Jól bevált recept?
Van valakinek jól bevált receptje a következők valamelyikéhez?
Graham/tönköly/rozsos/bármilyen csak nem sima lisztből készült zsemle vagy kenyér..
Sajtos kifli a fenti lisztek valamelyikéből..
Ha van, elküldenétek? Nagyon megköszönném :)
kenyer:
hozzávalók 4 főre
10 dkg graham-liszt
8 dkg sima liszt
17 dkg rétesliszt
14 dkg öregtészta
1 dl joghurt
kb. 1 dl víz
7 g élesztő
1 tk cukor
1 tk só
2 tk napraforgó olaj
elkészítés
Az összes hozzávalót gépbe tesszük, és 20 perc alatt kidagasztatjuk. Persze ezt lehet kézzel is csinálni.
Kb. egy órát hagyjuk pihenni, amíg duplájára nem kel.
Kinyomkodjuk belőle a levegőt, és megformázzuk.
Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, és hűvös helyen hagyjuk egy éjszakát kelni.
Reggel még hidegen betesszük a sütőbe (megspricceljük vízzel), majd együtt hagyjuk felmelegedni őket, és készre sütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
költség: 200 Ft
költség egy főre: 50 Ft
............................
.............................
kifli:
hozzávalók 4 főre
25 dkg liszt
25 dkg teljes kiőrlésű vagy graham-liszt
2 dl tej
1 dl víz
1 lapos kk sütőpor
15 g élesztő
2-3 ek tejföl
2 kk só
1 kk cukor
1 tojásfehérje
elkészítés
Felfuttatjuk az élesztőt a 2 dl tejben, hozzáadjuk a kk cukrot és egy kis lisztet, meleg helyre tesszük. (Én egy kisebb lábosban forró vizet rakok, egy tányérral lefedem, és arra helyezem az élesztős tálat.)
Kimérjük a többi hozzávalót, és egy tálba helyezzük.
Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a többi alapanyaghoz, és jól összegyúrjuk. Ha ragadna, lisztet lehet hozzá adni.
1 órára félrerakjuk pihentetni a lábosra, amelyben a forró víz van.
1 óra leteltével 8-ba vágjuk a tésztát, miután még egyszer meggyúrtuk.
Baguette formákat készítünk, és egy kiolajozott sütőlapra helyezzük.
100 fokon 30 percig még kelesztjük, tojásfehérjével vagy vízzel megkenegetjük.
150 fokon 10 percig 180 fokon pedig újabb 10 percig sütjük, míg piros nem lesz.
sütési hőfok: 180°C
költség: 200 Ft
költség egy főre: 50 Ft
...............................
...............................
És a sajtos kifli:
hozzávalók 4 főre
25 dkg BL-80 kenyérliszt
1 kk só
1 tk cukor
1 dkg élesztő
1,5 dl tej
6 dkg vaj
15 dkg sajt
elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, 4-5 perc alatt felfuttatjuk.
Ehhez keverünk 3 dkg olvasztott vajat, 7 dkg darált sajtot és a lisztet, és lágy tésztát dagasztunk belőle, amit egy órán át kelesztünk.
Ha megkelt, kinyújtjuk lisztezett deszkán, 3 dkg olvasztott vajjal megkenjük, és rászórjuk a darált sajtot, a tésztát két részre osztva bagett formájúra feltekerjük, bagett sütőbe tesszük, további 20 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 37x23 cm
költség: 400 Ft
költség egy főre: 100 Ft
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!