




Bizony van élesztős tésztás beigli is , nemcsak zsíros, ezen kár lovagolni.
nyugodtan lehet a beiglit is kalácsnak hívni, ha valakinek úgy tetszik.
"Ne keverjük mert a magyarban a kalács az mindíg kelt tésztát jelenet.A beigli meg a pozyonyi kifli is zsíros omlós tészta."
Igaz is meg nem is.Az egyik legrégibb kalács formánk a kürtőskalács,Erdély őrizte meg számunkra eredeti formában.Ma már majmoljuk fahéjas kókuszos..... formában.
Náluk még mindig mákos-diós kalácsnak nevezik és nem beiglinek mint nálunk sváb/német behatásra.Szerintem helyesebb és magyarosabb kifejezés.Nem összekeverendő a hasonló német diós mákos patkóval ami beigli. A legrégebbi írott receptünk is mákos kalácsként említi és ne feledjük hogy az akkori kalácsaink nem voltak ilyen habos babos állagúak mint most, nem is lehettek hisz nem volt technológia hozzá, ez a modern élelmiszeripar terméke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!