Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Bébipulykát szeretnék sütni....

Bébipulykát szeretnék sütni. Hol találok egyszerű, de jó recepteket?

Figyelt kérdés
Tudnátok küldeni?
2012. dec. 23. 06:32
 1/1 anonim válasza:

hozzávalók 10 főre

1 konyhakész bébipulyka (kb. 5kg)

10 dkg só

5-6 liter víz

10 gerezd fokhagyma

4 friss rozmaring ág

5 db szál zeller

1 db alma

2 db répa

10 dkg vaj

2 ek méz


elkészítés

Előző nap beáztatjuk a pulykát (Ehhez egy nagy fazék szükséges).

Az üres fazékba beleszórjuk a sót, hozzáöntünk 4 dl vizet, és mérsékelt tűzön addig keverjük, amíg a só fel nem oldódik.

Ekkor levesszük a tűzről, beletesszük a pulykát, és és a kés lapjával szétnyomott fokhagymagerezdeket.

Ezután annyi vizet töltünk a fazékba, amennyi teljesen ellepi a szárnyast, és a beáztatott pulykát 24 órára betesszük a hűtőbe.

Másnap reggel előmelegítjük a sütőt 220 fokra.

A pulykát gondosan lecsöpögtetjük, alaposan megtörölgetjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Ezután betöltjük a hasába a rozmaringágakat és a fokhagymagerezdeket, a répát, almát és a zellert, majd zsineggel összekötjük a lábait, valamint a szárnyait hozzákötözzük a törzséhez.

A szárnyast a mellével lefelé beletesszük egy nagy tepsibe, és buggyosan alufóliát borítunk rá.

Első menetben 30 percig sütjük, aztán csökkentjük a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és 7 órán át hagyjuk, hogy jól átsüljön.

A vajat krémesre puhítjuk, majd összekeverjük a mézzel.

Levesszük a fóliát még egy halovány pulykáról, és visszaállítjuk a sütő hőmérsékletét 220 fokra.

A szárnyast alaposan megkenjük a mézes vajjal, és a sütőbe (amikor már újra forró) visszatesszük 20-30 percre, hogy gyönyör aranybarnára piruljon.

Fordítsuk meg, és ismét kenjük be!

A kész vágódeszkára a pulykát átemeljük, ráborítunk egy nagy darab alufóliát, és minimum 20 percen át így hagyjuk.


VAGY


Hozzávalók:

1 db bébipulyka (kb, 2,7 kg)

1 nagyméretű sütőzacskó

3 db alma

3 gerezd fokhagyma

1 db vöröshagyma

1 db narancs

15 dkg vaj

majoránna

kakukkfű

őrölt fahéj

szeletelt bacon

0,5 dl bor



Elkészítés:

A pulykát megmosom, és a fűszerekkel kívül-belül beszórom. Belülre kerül még a 3 megpucolt alma, a reszelt fokhagyma, a narancs a héjával együtt, jól megmosva és negyedbe vágva, illetve a negyedbe vágott vöröshagyma is. Az almákat és a narancsot is jól befűszerezem előtte.


A pulyka nyakánál, a bőr alatt benyúlva a mellére helyezem a felszeletelt vajat. A bőrét beborítom baconszeletekkel, sütőzacskóba bújtatom, beleöntök 0,5 dl bort, a zacskót lezárom, és tepsibe téve a sütőbe tolom, ahol 190-200 C fokon 2,5 órát sütöm.


A zacskóban teljesen készre sül. 2 óránál a levet leeresztettem belőle úgy, hogy a zacskót alul kiszúrtam és hagytam, hogy az alatta lévő tálcára kicsurogjon, majd visszatoltam, és tovább sütöttem fél órát. (50 percet lehet számolni kg-ként.)


Semleges körettel, sült krumplival és párolt rizzsel tálalom, illetve erdei gyümölcsös-szilvás csatnival.

2012. dec. 29. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!