Hogy kell igazi füstölt hússal bablevest készíteni? (ha lehet egyszerűen . , a füstölt körmöt előre kell kicsit főzni? )
Én úgy szoktam, hogy beáztatom a babot pár órára vagy éjszakára, majd mielőtt odateszem a gázra, azelőtt teszem bele a lemosott füstölt húst, vagy bőrkét, vagy ilyesmit...
Szóval az áztatós hideg vízbe a babhoz teszem a húst, és egyszerre kezdem főzni...
Közben az esetleges habot leszedem néha.
Ha megpuhult a bab, akkor megy bele egy kis rántás, meg csipetke.
Ja, babérlevél, és egy sárgarépa is jó bele, de még egy kis fej hagymát is tesznek bele sokan, úgy a főzés közepén..
A helyedben inkább füstölt csülökkel próbálkoznék, a körömnek még füstölés nélkül is 2,5 - 3,0 órahossza a főzési ideje, füstölve még több!
Tehát a füstölt csülköt is és a babot is előző este beáztatnám.
Másnap ha felteszem tiszta vízbe először a csülköt, (ha egészben akarod megfőzni) majd ha forrt egyet, akkor raknám bele a babot. Ha a husit kockára vágod, felteheted főni a babbal együtt. Só, babérlevél, egy kis fej vöröshagyma, (csak a külső héját szedd le, a legalsó marad rajta), 1-2 girizd foghagyma. Amikor mindezek félfövésben vannak, akkor teszem bele a jó falósra szelt répát-gyökeret, egy csokor, vagy apróra vágott petrezselymet.
Amikor kész, a husit(ha egyben főztem) kiszedem, a többit berántom vékony, paprikás rántással. Forr egyet, jó étvágyat!
Hogy kinek mi az igazi, ízlés kérdése, nekem ez így ízlik.
Füstölt körömmel én sem főznék, esetleg azzal a tudattal, hogy csak az íze miatt, mert abból nem lehet egy jót enni.
mire kiázik, megfő, csak szó szerint csont és bőr.
a füstöltet minden képpen kölön előfőzöm, általában , ha kapok egy kis csülköt az bőven elég. puhára főzöm, kicsontozom. darabolom. a leve várakozik a babra. a babom egy éjjelen át ázik.
másnap felteszem főni a füstölt lébe, babérlevél, bors társaságában. egy fej hagyma is kerül bele, majd ha kezd puhulni, sárgarépa, zöldség, egy kis darab zeller.
szezonban egy-egy szem paprika paradicsom is megy bele.
ha minden puha már egy kis vékony, fokhagymás paprikás rántással berántom. ekkor megy bele a kész puha hús, és a csipetke. mire a hús visszamelegedik a csipetke is megfő.
tetejére szórok frissenvágott zöldpetrezselymet.
ha egyszerűbben akarom, akkor füstölt tarját veszek, azt főzöm át egy kicsit, hogy legyen füstízű levem, és a többi ugyanúgy.
pogácsával vagy rösztivel szoktuk fogyasztani, második nem nagyon kell, mert pokolian laktató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!