Halászlé vagy hallé?
Kicikizett egy ismerősöm mert azt mondtam hogy nálunk halászlé volt otthon. Azt mondta hogy ilyet ne mondjak mert a halászléhez a halászt kéne megfőzni, azt hallének hívják, mert halból csinálják.
De nekem ez nagyon fura. Ti hogy mondjátok?
arra nem gondol a jóképességű ismerős, h halászok főzték, halból, tehát lehet halászlé is.
igen, a gulyásleves kiváló példa.
Nekem a halléról a halcsontokból főzőtt alaplé ugrik be.
Na és a cigánypecsenye?
Eredetileg halászos lé volt a régi neve, idöközben halászlé a tisztességes neve. A hallé a halból kifolyó lé (vér és egyebek) lenne, ami azért egész más kategória.
(Éppen ezért nem tartom jó ötletnek, amikor receptekben a húsleves helyett húslét emlegetnek...)
Az ismerösöd meg elég buta, ha nem tudja felfogni, hogy vannak hagyományos ételnevek, amiket NEM szó szerint szokás venni - lásd pl. barátfüle - ott sem valaki fülét tálalják fel.
Van halászlé is meg hallé is sőt van halleves is. De mindegyik különböző elkészítési mód és végeredmény lesz.
Amúgy halászlé. Gondolom azt csináltatok.
A halászlé is más a hallé is más és a halleves is más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!