Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tudnátok írni egészséges...

Tudnátok írni egészséges muffin alapreceptet?

Figyelt kérdés

Akárhol nézelődök a neten sehol se találok alapreceptet. Olyanra gondolok, amibe barnacukor kell és teljes kiörlésű liszt.

Esetleg azt meg tudná valaki mondani, hogyha használok egy sima muffin alapreceptet, akkor annak az összetevői a sima liszt meg cukor ugyanolyan arányban helyettesíthető barnacukorral és teljes kiörlésű liszttel?

2013. jan. 27. 13:54
 1/10 anonim ***** válasza:
54%

Gyümölcsös muffin: hozzávalók 4 főre

25 dkg liszt

2,5 kk sütőpor

fél kk szódabikarbóna

1 tojás

12,5 dkg barna cukor

1 cs vaníliás cukor (elhagyható vagy helyettesíthető barna cukorral)

1 dl olaj (pl. olívaolaj)

2,5 dl tej

20-25 dkg gyümölcs

2013. jan. 27. 14:56
 2/10 anonim ***** válasza:
A teljes kiőrlésűvel nem lesz jó, (és nem is egészségesebb, mint a símaliszt)
2013. jan. 27. 15:10
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszike :) ez pontosan hány db-ot takar? A liszt helyettesíthető teljes kiörlésű liszttel?
2013. jan. 27. 15:11
 4/10 A kérdező kommentje:
2. hozzászóló neked milyen ötleted van, akkor mivel helyettesítsem a lisztet?
2013. jan. 27. 15:13
 5/10 anonim ***** válasza:

Zabos muffint csinálj, egy csomó recept van neten.

[link]

2013. jan. 27. 15:59
 6/10 anonim ***** válasza:

van alapreceptem, de hagyományos. azonban már volt, aki visszírt, hogy megváltoztatta és bejött neki.

leírom az "eredetit" és melléírom a változtatott mennyiségeket.

bögrés, - egy bögre, 2,5 decis.

2 bögre liszt = felesben tk liszttel

másfél bögre cukor = nád, vagy barnacukor egy bögrével + 2 ek méz

2-3 egész tojás

1 csomag sütőpor = plusz a tk liszt és a méz miatt 1 teáskanál szódabikarbóna

1 bögre tejföl = joghurt/kefír vagy tej

1 deci étolaj = nem oliva, csak sima ét napraforgó vagy repce (az olivának íze van)

Másfél bögre tetszés szerinti belevaló, ami csokitól a kókuszig, az aszalt és szárított gyümölcsökig minden lehet ízlés szerint. reszelt citrom,-narancshéj, fahéj nagyon feldobja.30 deka kislyukon reszelt sárgarépa is finom bele, senki meg nem mondja, hogy mi van benne:)

ebből kb 24 db lesz. a folyékonyakat előbb összekutyulni, aztán bele a többi folyamatos keverés mellett.

tk-val tömörebb lesz , mint finomliszttel, ezzel számolni kell.Esetleg egy bekeverést próbálj ki, és majd meglátod, hogy ízlik, vagy valamin változtatni kellene.

finomlisztből 25-30 perc a sütési ideje, tk-ból sajnos nem tudom azt nem írták meg,csak sejtem, hogy egy kicsivel több. villapróba a sütés befejezte előtt szükséges.

2013. jan. 27. 16:15
 7/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!!! :))
2013. jan. 27. 16:46
 8/10 anonim ***** válasza:

egyik sem egészséges, hiába gyümölcsös ha liszt van benne és cukor.

a zabból készült talán jobb..

2013. jan. 29. 16:18
 9/10 A kérdező kommentje:
Akkor légyszíves írjál olyan receptet, ami szerinted megfelelő :)) Csak segíteni akartak nem akadékoskodni :)
2013. jan. 29. 16:49
 10/10 anonim ***** válasza:

Ha egy recept úgy kezdődik, hogy "25 dkg liszt", akkor az nem lehet egészséges. Hacsak nem arról van szó, hogy 5 perc múlva éhen halsz, és pont ez menti meg az életedet... a cukor meg... na hagyjuk... eddig tartott a kötözködés :)

A recept:

Száraz hozzávalók:

100g köles liszt

50g kókuszliszt

50g amaránt liszt

50g zabpehely liszt (ezek mind elég olcsó lisztek, ami az "egészséges liszt kategóriában" nem mindegy ám, mert vannak horror árúak is...)

2-4 evőkanál Eritritol

1 kk. szódabikarbóna

Nedves hozzávalók:

100g kókuszzsír (de szerintem bármilyen olaj is jó lehet, csak legyen hidegen sajtolt)

100g langyos víz (hogy ne szilárduljon meg a kókuszzsír, ha azt használsz)

2 tojás

200g reszelt alma

Én kb 10 perce ettem meg egy ilyen muffint, amit még 1 tk fahájjal, 1 tk kakaóporral, és 50g dióval ízesítettem. Szuper volt. Én 2 evőkanál Eritritol-t tettem bele, és így nem túl édes. Ha édeset szeretnél, simán mehet bele a 4 evőkanál is. Egyébként az Eritritol-tól ne félj. Egy természetes édesítőszer, mely lebontására az emberi szervezet nem termel enzimeket, így nem is tudja azt feldolgozni, így egyszerűen kiürül a szervezetből. Vagyis 0 kalóriás, nem emeli a vércukorszintet, és így nem vált ki inzulin reakciót sem. Szóval semmit az ég világon nem csinál, csak édesít. És még olcsónak is mondható az édesítőszerek között. Mellékíze sincs, csak kicsit több kell bele (úgy 30%-al), mint cukorból.

2015. okt. 9. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!