Mézes sütés: Van egy jó receptem, de kezdőként nem tudom annyira a mértékeket,30-40 dkg méz az mondjuk mennyi egy 2-3 dl-es bögrében mérve?
1 kg méz kb. 7 dl.
Horváth Éva mézeskalácsa
Hozzávalók:
Tésztához: 25 dkg cukor, 35 dkg margarin, 25 dkg méz, 1 kg liszt, 3 tojás + 1 tojásfehérje, 3 kávéskanál szódabikarbóna, 2 kávéskanál fahéj, 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 kávéskanál narancshéj, 1 citrom reszelt héja, egy kicsi leve.
Máz: 1 tojásfehérje, 16-20 dkg átszitált porcukor (lehetőleg darált kristálycukorból), 1 evőkanál citromlé.
Elkészítés:
A mézet a fűszerekkel felforraljuk, majd hozzáadva a margarint, kihűlésig kevergetjük. A tojásokat felverjük a cukorral. A liszt egy részéhez hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd ehhez a keverékhez a mézes margarint, a tojásokat, végül a maradék lisztet. Összeállítjuk a tésztát (nem kell túlságosan kidolgozni), letakarva másnapig pihentetjük, de ha nincs elég időnk, kis pihentetés után egyből nekiállhatunk. Kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és különböző formákkal, sablonokkal kiszaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük, és aranysárgára sütjük. Úgy jó, ha egész puha, amikor a sütőből kivesszük.
Amikor kihűlt, a következő módon mázat készítünk: 1 tojásfehérjéhez kb. 16-20 dkg cukrot adunk, valamint 1 evőkanál citromlevet, és alaposan felverjük. Egy zacskóba töltjük a krémet, sarkára apró lyukat vágunk. Mielőtt elkezdjük a mézeskalácsokat megrajzolni, kipróbáljuk, hogy megfelelő állagú-e a mázunk. Aszerint adhatunk még hozzá citromlevet, vagy éppen cukrot, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni.
Azonnal puha, nem kell vele várni. Dobozban, zacskóban tárold. Nagyon fontos, hogy ne süsd agyon, még puha legyen, amikor kiveszed.
Köszönöm szépen!
Lehet, hogy ezt a receptet próbálom ki. Egyébként már kb. 4 éves korom óta "sütök" mézest, persze ami abból áll, hogy a nagymamám megcsinálja a tésztát mi meg szaggatunk és díszítünk. De idén mivel külön háztartásba kerültem a családtól arra gondoltam meglepem őket egy kis mézessel! :)
Hát, ez baj. Na matekozzunk akkor egy kicsit!
Andizsuzsi írta, hogy 1 kg méz kb 7 dl, akkor 40 dkg méz az kb 2,8 dl. Egy átlag bögre kb 2,5 dl, tehát a 40 dkg méz az egy egész bögre, meg egy kicsi (kb 1-1,5 evőkanál)
Ez alapján próbáld megcsinálni.
Most nagyon jó fej vagyok (és ezért köszönetet várok.-)))
Találtam egy amerikai receptet, ami nem súlyra, hanem csészére van megadva:
2,5 csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál mézessütemény fűszerkeverék
1/2 csésze vaj
1/2 csésze méz
1/2 csésze cukor
1 tojás
csipetnyi só
(1 csésze 2,5 dl)
A végeredményért garanciát nem vállalok, de egy próbát megér ( kezd kis adaggal és majd kiderül, hogy jó-e)
Egy csésze 220 ml ;) Megnéztem a kimérőpohárkámon. De tudom, hogy van, ahol 250-nek számolják.
Én a mézet nem szoktam kimérni: a legtöbb recept 25 dkg mézzel operál, azt pedig szemre elintézem a félkilós üvegből. Nyilván nem halálpontos, de még sosem volt belőle baj :)
Mézeskalács ügyben még Mohánál érdemes szétnézni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!