Ha sült ételt készítek,2-3 napig érezni utána a kajaszagot a lakásban. Mit tegyek?
A tüzhely fölöttre megérné egy páraelszívót szereltetni, lehetöleg olyat, ami ki van vezetve.
A konyha ajtaját tartsd csukva.
A szellöztetéskor a legjobb, ha kereszthuzatot csinálsz, nem egy oldalon szellöztetsz.
Nálam konyha-ajtó csukva, konyha-ablak nyitva. Főzés közben is szellőztetek, ill. ha már nagyon hül a konyhám, az ablakot behajtom, ha nagy a gőz, vagy zsírszag, akkor kintebb nyitom. Főzés végén teljesen kinyitom.
A csukott konyha-ajtó megakadályozza, hogy a lakás többi részébe is elterjedjen.
Én most talátam végre egy tök jó dolgot ami bevállt, és ráadásul magyarok találták ki(!), újabb pont ide :) Nekem is főleg olajban sütés, illetve natúr hús/hal/steak sütéskor napokig égett büdös szag volt a lakásban (viszonylag kis garzon, az első lakásom, és egybe van nyitva a konyha) és még szellőztetve is lassan ment ki, ruháimon is volt úgy, hogy éreztem :S
Nem spóroltam az elszívón se, és ki volt vezetve, valamit talán használt, de nem sokat.
Aztán egy ismerősom ajánlott egy dolgot: curty névre hallgat, és ez egy fólia amit az elszívóra kell rakni (szóval sajnos csak elszívós lakásban működik), ami nem engedi kiszökni a szagokat a lakásba, úgyhogy azóta 2-es fokozaton tudok szagok nélkül sütni bármit, max tálaláskor érzem az étel szagát, de nincs égett kajaszag napokik.
Nagyon ajánlom, a serpenyős ételeknél egyértelműen 100%-osan bevállt, de szerintem akinek frittőze van, és bepakolja az elszívó alá, annál is ugyanígy működik. Van mostmár honlapuk is, ahol meg lehet rendelni: www.curty.hu - én tavasszal akciósan vettem ötezerért, és azóta használom.
A másik meg, hogy ahol komolyabb baj van és állandó a szag, ott azért van mert a festék már beszívta, nem árt újrafesteni. A sütőből jövő szagokra tényleg csak a tisztítás (ne legyen semmi ami odaéghet többször is), az ajtó gyors csukása, majd kitakarítás, illetve a fenti dolgok (szellőztetés zárt ajtók, stb) segítnek. Hűtőre meg a kávét és az ecetet, illetve sajtokhoz a tupperware dobozokat ajánlom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!