tk só

2 tk napraforgó olaj

elkészítés

Az összes hozzávalót gépbe tesszük, és 20 perc alatt kidagasztatjuk. Persze ezt lehet kézzel is csinálni.

Kb. egy órát hagyjuk pihenni, amíg duplájára nem kel.

Kinyomkodjuk belőle a levegőt, és megformázzuk.

Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, és hűvös helyen hagyjuk egy éjszakát kelni.

Reggel még hidegen betesszük a sütőbe (megspricceljük vízzel), majd együtt hagyjuk felmelegedni őket, és készre sütjük.

sütési hőfok: 200°C

sütési mód: alul-felül sütés

költség: 200 Ft

költség egy főre: 50 Ft

............................

.............................

kifli:

hozzávalók 4 főre

25 dkg liszt

25 dkg teljes kiőrlésű vagy graham-liszt

2 dl tej

1 dl víz

1 lapos kk sütőpor

15 g élesztő

2-3 ek tejföl

2 kk só

1 kk cukor

1 tojásfehérje

elkészítés

Felfuttatjuk az élesztőt a 2 dl tejben, hozzáadjuk a kk cukrot és egy kis lisztet, meleg helyre tesszük. (Én egy kisebb lábosban forró vizet rakok, egy tányérral lefedem, és arra helyezem az élesztős tálat.)

Kimérjük a többi hozzávalót, és egy tálba helyezzük.

Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a többi alapanyaghoz, és jól összegyúrjuk. Ha ragadna, lisztet lehet hozzá adni.

1 órára félrerakjuk pihentetni a lábosra, amelyben a forró víz van.

1 óra leteltével 8-ba vágjuk a tésztát, miután még egyszer meggyúrtuk.

Baguette formákat készítünk, és egy kiolajozott sütőlapra helyezzük.

100 fokon 30 percig még kelesztjük, tojásfehérjével vagy vízzel megkenegetjük.

150 fokon 10 percig 180 fokon pedig újabb 10 percig sütjük, míg piros nem lesz.

sütési hőfok: 180°C

költség: 200 Ft

költség egy főre: 50 Ft

...............................

...............................

És a sajtos kifli:

hozzávalók 4 főre

25 dkg BL-80 kenyérliszt

1 kk só

1 tk cukor

1 dkg élesztő

1,5 dl tej

6 dkg vaj

15 dkg sajt

elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, 4-5 perc alatt felfuttatjuk.

Ehhez keverünk 3 dkg olvasztott vajat, 7 dkg darált sajtot és a lisztet, és lágy tésztát dagasztunk belőle, amit egy órán át kelesztünk.

Ha megkelt, kinyújtjuk lisztezett deszkán, 3 dkg olvasztott vajjal megkenjük, és rászórjuk a darált sajtot, a tésztát két részre osztva bagett formájúra feltekerjük, bagett sütőbe tesszük, további 20 percig kelesztjük.

Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

sütési hőfok: 180°C

sütési mód: hőlégkeveréses

tepsi mérete: 37x23 cm

költség: 400 Ft

költség egy főre: 100 Ft

2013. jan. 29. 09:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
köszönööm :)
2013. jan. 29. 18:00

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!