Bébipulykát szeretnék sütni. Hol találok egyszerű, de jó recepteket?
hozzávalók 10 főre
1 konyhakész bébipulyka (kb. 5kg)
10 dkg só
5-6 liter víz
10 gerezd fokhagyma
4 friss rozmaring ág
5 db szál zeller
1 db alma
2 db répa
10 dkg vaj
2 ek méz
elkészítés
Előző nap beáztatjuk a pulykát (Ehhez egy nagy fazék szükséges).
Az üres fazékba beleszórjuk a sót, hozzáöntünk 4 dl vizet, és mérsékelt tűzön addig keverjük, amíg a só fel nem oldódik.
Ekkor levesszük a tűzről, beletesszük a pulykát, és és a kés lapjával szétnyomott fokhagymagerezdeket.
Ezután annyi vizet töltünk a fazékba, amennyi teljesen ellepi a szárnyast, és a beáztatott pulykát 24 órára betesszük a hűtőbe.
Másnap reggel előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
A pulykát gondosan lecsöpögtetjük, alaposan megtörölgetjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Ezután betöltjük a hasába a rozmaringágakat és a fokhagymagerezdeket, a répát, almát és a zellert, majd zsineggel összekötjük a lábait, valamint a szárnyait hozzákötözzük a törzséhez.
A szárnyast a mellével lefelé beletesszük egy nagy tepsibe, és buggyosan alufóliát borítunk rá.
Első menetben 30 percig sütjük, aztán csökkentjük a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és 7 órán át hagyjuk, hogy jól átsüljön.
A vajat krémesre puhítjuk, majd összekeverjük a mézzel.
Levesszük a fóliát még egy halovány pulykáról, és visszaállítjuk a sütő hőmérsékletét 220 fokra.
A szárnyast alaposan megkenjük a mézes vajjal, és a sütőbe (amikor már újra forró) visszatesszük 20-30 percre, hogy gyönyör aranybarnára piruljon.
Fordítsuk meg, és ismét kenjük be!
A kész vágódeszkára a pulykát átemeljük, ráborítunk egy nagy darab alufóliát, és minimum 20 percen át így hagyjuk.
VAGY
Hozzávalók:
1 db bébipulyka (kb, 2,7 kg)
1 nagyméretű sütőzacskó
3 db alma
3 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
1 db narancs
15 dkg vaj
majoránna
kakukkfű
őrölt fahéj
só
szeletelt bacon
0,5 dl bor
Elkészítés:
A pulykát megmosom, és a fűszerekkel kívül-belül beszórom. Belülre kerül még a 3 megpucolt alma, a reszelt fokhagyma, a narancs a héjával együtt, jól megmosva és negyedbe vágva, illetve a negyedbe vágott vöröshagyma is. Az almákat és a narancsot is jól befűszerezem előtte.
A pulyka nyakánál, a bőr alatt benyúlva a mellére helyezem a felszeletelt vajat. A bőrét beborítom baconszeletekkel, sütőzacskóba bújtatom, beleöntök 0,5 dl bort, a zacskót lezárom, és tepsibe téve a sütőbe tolom, ahol 190-200 C fokon 2,5 órát sütöm.
A zacskóban teljesen készre sül. 2 óránál a levet leeresztettem belőle úgy, hogy a zacskót alul kiszúrtam és hagytam, hogy az alatta lévő tálcára kicsurogjon, majd visszatoltam, és tovább sütöttem fél órát. (50 percet lehet számolni kg-ként.)
Semleges körettel, sült krumplival és párolt rizzsel tálalom, illetve erdei gyümölcsös-szilvás csatnival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!